Robert Kristan je bil v Gdansku v izredni formi in je prejel le pet zadetkov. Foto: EPA
Robert Kristan je bil v Gdansku v izredni formi in je prejel le pet zadetkov. Foto: EPA
Peter Rožič
Južnokorejci niso bili kos razigranim risom - takole je zadel Peter Rožič. Foto: EPA
Risi drugič prek Estonije do elite

Kritiki bodo sicer dejali, da je bilo vzporedno prvenstvo divizije 1 v Oslu (zmagali so Belorusi) neprimerno boljše zasedeno, vendar pot na Dunaj konec aprila 2005 so si slovenski hokejisti zares zaslužili.

Južna Koreja za ogrevanje
Pred prvenstvom so za glavnega tekmeca mnogi videli Poljake, ki so imeli v prelepi dvorani Olivia veliko podporo domačih navijačev, a so jih povsem razočarali že uvodni večer prvenstva. Azzurri so jih deklasirali kar s 4:0 in domačih sanj o skupini A je bilo konec že po 60-ih minutah prvenstva. Prednost Slovenije je bil vsekakor tudi razpored prvenstva. Začetek z Južno Korejo in gladkih 10:2 je pomenil varčevanje z močmi, medtem ko so Italijani šele pozno zvečer ugnali Poljake.

Desno si oglejte povzetek tekme, s katero so se risi hitro vrnili med najboljše.

Znova v elito prek Estonije
Naslednje popoldne je bila na vrsti medsebojna tekma, ki je bila presenetljivo odločena že v 14. minuti. V razmaku 16-ih sekund sta ''legionarja'' Tomaž Razingar in Nik Zupančič prinesla lepo prednost. Končnih 4:0 je morda bilo res malce previsokih, vendar so Italijani napadali zelo jalovo. Romunija je bila le lažje ogrevanje za tekmo z Estonci, gladkih 8:0 je bil še dokaj ugoden izid za Romune. Estonija je večer pred tekmo s Slovenijo igrala na poslastici prvenstva, 6:6 z domačini jim je pobralo precej moči. Že po prvi tretjini so risi vodili s 4:0 in skupina A je bila praktično zagotovljena. Po zmagi s 7:2 se je začelo veliko slavje, zadnji dan prvenstva pa je sledila še rutinska zmaga s 4:1 proti Poljakom.

Gol razlika 33:5
Uvrstitev v skupino A je bila lažja od pričakovanj, številke pa govorijo zase. Slovenija je osvojila vseh 10 možnih točk, razlika v golih je neverjetnih 33:5. Še teh 5 golov je bilo doseženih potem, ko so bila srečanja že zdavnaj odločena. Korejci so prvi gol dali pri zaostanku z 0:5, Estonci pri 0:6, Poljaki pa so celo dobili zadnjo tretjino, ko so po dveh zaostajali z 0:4. Kar štirje slovenski hokejisti so bili izbrani v idealno šesterico prvenstva. Kristan, Ciglenečki, Zupančič in Jan so bili zares v vrhunski formi. Še posebno vrednost imajo ta priznanja, ker je bilo od 109 akreditiranih novinarjev, ki so izbirali najboljše, velika večina seveda iz Poljske.

Boljši kot leta 2001 v Tivoliju
Tudi na domačem svetovnem prvenstvu leta 2001, ko je sredi aprila prepoln Tivoli slavil legendarnih 16:0 z Estonijo, slovenski hokejisti niso delovali tako prepričljivo. Po lanskem polomu na prvenstvu skupine A na Finskem, so mnogi že obupali nad zlato generacijo. Še posebej je bolel debakel s Finci, ki so zmagali kar z 12:0 v Tampereju. Zelo pametna poteza je bila izbira selektorja. Finec Kari Savolainen ni bil samo odličen strokovnjak, ampak je bil tudi povsem neobremenjen z jeseniško-ljubljanskimi napetostmi, ki so leto predtem ob slabih igrah na Finskem prišle do izraza.

A. G.

Risi drugič prek Estonije do elite