Slovenska hokejska reprezentanca je s 6:0 premagala Madžarsko, obstanek pa mora potrditi še v nedeljo na tekmi proti Litvi. Foto: Blaž Oman
Slovenska hokejska reprezentanca je s 6:0 premagala Madžarsko, obstanek pa mora potrditi še v nedeljo na tekmi proti Litvi. Foto: Blaž Oman

Potem ko je pred SP-jem Madžarska prijateljsko tekmo dobila s 7:4, današnja zmaga Slovenije ni bila samoumevna, a po treh porazih so se varovanci Iva Jana (nekoliko je premešal peterka) le zbrali in naredili pomemben korak k obstanku v drugem razredu svetovnega hokeja. Odigrali so disciplinirano v obrambi in učinkovito v napadu. Razmerje v strelih je bilo 34:25 v slovensko korist. Slovenijo v nedeljo čaka še dvoboj z Litvo.

Štebih v 14. minuti zadel za vodstvo risov

Drozg v drugi tretjini dvakrat v polno
Borbeno in na polno, so si Slovenci rekli pred tekmo in načrt takoj začeli uresničevati, že v uvodnih sekundah sta nevarno poskusila Blaž Gregorc in Robert Sabolič. Madžari so kar dolgo kljubovali, dokler ni v 14. minuti zadel branilec Miha Štebih, ki je bil natančen pri strelu z modre črte. Izza vrat mu je podal Jan Drozg, ki je v uvodni minuti druge tretjine z igralcem več povišal na 0:2 (podajalec Sabolič), svoj šov pa nadaljeval v 24. minuti, ko je po slovenskem obleganju madžarskih vrat in podaji Mihe Zajca našel nekaj prostora v golu Adama Vaya.

Slovenci v 2. tretjini trikrat v polno

Prvič zadel tudi kapetan
Ob polovici tekme je slovensko prednost še povečal Anže Kuralt (podajalec Magovac), ki je z razdalje sijajno meril v levi zgornji kot Vayevih vrat. Po četrtem slovenskem zadetku so Madžari zamenjali vratarja, priložnost je dobil Bence Balisz. Bojazen, da bodo risi spet doživeli črne minute, je bila tokrat odveč. Dobrih pet minut pred koncem je zmago potrdil Anže Kopitar s svojim prvim zadetkom na letošnjem SP-ju.

Končno med strelci tudi Kopitar

Gračnar ubranil vseh 25 strelov
V predzadnji minuti je v Nursultanu še enkrat zadonela Golica, po domiselni akciji in podaji Žige Panceta je z igralcem manj zadel Andrej Hebar. V slovenskih vratih je bil zelo zanesljiv Luka Gračnar, četrtič mu je v dresu reprezentance uspel "shutout". Ubranil je vseh 25 strelov. Za konec svetovnega prvenstva Slovence v nedeljo (že ob 8.30 po slovenskem času) čaka še dvoboj proti Litvi, ki je po treh tekmah še brez točk. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Slovenci po zmagi nad Madžari dihajo lažje

SP divizije I, 4. krog:
MADŽARSKA - SLOVENIJA 0:6 (0:1, 0:3, 0:2)
1.000; Štebih 14., Drozg 21., 24., Kuralt 31., Kopitar 55., Hebar 59.

Sobota ob 10.00:
JUŽNA KOREJA - LITVA

Ob 13.30:
KAZAHSTAN - BELORUSIJA

Lestvica:                            
BELORUSIJA           3  3 0 0 11:5  9
KAZAHSTAN            3  3 0 0 10:4  9
JUŽNA KOREJA         3  2 0 1 11:8  6
SLOVENIJA            4  1 0 3 12:12 3
MADŽARSKA            4  1 0 3  6:15 3
LITVA                3  0 0 3  5:11 0