Lewis Hamilton je navdušil navijače na domači stezi. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je navdušil navijače na domači stezi. Foto: Reuters

Sedemkratni svetovni prvak bo s prvega startnega mesta začel sobotno sprintersko dirko. Vodstvo formule ena namreč preizkuša nov način dirkaškega konca tedna. Sprinterska dirka bo namreč nadomestila običajne kvalifikacije. S tem želijo poskrbeti za več dogajanja na stezi za gledalce.

V soboto bo najprej na vrsti drugi prosti trening (13.00), nato pa se bodo ob 17.30 dirkači pomerili na skrajšani dirki, dolga bo 17 krogov oziroma okoli 100 km. Končni vrstni red sprinterske dirke bo dal tudi startne položaje za običajno nedeljsko dirko za VN Velike Britanije (16.00), obenem pa bodo najboljši trije dobili nekaj točk za seštevek svetovnega prvenstva. Zmagovalcu bodo pripadle tri, drugemu dve in tretjemu ena točka.

Verstappen do novosti še neopredeljen

V petkovih kvalifikacijah, v katerih so morali dirkači uporabiti zgolj najmehkejšo različico gum, je slavil Hamilton, a s tem ne bo osvojil 101. "pole positiona" v karieri. Ta naziv bo pripadel zmagovalcu sobotne sprinterske dirke. Na njej bodo lahko dirkači v nasprotju s prehodnimi preizkušnjami izbrali katero koli od treh različic pnevmatik za ta konec tedna. Tako bo tudi za nedeljsko dirko.

Poskusno uvajanje pravil bo znova na vrsti na VN-ju Italije, tretjič pa predvidoma na eni od neevropskih dirk, ki so ostale na koledarju letošnje sezone. Verstappen, ki je v kvalifikacijah zaostal 75 tisočink sekunde, je sicer dobil štiri od zadnjih petih dirk in ima 32 točk prednosti v skupnem seštevku pred Hamiltonom. Nedeljska dirka je razprodana in bo prva pred polnimi tribunami v času pandemije covida-19.

Verstappen je bil najhitrejši na prvem treningu. Voznik Red Bulla je krog odpeljal v času 1:27,035, drugi je bil Britanec Lando Norris (McLaren) s skoraj osmimi desetinkami sekunde zaostanka, tretji je bil Hamilton, četrti pa Bottas.

Petkove kvalifikacije:                 
 1. L. HAMILTON    Mercedes    1:26,134
 2. M. VERSTAPPEN  Red Bull      +0,076
 3. V. BOTTAS      Mercedes       0,194
 4. C. LECLERC     Ferrari        0,694
 5. S. PEREZ       Red Bull       0,710
 6. L. NORRIS      McLaren        0,763
 7. D. RICCIARDO   McLaren        0,765
 8. G. RUSSELL     Williams       0,837
 9. C. SAINZ       Ferrari        0,873
10. S. VETTEL      Aston Martin   1,045