Risi so Francoze premagali prvič po 10. novembru 2005. Foto: NN
Risi so Francoze premagali prvič po 10. novembru 2005. Foto: NN
David Rodman
David Rodman je štiri minute pred koncem postavil izid srečanja. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden

Zadela sta Jaka Ankerst in David Rodman. Med gledalci so sedeli Sabahudin Kovačevič, Andrej Tavželj, Mitja Šivic in Rok Tičar.

Risi so drugo prijateljsko tekmo s Francozi začeli odločno. Andrej Židan je streljal prek vrat Cristobala Hueta, nenatančna sta bila tudi Žiga Jegliča in Mitja Robar, ki je zgrešil po strelu Blaža Gregorca z modre črte. V 11. minuti je Robert Kristan prvič posredoval po strelu Johana Auvituaja, ki je sprožil z modre črte.

Prvenec Ankersta za rise
Domači so bili povsem nenevarni tudi ob "power-playu", ko je na klopi sedel Damjan Dervarič. Kazen je prišla v 17. minuti, ko je z desne strani z modre črte streljal Klemen Pretnar, odbitek pa je po ostri borbi pred vrati v mrežo pospravil Ankerst. Radovljičan je dosegel svoj prvi gol za člansko izbrano vrsto Slovenije.

V zadnjih petih minutah druge tretjine so varovanci Matjaža Kopitarja nekoliko popustili, Francozi pa so nevarneje zapretili. Kristan se ni dal in je tudi po 40. minutah svojo mrežo ohranil nedotaknjeno. Še najbolj nevarno je bilo v zadnji minuti, ko je po napaki Aleša Kranjca Nicolas Besch sam zadrsal pred "Lixa", a je ta dokazal svoje kvalitete.

Jeglič igralec tekme
Tudi v zadnjem delu se je nadaljevala dobra igra Slovencev, ki jo je štiri minute pred koncem kronal mlajši od bratov Rodman. Ob igri z igralcem več je David Rodman ustrelil iz zapestja z modre črte, strel pa je končal za hrbtom Hueta. Za igralca tekme je bil izbran Žiga Jeglič.

V ponedeljek imajo reprezentanti prost dan, v torek pa se začne zadnji del priprav na svetovno prvenstvo skupine A. V torek se bo ekipi pridružil Rok Pajič. Reprezentanci bi se lahko tik pred prvenstvom pridružil Jan Muršak, a je to odvisno od Detroita v končnici Lige NHL in od tega, kakšno bo stanje v omenjenem klubu s poškodbami. Mariborčan je v teh dneh vseskozi del ekipe Detroita, z njimi tudi vseskozi trenira. Rdeča krila trenutno vodijo 2:0 v zmagah proti Phoenixu.

Valence:
FRANCIJA - SLOVENIJA
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Ankerst 17., D. Rodman 57.

Lyon:
FRANCIJA
- SLOVENIJA
* 5:4 (2:1, 1:1, 1:2)
S. Dacosta 9., T. Dacosta 9., Fleury 40., Meunier 58., Desrosier 64.; Jeglič 18., 53., Sabolič 40., Razingar 43.
* - v podaljšku

Ljubljana:
SLOVENIJA - KAZAHSTAN
0:3 (0:3, 0:0, 0:0)
2.000; Poliščuk 3., Žajlavov 20., Bumagin 20.

Mladinci na koncu drugi
Reprezentanca do 18 let je svetovno prvenstvo divizije I v Mariboru končala na 2. mestu, potem ko je v zadnjem krogu s 7:5 premagala Južno Korejo. V elitno divizijo se je uvrstila Danska.

U-18, SP DIVIZIJE I, skupina B

MARIBOR

5., zadnji krog:
POLJSKA - FRANCIJA 2:1
BELORUSIJA - DANSKA 3:4
SLOVENIJA - JUŽNA KOREJA 7:5
Strelci za Slovenijo: Humar 2, Koblar, Kalan, Truden, Snoj in Bizalj.

Vrstni red: Danska 12, Slovenija 12, Francija 8, Belorusija 7, Poljska 6, Južna Koreja brez točke.