Nekatere stvari se ne spreminjajo: na Jesenicah znajo izdelovati jeklo in – igrati hokej. S skupnim izidom 3:2 so Jeseničani dobili finalno serijo in trinajstič postali državni prvaki.  Foto: www.alesfevzer.com
Nekatere stvari se ne spreminjajo: na Jesenicah znajo izdelovati jeklo in – igrati hokej. S skupnim izidom 3:2 so Jeseničani dobili finalno serijo in trinajstič postali državni prvaki. Foto: www.alesfevzer.com

Nenavadna serija – prav na nobeni od petih tekem domače moštvo ni izkoristilo prednosti domačega terena – je imela tudi na odločilni tekmi v Tivoliju zanimiv potek. Olimpija je učinkovito začela in še pred polovico uvodne tretjine vodila z 2:0, nato pa se je ustavilo. Predvsem Pance in Pešut sta zgrešila nekaj izjemnih priložnosti, Jeseničani pa so z zanesljivim vratarjem Žanom Usom mirno pripravili preobrat. V drugi tretjini je zadel Jezovšek, v tretji Tomaževič, v podaljšku pa je za eksplozijo veselja na Gorenjskem poskrbel 18-letni Bine Mašič.

Jeseničani trinajstič državni prvaki

Deveti naslov za Hebarja
"Dolga sezona je bila, Mitja (trener Šivic) nas je gnal od prvega dne priprav, poleti smo skoraj bruhali na treningih. Po takšni zmagi je vse poplačano. Sem na koncu kariere, ne vem, ali bom še igral, ampak – to mi veliko pomeni," je za TV SLO povedal Andrej Hebar, ki se devetič veseli naslova državnega prvaka, četrtič v rdečem dresu.

Bine Mašič s strelom od daleč Jesenice popeljal do 13. naslova
Tomaževič poskrbel za podaljšek

Olimpija začela učinkovito
Začetne minute so bile povsem v znamenju Olimpije, ki je uspešno prihajala v jeseniško obrambno tretjino. V 5. minuti je po podaji Panceta zadel Aleš Mušič, v 9. minuti pa je podajo Andraža Zibelnika v gol atraktivno preusmeril Nik Simšič. Tik pred iztekom uvodne tretjine je dvominutno kazen dobil jeseniški igralec Sašo Rajsar in dal domačim možnost, da na začetku druge tretjine še povečajo vodstvo.

Eden od jeseniških junakov letošnjega finala je bil nedvomno vratar Žan Us. Na odločilni tekmi je moral sicer kar hitro pobrati dva ploščka iz svoje mreže, toda v nadaljevanju je bil brezhiben. Foto: www.alesfevzer.com
Eden od jeseniških junakov letošnjega finala je bil nedvomno vratar Žan Us. Na odločilni tekmi je moral sicer kar hitro pobrati dva ploščka iz svoje mreže, toda v nadaljevanju je bil brezhiben. Foto: www.alesfevzer.com

Jezovšek gostom vlil upanje
Olimpija številčne prednosti ni izkoristila in tudi v nadaljevanju v napadu ni našla pravih rešitev. Sredi tretjine je bil denimo Žiga Pešut sam pred jeseniškimi vrati, a ni premagal Žana Usa. Železarji so čakali na svojo priložnost in jo dočakali v 35. minuti. Blaž Tomaževič je z desne strani poslal plošček pred gol, Žan Jezovšek se je dobro odzval in znižal na 2:1. Igra se je razživela, v naslednjem napadu je Olimpija (Simšič) zadela okvir vrat, a tudi Jeseničani so bili nevarni.

Tomaževič izsilil podaljšek
V tretjem delu so si prvi lepo priložnost priigrali ljubljanski hokejisti: kapetan Žiga Pance se je iz oči v oči srečal z Žanom Usom, ki je bil uspešnejši. V 47. minuti podobna akcija na drugi strani: pred Olimpijin gol je pridrsal Mirko Djumić, toda Hölsa je preprečil izenačenje. Pance bi ob izteku 50. minute prav lahko odločil prvenstvo, a znova zapravil veliko priložnost. Jesenice so vse to obrnile sebi v korist, v 53. minuti je Tomaževič (podajalec Jezovšek) poskrbel za izenačenje.

Jezovšek vrnil upanje železarjem

Bine Mašič znova jeseniški junak
Sledilo je še nekaj vročih trenutkov na obeh straneh, vseeno pa se izid ni spremenil in zadnja tekma finala je imela dodatek v obliki 20-minutnega podaljška oziroma – do prvega gola. Po sedmih minutah podaljška je moral na klop zaradi spotikanja Erik Svetina. Olimpija "power playa" ni unovčila, kazen pa je sledila v 70. minuti. Hebar je našel Bineta Mašiča, ki si je priboril dober položaj za strel in premagal Paava Hölso. Na podoben način je Jeseničanom priboril zmago že v podaljšku prve tekme polfinala Alpske lige.

Olimpijina gola v prvi tretjini odločilne tekme

Olimpija je bila oslabljena
Olimpija, ki je dobila letošnjo Alpsko ligo in je veljala tudi za favorita finalne serije, je imela kar nekaj težav s poškodbami, a to ne sme biti izgovor za današnji poraz. Manjkalo je igralcev za cel napad – branilca Miha Logar in Mark Čepon ter napadalci Miha Zajc, Gal Koren in Anže Ropret. Dolga sezona je pustila posledice, državnega prvaka smo prvič dobili v maju. Pri Jeseničanih zaradi poškodbe ni igral Gašper Seršen.

Pomemben je bil tudi prispevek Blaža Tomaževiča, ki je dosegel gol za podaljšek. Foto: www.alesfevzer.com
Pomemben je bil tudi prispevek Blaža Tomaževiča, ki je dosegel gol za podaljšek. Foto: www.alesfevzer.com

Finale, peta tekma:
SŽ OLIMPIJA ‒ SIJ ACRONI JESENICE v zmagah 2:3
2:3 (2:0, 0:1, 0:1) v podaljšku
Brez gledalcev; Mušič 5., Simšič 9.; Jezovšek 35., Tomaževič 53., Mašič 70.