Risi so se veselili štirikrat. Foto: EPA
Risi so se veselili štirikrat. Foto: EPA
Žiga Jeglič
Žiga Jeglič je moral že v 9. minuti z zlomljenim nosom v bolnišnico. Foto: EPA
Sergej Zinovjev in Marcel Rodman
Rusi so igrali zelo ostro. Sergej Zinovjev je naletel na Marcela Rodmana, ki je padel na rusko klop. Foto: EPA
Aleksander Radulov
Aleksander Radulov je prevesil jeziček na tehtnici na rusko stran. Foto: EPA
Vitalij Atjušov
Vitalij Atjušov je bil natančen z modre črte. Foto: Reuters
Aleksej Tereščenko in Robert Sabolič
Robert Sabolič je trčil v Alekseja Tereščenka, ki je moral zapustiti ledeno ploskev. Foto: EPA

Slovenci so prikazali najboljšo igro proti svetovnim velesilam do zdaj, razmerje v strelih na vrata je bilo 35:25 za rise. Rusi se lahko le odličnemu vratarju Jevgeniju Nabokovu zahvalijo, da se ni zgodilo veliko presenečenje. Med 9.000 gledalci v Orange Areni je bilo veliko slovenskih navijačev, ki so pripravili odlično vzdušje.

Atjušov izkoristil prvi "power play"
Rusi so silovito pritisnili že od samega začetka. Maksim Afinogenov je nevarno streljal v tretji minuti, Hočevar je plošček odbil. 22 sekund pred iztekom kazni Mateja Hočevarja je Ilja Kovalčuk podal do Vitalija Atjušova, ki je z modre črte poslal plošček pod prečko. Tekma se je nato začela razvijati dokaj grobo, v šesti minuti je moral z ledu poškodovani Aleksej Terešenko, čeprav sodniki niso piskali prekrška.
Jeglič z zlomljenim nosom
V 9. minuti je moral najprej na kazensko klop Sergej Zinovjev, le osem sekund zatem pa je Aleksej Jemelin od zadaj naletel na Žigo Jegliča. Kri je kar lila po ledu, odlični napadalec Jesenic si je zlomil nos, takoj so ga prepeljali v bolnišnico. Jemelin je dobil pet minut in še disciplinsko kazen igre. Ob prednosti petih proti trem so risi zelo slabo odigrali, sploh niso uspeli postaviti napadalne formacije.
Velika priložnost Saboliča
Dve minuti pred koncem uvodne tretjine je nevarno zapretil Damjan Dervarič. Najlepšo priložnost so imeli risi 40 sekund pred koncem. Rok Tičar je lepo zaposlil Roberta Saboliča, ki je neoviran z bližine streljal prek vrat. Nabokov je bil v nasprotnem kotu in ne bi mogel posredovati. V prvi tretjini je bilo razmerje strelov 10:8 za Slovence.
Rusi nadaljevali z "mesarsko" igro
V tretji minuti druge tretjine je z desne strani pred vrata sam pridrsal Žiga Pance, njegov slabši strel pa je Nabokov uspel odbiti. V 24. minuti je bil najprej izključen Aleksej Kajgorodov, pol minute zatem pa je Jevgenij Artjukin s komolcem naletel na vratarja Andreja Hočevarja, ki je moral celo zamenjati čelado. Risi so imeli znova dva igralca več, strela Grega Kužinka in Blaža Gregorca pa je razpoloženi Nabokov uspel odbiti.
Hebar atraktivno izenačil
Boljša igra Slovencev se je obrestovala po pol ure igre. Gregorc je izza vrat podal pred gol, kjer je Andrej Hebar mojstrsko zadel plošček v zraku. Glavni sodnik si je ogledal posnetek, ker je bil premaknjen gol, a nato hitro priznal zadetek. Rusi so bili nekaj minut popolnoma brez idej, potem pa je Maksim Afinogenov v 36. minuti z modre črte presenetil Hočevarja. O premoči Slovenije v drugi tretjini priča tudi razmerje v strelih (5:15).

