5 golov in 19 podaj za vodilnih 24 točk, +/- razmerje +9, povprečno dobrih 20 minut igre na tekmo in kar 54,4 odstotka dobljenih sodniških metov. Izredne številke, ki pa Kopitarja ne ganejo pretirano, saj je končni cilj le eden - Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
5 golov in 19 podaj za vodilnih 24 točk, +/- razmerje +9, povprečno dobrih 20 minut igre na tekmo in kar 54,4 odstotka dobljenih sodniških metov. Izredne številke, ki pa Kopitarja ne ganejo pretirano, saj je končni cilj le eden - Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Henrik Lundqvist (NY Rangers)
Henrik Lundqvist je najboljši vratar končnice, saj povprečno ubrani 92,8 odstotka strelov in prejme 2,03 gola na tekmo, zaradi česar je prvi adut Rangersov za osvojitev petega naslova prvakov, prvega po letu 1994. Foto: Reuters
Trener Sutter je zanikal, da bi vratar Quick staknil poškodbo po neugodnem strelu Clifforda v vrat, zaradi česar ni dokončal zadnjega treninga.
trener Darryl Sutter in Drew Doughty, Tyler Toffoli, Mike Richards (Los Angeles Kings)
Trener Darryl Sutter tretjič vodi moštvo v finalu. Leta 2004 je s Calgaryjem izgubil po sedmih tekmah ravno s Tampo, leta 2012 pa je slavil z Los Angelesom v šestih tekmah proti New Jerseyju. Na drugi strani je Alain Vigneault leta 2011 z Vancouvrom izgubil po sedmih tekmah z Bostonom. Foto: Reuters
Branilec Ryan McDonagh o nekdanjem soigralcu in zdajšnjemu nasprotniku ter z 12 goli prvemu strelcu končnice, Marianu Gaboriku.
Martin St. Louis (NY Rangers)
Martin St. Louis je bil prizadet, ker ga njegov vodja pri Tampi, Steve Yzerman, kljub izvrstni formi ni uvrstil v olimpijsko reprezentanco Kanade. Na koncu je le 173 cm visoki Quebečan vseeno igral in osvojil zlato v Sočiju, a nato izsilil menjavo kapetanov z NY Rangersi. Foto: Reuters

"Tukaj smo, da štirikrat zmagamo. Naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da to naredimo. Ko nam bo uspelo, se bom lahko usedel in pogledal svoj prispevek, dosežke in osebno statistiko," je mirno odgovoril najučinkovitejši igralec letošnje končnice v Ligi NHL Anže Kopitar, ki se ni želel razgovoriti o svojem točkovnem izkupičku (5 golov in 19 podaj za 24 točk), s katerim je prvi med trojico vročih kandidatov za najkoristnejšega igralca končnice oz. lovoriko "conn smythe", kar bi ga vpisalo med legende svetovnega hokeja.

Pred dvema letoma ni mogel spati
"Najboljša obramba je igranje v njihovi obrambni tretjini,"
je vodilo najboljšega slovenskega hokejista, ki kot prvi center želi popeljati Kralje k drugemu naslovu prvaka Lige NHL v vsega treh letih. Po skalpu branilca naslova Chicaga je zdaj žogica na strani Los Angelesa, da upraviči status favorita in se postavi ob bok Blackhawksom kot najboljšemu hokejskemu moštvu zadnjega desetletja.

"Usmeriti moraš svoje navdušenje. Mislim, da pred dvema letoma nisem veliko spal par noči pred prvo tekmo finala. Zdaj je vse nekoliko bolj umirjeno. Bili smo tam in vemo, kako je. Nekoliko je vse lažje za pripravo, a hkrati se moraš pripraviti in imeti glavo na pravem mestu," je vznemirjenost med junijem 2012 in junijem 2014 primerjal "Kopi".

NY Rangersi velik izziv
"Ne verjamem, da se bo naš načrt igre veliko spremenil. Prevlada v posesti, tesno pokrivanje. Poskrbeti moramo zase in odigrati tako, kot smo zadnje serije. Veliko bo odvisno od hitrosti. Skušamo se izogniti divjanju, a to se bo občasno dogajalo in moramo biti pripravljeni na protinapade ter se prilagoditi na to," je o igri Los Angelesa razmišljal Kopitar.

