Robert Sabolič je dosegel edini slovenski zadetek na tekmi z Belorusijo. Foto: Blaž Oman/RTV SLO
Robert Sabolič je dosegel edini slovenski zadetek na tekmi z Belorusijo. Foto: Blaž Oman/RTV SLO

Belorusi so na zanesljivi poti nazaj med elito, od koder so izpadli lani, saj so v Barys Areni še tretjič zmagali, risi pa ostajajo brez točk. Izgubili so vse možnosti za prvi dve mesti, ki prinašata napredovanje, kar je bil cilj pred turnirjem v Nursultanu. Igra Slovenije, ki je znova razočarala, ni bila na ustrezni ravni. Varovanci Iva Jana so imeli velike težave pri prehodu v napadalno tretjino, tudi ko so si priigrali priložnosti, so bili neučinkoviti. Znova je bilo preveč napak v obrambi in predvsem pri oddajanju ploščice. V Kazahstanu jih čakata še petkov dvoboj z Madžarsko in nedeljski z Litvo, ki bosta odločala o obstanku v drugem rangu.

Zadetki iz zadnje tretjine tekme Belorusija – Slovenija

Šarangovič izkoristil (prvo) številčno premoč

Kmalu po začetku srečanja so se risi že znašli v težavah. Po le treh minutah je Artjom Demkov sam prišel pred Luko Grančarja, ki je tokrat dobil priložnost v slovenskih vratih. 25-letni Hrušičan je sicer strel ustavil, a je beloruskega napadalca ob tem nepravilno zaustavljal Miha Zajc, ki je bil zaradi zadrževanja s palico izključen. 22 sekund so zobri potrebovali, da so številčno premoč izkoristili, ko je zadel Jegor Šarangovič.

Šarangovič popeljal Belorusijo v vodstvo.

V nadaljevanju so si Belorusi – razmerje v strelih v prvi tretjini 11:3 – priigrali še nekaj lepih priložnosti, slovenska obramba, ki si je znova privoščila kar precej napak, pa je bila na veliki preizkušnji že dobre tri minute po prejetem golu, ko je na kazensko klop moral Ken Ograjenšek. Vseeno je ostalo pri minimalnem vodstvu Belorusije, Slovenija pa si izrazite priložnosti ni priigrala. Tudi ob igralcu več na ledu ob koncu tretjine je imela ogromno težav z agresivnimi nasprotniki in je zelo težko postavila napadalno formacijo. Najlepšo priložnost je nato imel Ograjenšek, ki pa je meril mimo vrat.

Neizkoriščene beloruske kazni

V drugi tretjini je Slovenija zaigrala bolje, a ji ni uspelo kaznovati nedisciplinirane igre Belorusije. Risi so kar osem minut igrali z igralcem več na ledu, a se beloruska mreža ni zatresla. Po dobrih petih minutah je lepo akcijo izpeljal prvi napad z Anžetom Kopitarjem, Davidom Rodmanom in Robertom Saboličem, ki pa je meril mimo vrat. Pri drugem 'powerplayu' na tekmi so imeli znova težave s postavljanjem cone.

Po Kazahstanu in Južni Koreji je Slovenija klonila še pred Belorusijo. Foto: blaž Oman/RTV SLO
Po Kazahstanu in Južni Koreji je Slovenija klonila še pred Belorusijo. Foto: blaž Oman/RTV SLO

Ko so tretjič na tekmi imeli številčno premoč, sta po strelu Saboliča Rodman in Jan Drozg pred vrati že dvignila roke, a ploščica ni končala v mreži in akcija se je nadaljevala. Tudi ko je moral zaradi udarca Boštjana Goličiča v obraz s palico za štiri minute na klop Maksim Suško, se izid ni spremenil. Belorusija je ob koncu tretjine nevarno zapretila, a je Jevgeni Lisovec zadel le okvir vrat.

Izenačeno le dobri dve minuti

Po treh minutah in pol zadnje tretjine je Slovenija le zatresla mrežo. Rodman je krenil po desni strani in podal na sredino, kjer se je lepo obrnil Sabolič. Tako je prišel mimo Kristiana Henkla in nato premagal Dmitrija Milčakova. Takoj zatem je bilo nevarno pred vrati Gračnarja, ki je še pravočasno pokril plošček, je pa slovenska prednost trajala le dobri dve minuti. Aleksandar Magovac je v 46. minuti za vrati izgubil plošček. Nato ga je preigral Geoff Platt, ki je streljal, odbito ploščico pa je ob Anžetu Kuraltu za Gračnarjev hrbet spravil Oleg Jevenko.

Kapetan Anže Kopitar in soigralci se bodo v petek pomerili še z Madžarsko, v nedeljo pa z Litvo. Foto: Blaž Oman/RTV SLO
Kapetan Anže Kopitar in soigralci se bodo v petek pomerili še z Madžarsko, v nedeljo pa z Litvo. Foto: Blaž Oman/RTV SLO

Dobre tri minute pozneje so zobri podvojili prednost. Denkov je ob Mihi Štebihu prodrl po levi strani, nato pa mimo Blaža Gregorca spravil ploščico do Platta, ki je med nogama matiral Gračnarja. Tri minute pred koncem je Slovenija že zaigrala brez vratarja, a se je načrt hitro podrl, saj je bil izključen Sabolič. Zatem je moral na klop za kaznovane še Nikita Feoktistov in risi so zadnjič pritisnili, toda Matic Podlipnik je še enkrat lahkomiselno izgubil ploščico, ki jo je Demkov pospravil v prazno mrežo.

Madžarska je vknjižila prvo zmago na turnirju, ko je s 4:1 premagala Litvo, ki ostaja še brez točke. Zatem sledi še dvoboj Južne Koreje in Kazahstana.

3. krog:
BELORUSIJA
- SLOVENIJA
4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
555; Šarangovič 4., Jevenko 46., Platt 49., Demkov 59.; Sabolič 44.
Obrambe: Milčakov 20; Gračnar 27.

LITVA - MADŽARSKA
1:4 (1:2, 0:2, 0:0)
Kumeliauskas 19.; Bartalis 9., 16., Erdely 27., Sofron 37.

JUŽNA KOREJA - KAZAHSTAN
1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Sangh. Shin 51.; Akolzin 4., Metalnikov 17., Ševčenko 30., Kleščenko 53.

Lestvica:                              
BELORUSIJA           3  3 0 0 11:5  9  
KAZAHSTAN            3  3 0 0 10:4  9  
JUŽNA KOREJA         3  2 0 1 11:8  6  
MADŽARSKA            3  1 0 2  6:9  3  
SLOVENIJA            3  0 0 3  6:12 0  
LITVA                3  0 0 3  5:11 0  
Tri tekme, trije porazi – brezzobi risi v Nursultanu