Goličič izenačil na 2:2
Tudi v zadnjo tretjino so risi krenili odločno. V 43. minuti je Mitja Šivic odlično podal do Boštjana Goličiča, njegov prvi poskus je Nabokov uspel odbiti, nato pa je "Golica" izenačil na 2:2.
Vodstvo Rusov s 4:2 hitro skopnelo
V 47. minuti je Aleksander Radulov pred vrati spremenil smer ploščka po strelu Dmitrija Kulikova in Hočevar je bil nemočen. Slovenci so bili zmedeni in le 38 sekund zatem je Jevgenij Artjukin v gneči pred vrati spravil plošček pred golovo črto, Hočevar je nespretno posredoval. Pol minute zatem so se risi vrnili v igro. David Rodman je podal do razigranega Goličiča, ki je takoj streljal, plošček pa je zadel Kovalčuka in v loku prek Nabokova končal v mreži. V 52. minuti je Andrej Tavželj streljal mimo vrat, plošček se je odbil pred gol, kjer je Rok Pajič izenačil na 4:4.
Radulov in Zinovjev odločila srečanje
V 57. minuti sta Kovalčuk in Konstantin Gorovikov kombinirala pred slovenskimi vrati, plošček se je odbil do Radulova, ki je zadel za 5:4. Šivic je imel v zadnji minuti še priložnost za novo izenačenje, a je plošček švignil mimo vrat. 38 sekund pred koncem so Rusi izpeljali najlepšo akcijo na tekmi. Danis Zaripov in Zinovjev sta si lepo izmenjala hitre podaje, slednji pa je nato potrdil zmago izbrancev Vjačeslava Bikova.
Po zmagi Nemcev risi v skupino za obstanek
V zadnji tekmi predtekmovanja se bo Slovenija v torek ob 16.15 pomerila z Nemčijo. Tekma ne bo odločilnega pomena, saj je že po dveh krogih jasno, da se bodo risi borili za obstanek. V večerni tekmi so Nemci ugnali Slovake s 4:3. Vodili so že s 4:0, nato pa so Ladislav Nagy, Jozef Štumpel in Pavol Demitra med 46. in 53. minuio znižali na 3:4, a se tudi igra brez vratarja Jaroslava Halaka v zadnji minuti in pol ni obrestovala.

Skupina A (Bratislava), 2. krog:
RUSIJA
- SLOVENIJA
6:4 (1:0, 1:1, 4:3)
9.000; Atjušov 5., Afinogenov 36., Artjukin 47., Radulov 47., 57., Zinovjev 60.; Hebar 30., Goličič 43., 48., Pajič 52.

Streli: 25; 35
Obrambe: Nabokov 31; Hočevar 19
Izključitve: 33 min; 6 min
Igralca tekme: Radulov; Goličič

SLOVAŠKA - NEMČIJA
3:4 (0:0, 0:3, 3:1)
Nagy 46., Stumpel 48., Demitra 53.; Müller 25., Tripp 34., Hordler 37., Schutz 45.

Lestvica:                              
NEMČIJA 2 2 0 0 0 6:3 6 točk
SLOVAŠKA 2 1 0 0 1 6:5 3
RUSIJA 2 1 0 0 1 6:6 3
SLOVENIJA 2 0 0 0 2 5:9 0


Skupina B (Košice),
2. krog:
KANADA
- FRANCIJA
9:1 (3:0, 2:1, 4:0)
Gragnani 2., Spezza 7., Skinner 13., 55., Stewart 37., Pietrangelo 37., Burns 42., Nash 45., Zajac 58.; Bellemare 30.

ŠVICA - BELORUSIJA
4:1 (1:0, 3:1, 0:0)
Gardner 8., 28., Bezina 25., Ruthemann 31.; Korobov 22.

Lestvica:                             
KANADA 2 2 0 0 0 13:2 6 točk
ŠVICA 2 1 1 0 0 5:1 5
FRANCIJA 2 0 0 1 1 1:10 1
BELORUSIJA 2 0 0 0 2 2:8 0