Na medijskem dnevu pred začetkom finala Stanleyjevega pokala med najbolj obleganimi igralci seveda ni mogel mimo ocene nasprotnikov, NY Rangersov. "Njihova obrambna zasedba je zelo dobra in imajo veliko globine v postavi. To bo velik izziv." Za konec ni šlo brez omembe prvega aduta Newyorčanov, vratarja Lundqvista: "Resnično je odličen vratar, toda naš pristop se ne sme spremeniti. Držati se moramo dolgočasnih stvari: prodirati pred gol, otežiti mu pregled, streljati, kolikor se da, in seveda zadeti čim večkrat."

Podmežakla bo navijala za Kopitarja
Na Jesenicah bo opolnoči vrata odprla dvorana Podmežakla. HD Jesenice v sodelovanju z Občino Jesenice in Zavodom za šport Jesenice v matični dvorani Anžeta Kopitarja organizira ogled tekem finala Stanleyjevega pokala na velikem zaslonu.


Najtežji koraki zadnje štiri zmage
"Da, to so bile dolgo sanje, in da sem zdaj v takem položaju, je izredno vznemirljivo," je priznal Henrik Lundqvist, najboljši hokejski vratar, ki še ni igral v velikem finalu Lige NHL. "Na začetku vsake sezone in na koncu si želiš zmagati. Želiš si osvojiti Stanleyjev pokal. Zdaj smo štiri zmage oddaljeni od tega. Vem, da bodo to najtežji koraki," je mirno, a samozavestno odgovarjal 32-letni Šved iz Aareja.

Brez dvoma najbolj urejeni in najelegantnejši hokejist lige, ki se ga je tudi zaradi življenjskega sloga oprijel vzdevek "Kralj", je vseeno razkril, koliko mu pomeni osvojitev hokejskega "svetega grala". "Meni osebno bi ta zmaga pomenila vse!" Brez dvoma bi v tem primeru Lundqvist z osvojenim pokalom in najverjetnejšo lovoriko "conn smythe" tudi uradno postal hokejska vratarska legenda.

Vedno znova zablesti kdo drug
Rangersi igrajo z močnim čustvenim nabojem, ki ga pooseblja veteran Martin St. Louis. Ob smrti njegove matere se je moštvo povezalo in tudi uprizorilo preobrat po zaostanku z 1:3 proti favoriziranemu Pittsburghu. Zdaj "modrosrajčniki" znova sprejemajo podrejeno vlogo, v kateri pa odlično uspevajo.

"Na vsaki tekmi zablesti nekdo drug, vedno se najde nekdo, ki doseže gol v pravem trenutku ali pa zaustavi nasprotnika. Gre za pravo moštvo. Vse se začne s Hankom, a v različnih priložnostih se izpostavijo različni igralci, in to je ključ našega uspeha," je izpostavil 38-letni Quebečan, ki je ob prestopnem roku izsilil menjavo med Tampo Bayem in NY Rangersi, ki so na Florido poslali kapetana Ryana Callahana.

Carcillo se lahko vrne s 4. tekmo
Komisar lige Gary Bettman je znižal kazen napadalcu NY Rangersov Danielu Carcillu, ki je bil zaradi odrivanja sodnika kaznovan z 10 tekmami neigranja. Zdaj se bo veteran, ki je sezono začel v Los Angelesu in bil januarja poslan v New York, lahko vrnil po 6 tekmah suspenza oz. na četrti tekmi finala.


Pred desetletjem v Tampi, zdaj v New Yorku

Na Manhattnu se je St. Louis združil z Bradom Richardsom, s katerim sta pred desetimi leti kot edina zdajšnja "rangerja" že osvojila Stanleyjev pokal s Tampo, pri čemer sta bila ključna igralca Strel. Nasprotno pri Kraljih večina igralcev igra za drugi šampionski prstan. Si bodo novega priigrali Kopitarjevi Kralji ali pa bodo Rangersi slavili po 20 letih in tako dokončno okronali "Kralja"? Prvo dejanje finala bo v noči na četrtek - vabljeni k ponočevanju tudi na MMC-ju.

Trener Sutter je zanikal, da bi vratar Quick staknil poškodbo po neugodnem strelu Clifforda v vrat, zaradi česar ni dokončal zadnjega treninga.
Branilec Ryan McDonagh o nekdanjem soigralcu in zdajšnjemu nasprotniku ter z 12 goli prvemu strelcu končnice, Marianu Gaboriku.