Kapetan Tomaž Razingar je dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Kapetan Tomaž Razingar je dosegel dva zadetka. Foto: EPA
Andrej Hočevar
Za igralca tekme v slovenski reprezentanci je bil izbran Andrej Hočevar. Andro ni imel veliko dela, saj je na njegova vrata priletelo le 13 strelov, medtem ko proti golu Vanje Belića kar 43. Foto: EPA
Pavle Kavčič
Slovenski selektor Hrvatov Pavle Kavčič je dobro preučil igro risov. Foto: MMC RTV SLO
Mitja Robar
Mitja Robar je spet dokazal, da ima odličen strel od daleč. Foto: EPA
Hrvati namučili blede rise

Južni sosedje so se z disciplinirano obrambno igro dobro upirali risom, ki so v prvih dveh tretjinah delovali sila medlo. Šale je bilo konec v 23. minuti, ko so Hrvati z goloma Petra Trstenjaka in Damirja Jakovaca celo povedli z 2:1. To je le predramilo Slovence, ki so v nadaljevanju s tremi zadetki preprečili skoraj neverjeten poraz.

Razingar načel hrvaško mrežo
Slovenija je kljub veliki premoči (streli 15:3) vse do 18. minute lomila odpor južnih sosedov. Takrat je številčno prednost na ledu izkoristil Tomaž Razingar, ki je prejel podajo Mitje Šivica izza vrat, nato pa s strelom za vratnico premagal sicer odličnega Vanjo Belića.

Slovencem ga je zabil 16-letni Trstenjak
V nadaljevanju je sledil pravi šok za rise, saj so Hrvati na začetku druge tretjine v eni minuti dosegli dva gola. Oba sta padla na podoben način. Najprej je ob neodločni slovenski obrambi odbitek v mrežo pospravil komaj 16-letni Trstenjak, nato pa je vajo ponovil še Jakovac, ki je bil na pravem mestu, potem ko je Andrej Hočevar ubranil poskus Tomislava Grozaja.

'Raza' in Robar potegnila slovenski voz naprej
Po hladnem tušu je sledilo obleganje hrvaških vrat, ki pa je bilo neuspešno vse do 35. minute, ko je ob igri 5:4 Belića matiral Jakob Milovanovič. Razmerje v strelih po dveh tretjinah je bilo 28:10. Da so lažje dihali, je po minuti in pol tretje tretjine poskrbel Razingar. Večino dela je sicer opravil Aleš Mušič, ki se je sprehodil do hrvaških vrat, kjer je njegov strel ustavil Belić, vendar je plošček prišel do slovenskega kapetana, ta pa ga je rutinirano poslal v mrežo. Dokončno je tehtnico na slovensko stran nagnil Mitja Robar, čigar projektil z modre črte je ob številčni prednosti končal v golu.

Sedaj se prvenstvo začne zares
Do konca bi se hrvaška mreža lahko še nekajkrat zatresla, a so bili (premalo zbrani) slovenski oklepniki očitno z mislimi že pri sredini tekmi (12.00) z Japonci, ki bo že dala delni odgovor na vprašanje, ali se bo Slovencem uspelo prebiti nazaj v elitno divizijo. Končni odgovor bo seveda padel po petkovem (15.30) obračunu s Kazahstanom, ki je odpravil samuraje s 3:1.

Raza: Proti Japoncem potrebno 200 odstotkov boljše
"Bom zelo kratek. Igrali smo slabo, s takšno igro proti Japonski nimamo kaj iskati. Imamo 20 ur časa, da se pripravimo. V sredo moramo igrati ne za 100, ampak za 200 odstotkov bolje. Ne vem, zakaj smo igrali tako. Poskušali smo, 'matrali' smo se ... Če bi na začetku dosegli zadetek, dva ali tri, bi bila tekma drugačna, ampak dejstvo je, da jih nismo. Kakovost je na naši strani, toda na vsaki tekmi moraš dokazati, da si boljši," je tekmo ocenil Razingar.

Selektor John Harrington pa je dejal: "Včasih igraš tekme, skozi katere se moraš preprosto samo prebiti. Prva tretjina niti ni bila slaba, toda Hrvaška je bila dobra v obrambi, v drugi tretjini smo naredili nekaj napak in bili v zaostanku. Nazadnje smo se morali kar trdo boriti, da smo prišli do zmage. Po drugi tretjini sem igralcem povedal, da imamo na voljo 20 minut, da zmagamo. Ni pomembno, kako je bilo videti, pomembno je, da smo se vrnili k naši igri s trdno obrambo in s tem tudi v napadu dobili potrebno samozavest. V sredo nas čaka prava bitka."

SKUPINA A, Vilna, 3. krog

KAZAHSTAN - JAPONSKA
3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Voroncov 19., Gavrilin 31., Rimarev 31.; Saito 28.

SLOVENIJA - HRVAŠKA
4:2 (1:0, 1:2, 2:0)
Razingar 18., 42., Robar 45., Milovanovič 35.; Trstenjak 23., Jakovac 23.

AVSTRALIJA - LITVA
3:9 (0:5, 1:2, 2:2)
Stransky 33., Franchini 52., Upton 57.; Kuliesius 5., 14., Ivanuškin 8., 32., Katulis 15., 50., Lelenas 16., Kumeliauskas 40., Verenis 46.,

Lestvica:                           
SLOVENIJA      3  3 0 0 18:4  9 točk
KAZAHSTAN      3  3 0 0 14:3  9     
JAPONSKA       3  2 0 1 15:5  6     
LITVA          3  1 0 2 12:16 3     
AVSTRALIJA     3  0 0 3  4:22 0     
HRVAŠKA        3  0 0 3  4:17 0     
A. V.
Hrvati namučili blede rise