V hokeju velja, da odličen vratar odtehta pol moštva. Andrej Hočevar zatrjuje, da bo v Vilni kos tej odgovornosti. Foto: MMC RTV SLO
V hokeju velja, da odličen vratar odtehta pol moštva. Andrej Hočevar zatrjuje, da bo v Vilni kos tej odgovornosti. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Hočevar
Andrej Hočevar je nazadnje za Slovenijo na uradni tekmi branil na letošnjih olimpijskih kvalifikacijah, ko so ga Nemci premagali dvakrat, risi pa izgubili z 1:2. Foto: EPA

Seveda je to tudi odgovornost, saj braniti barve države Slovenije mi veliko pomeni, ob tem se ne moraš kar nekaj "hecati".

O pomenu igranja za reprezentanco.
Andrej Hočevar
Andro se je pred dvema letoma že pomeril z Japonci in jim dovolil le en zadetek, medtem ko je zadnjo ljubljansko tekmo z Litvo spremljal s klopi. Foto: EPA
Marcel neugoden za Hočevarja

V pogovoru za MMC je Ljubljančan, ki si zadnja leta kruh služi na Jesenicah, spregovoril o pripravah risov na Bledu, odgovornosti, formi in pričakovanjih v Vilni, kjer bo drugič v karieri prvi vratar Slovenije. Aprila 2007 je "Andro" svoje delo opravil z odliko, na celotnem prvenstvu je na štirih tekmah klonil le trikrat in bil upravičeno izbran za najboljšega čuvaja turnirja v Ljubljani.

Najboljši v domačem finalu
V letošnji klubski sezoni je po odhodu Roberta Kristana, ki ga zaradi pomladanskega neigranja tokrat ni med izbranci Johna Harrington, dobil priložnost, da zasede mesto prvega vratarja na Jesenicah. Začetek Lige Ebel je bil spodbuden, a nato je sledila prva manjša poškodba in forma je šla po zlu. 24-letnik se je "sestavil" šele za končnico DP-ja, kjer je bil s svojimi dobrimi posredovanji svetla točka nerazburljivega finala med železarji in zmaji. Če bi izbirali najkoristnejšega posameznika finala, bi si Andrej Hočevar to čast zagotovo zaslužil.


Ponovno nastop v Diviziji I in vi v vlogi prvega reprezentančnega vratarja. Kako se počutite kot številka ena?
Lepo, da sem spet v tekmovalnem pogonu in da bom začel igrati. Seveda je to tudi odgovornost, saj braniti barve države Slovenije mi veliko pomeni, ob tem se ne moraš kar nekaj "hecati". Tukaj na Bledu maksimalno zavzeto delamo, z mano na čelu, da se bomo čim bolje pripravili in na prvenstvu tudi čim bolje odigrali.

Tokrat imate za seboj dva mlada vratarja, debitanta na članskih prvenstvih (Mitja Pintarič in Aleš Sila). Je zato kakšen večji pritisk oz. odgovornost?
Ne. Obadva sta že dokazala, da sta vrhunska vratarja, zato ni nikarkšne razlike, kakšni smo vratarji zdaj ali kakšni smo bili pred dvema letoma.

Turnir bo v Litvo, tako da bodo pričakovanja in želje slovenske javnosti potisnjene ob stran. Pritisk in pričakovanja bodo tako prihajala predvsem iz lastnih vrst reprezentance?
Gotovo je bil, ko smo igrali v Tivoliju, pritisk javnosti, a je bilo po drugi strani mogoče lažje zaradi velike podpore navijačev v domači dvorani. V Litvi tega zagotovo ne bomo imeli, ampak, kot sem že rekel, mi se bomo pripravili in naredili vse, da zmagamo.

Kaj je zdaj drugače, kot je bilo pred Hannovrom in na samih olimpijskih kvalifikacijah?
Zagotovo to, da imamo veliko več časa, da se pripravimo, da se še bolj spoznamo med seboj s selektorjem. Več časa, da bolje osvojimo njegove zamisli, kako bomo igrali. Med drugim smo odigrali tudi dve prijateljski tekmi. Tako, da je kar veliko stvari drugačnih, kot je bilo v primerjavi s Hannovrom.

V končnici državnega prvenstva ste blesteli. Ali je forma še tu ali je minilo že preveč časa od zadnje tekme?
Sedem dni je kar veliko, a zdaj trdo delamo, tako upam, da bo forma v Litvi ravno takšna, kot je bila v končnici ali še boljša.

Kateri od slovenskih napadalcev je tukaj na Bledu najneugodnejši za vas?
Od celotne reprezentance? (dolg razmislek) Marcel Rodman.

Vaš cilj je elita. Ali je to edini sprejemljivi cilj reprezentance?
V Litvo zagotovo ne bomo šli na dopust, ker to nekako ni ravno destinacija za počitniške dni. Na dopust bomo raje šli kam drugam. Mi bomo naredili vse za to, da se uvrstimo v elito. Če bo to pomenilo, da bomo zmagali, bomo zadovoljni, če pa ne bo, pač ne bo. Dali bomo vse od sebe, kaj bo to pomenilo, bomo pa videli na samem prvenstvu.

Toni Gruden

Seveda je to tudi odgovornost, saj braniti barve države Slovenije mi veliko pomeni, ob tem se ne moraš kar nekaj "hecati".

O pomenu igranja za reprezentanco.
Marcel neugoden za Hočevarja