Ivo Jan je bil pred šestimi leti izbran za najboljšega napadalca SP-ja, s 15 goli pa je bil tudi najboljši strelec. Foto: RTV SLO
Ivo Jan je bil pred šestimi leti izbran za najboljšega napadalca SP-ja, s 15 goli pa je bil tudi najboljši strelec. Foto: RTV SLO
Dejan Kontrec
Dejan Kontrec je zabil tako težko pričakovani dvanajsti gol proti Estoncem. Foto: RTV SLO
Tomaž Vnuk
Tudi Tomaž Vnuk je močno pripomogel k zgodovinskemu uspehu. Foto: RTV SLO
Slovenski hokejisti so po koncu tekme SP-ja v Ljubljani poslušali Zdravljico. Foto: RTV SLO
Estonija padla s 16:0

Ledena dvorana Tivoli je doživela enega izmed najnepozabnejših trenutkov. Po visoki zmagi Velike Britanije nad Kazahstanom (11:2) so Slovenci za podvig potrebovali zmago z najmanj 12 zadetki. 5.000 gledalcev je prvi gol videlo šele v 17. minuti. Zadel je Robert Ciglenečki. Po prvi tretjini je bilo le 2:0, saj je bil razpoložen vratar Šestakov.

Ko se odpre Ivu Janu ...
V drugi tretjini so varovanci Matjaža Seklja še povišali ritem igre in začeli mleti Estonce. Najprej je z igralcem več na 3:0 povišal Valerij Šahraj, potem je bil natančen še Tomaž Vnuk. Tedaj se je prebudil Ivo Jan. Zadetki v 32., 34. in 37. minuti, ko je na semaforju pisalo 8:0, so bili plod izvrstne igre napada Kontrec-Zupančič-Jan in njihovih spretnosti. Ob koncu druge tretjine so imeli Estonci prednost igralca več, Kranjc pa je vseeno zadel za 10:0. Po 40 minutah je bilo razmerje v strelih na gol kar 66:5!

Desno si oglejte celotno zadnjo tretjino znamenite tekme z Estonijo!

Po golu Kontreca se je začelo slavje
Gledalci so glasno šteli zadetke in zahtevali še enega. Tistega dvanajstega so dočakali v 45. minuti, strelec pa je bil Kontrec. Estonci so komaj čakali konec tekme, slovenski hokejisti pa so do konca zadeli še štirikrat. Po zadnji sireni je sledil šov v Tivoliju ob največjem uspehu slovenskega hokeja v zgodovini.

Tudi visoka zmaga Britancev jih ni zmedla
"Treba bo veliko časa, da strnemo vtise, morda kakšen teden. Današnje popoldne je bilo za nas malo mučno, toda zbrali smo se v garderobi in fantom sem povedal: če smo naredili toliko na tem tekmovanju, zdaj ne bomo spustili priložnosti iz rok. Zahvaljujem se vsem igralcem, ki so to izpeljali, da jim je uspelo in da bodo nastopili na SP skupine A," je po odločilni tekmi povedal selektor Matjaž Sekelj.

Igor Beribak, eden nabolj izkušenih slovenskih reprezentantov, je bil na zadnji tekmi izbran za najboljšega v slovenski vrsti: "Pričakovali smo, da bomo morali loviti razliko, vendar ne tolikšne. Izredno dobro smo igrali v obrambi, tako tudi v napadu ni bilo težko doseči potrebnih 12 golov. Mislim, da smo si ta uspeh res zaslužili."

"Občutki so super, celotna ekipa je verjela v uspeh in prav to nam ga je prineslo. Pri svojem prvem golu sem dobil polet, nato je šlo vse samo še navzgor. Po visokem porazu Kazahstana smo vedeli, da moramo iti na polno, in uspelo nam je," je bil visoke zmage vesel najboljši strelec prvenstva Ivo Jan.

Zupančič priigral točko proti Britancem
Prvenstvo pred šestimi leti je potekalo v istih dneh kot letošnje. Risi so 15. aprila začeli udarno, s 15:1 so odpravili nemočne Hrvate. Tudi Kitajci so bili le za ogrevanje (7:1). Tekma z Veliko Britanijo se je izkazala za odločilno. Slovenci so začeli sanjsko. Jan in Miha Rebolj sta že po šestih minutah poskrbela za veliko navdušenje polnega Tivolija. Britanci se kljub zaostanku z 0:2 niso predali. V drugi tretjini sta Wilson in Adey izenačila, v 43. minuti pa je za popoln preobrat poskrbel Wilson. Točko je Slovencem zagotovil Zupančič v 46. minuti.

Rebolj junak proti Kazahstanu
Kazahstanski hokejisti so pred turnirjem veljali za favorite. Slovenci so jih nadigrali že v prve pol ure. V 32. minuti je ob številčni premoči že po nekaj sekundah Tomaž Vnuk podal Rebolju, ki je s silovitim strelom premagal vratarja Krivomazova, tri minute pozneje pa je po napol izdelani akciji in podaji Bojana Zajca Rebolj še drugič zatresel kazahstansko mrežo. Navdušenje v Tivoliju je nekoliko pokvaril Rifel, ki je minuto pozneje izid znižal. V zadnji minuti tekme so Kazahstanci zaigrali brez vratarja, 29 sekund pred koncem pa se je do ploščka dokopal Zupančič in ga poslal v prazno mrežo za končnih 3:1.

Odločala je boljša razlika v golih
Po visoki zmagi proti Estoniji (16:0) je o prvem mestu odločala razlika v zadetkih (44:6 za Slovenijo in 42:9 za Britance). Kazahstan je bil tretji, Hrvaška nekoliko presenetljivo četrta, Kitajska peta, na SP divizije II pa so s šestim mestom izpadli Estonci.

Aleš Golob

Estonija padla s 16:0