Kot se je spraševal danski princ Hamlet
Kot se je spraševal danski princ Hamlet "Biti ali ne biti, to je zdaj vprašanje", tako se zdaj sprašujejo slovenski in danski hokejisti. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Smo zraven, a nas je zapustila tudi športna sreča. Če se spomnimo, smo z Belorusi nazadnje na SP-ju izgubili z 1:7, včeraj pa smo nesrečno izgubili, potem ko smo bili boljši. Napredek je viden.

Selektor Kopitar o tem, da so "risi" konkurenčnejši.
Jan Urbas
Slovence po Dancih čakajo le še "prvokategorniki" Švica, Češka, Švedska in Kanada, Danska pa bo imela še eno realno priložnost za nabiranje točk v dvoboju z Belorusijo. Foto: HZS/Drago Cvetanovič

Šlo bo na vse ali nič. Vemo, da smo igrali dobro, imeli smo nekaj nesreče. Jutri je nov dan, glave gor, izkoristiti prost dan in se pripraviti na to ključno tekmo.

Branilec 1. para Blaž Gregorc, ki igra na Danskem za Odense.
kapetan Morten Green (Danska)
Danska je okrepljena s tremi NHL-ovci, zaradi česar so "levi" poimensko močnejši kot na olimpijskih kvalifikacijah. Foto: EPA
Risi v Vojensu
Po opoldanskem treningu so se "risi" odpravili v središče Stockholma na kosilo v grško restavracijo, nato pa so v sončnem Stockholmu dobili nekaj prostih ur zase. Foto: HZS/Drago Cvetanovič
Priznani trener Marc Crawford o igri risov
Risi pred ključno tekmo z Danci

Slovenija mora po dveh tesnih porazih zdaj obvezno zmagati, če še želi računati na obstanek v elitni diviziji tudi v Minsku. Če je na prvi tekmi z Norveško (1:3) rise pokopala neučinkovitost, so jo na obračunu z Belorusijo (3:4) napake v ožji obrambi, ki po prigaranih izenačenjih ni zmogla ohraniti zbranosti. Prebujeni napad - proti Belorusom so zadeli trije različni napadi - je adut Kopitarjevih izbrancev v boju za obvezno zmago.

Kopitar: Vse je še v naših rokah
"Lahko bi imeli 6 točk na računu, tako pa nimamo nič, kar ni zaskrbljujoče, temveč obremenjujoče. Čeprav fante opozarjam, da je še vse v naših rokah, se temu ne moreš izogniti,"
po dveh neprijetnih porazih razmišlja selektor Matjaž Kopitar. "Zdaj nas čaka še ena težka tekma. Danska je močnejša, kot je bila v Vojensu, mi bomo morali biti več kot 100-odstotni, če bomo hoteli biti uspešni," na torkov izziv gleda Kopitar, ki kakšnih sprememb ne napoveduje, kvečjemu kakšno korekturo med branilci.

Točke, ne vtis, so bistvo vsega
Z izjemo uvodne tretjine z Norveško so "risi" dobro igrali in narekovali ritem tekem, a od dobrega vtisa se med najboljšimi na svetu ne da preživeti. "Rezultatsko mora biti boljše, to je bistvo vsega. Spomnimo se Bratislave 2011, vsi so pisali in govorili "všečna, dobra igra", točk pa ni bilo. To te boli, tako kot tukaj. Lahko bi bilo že vse rešeno, tako pa smo v mučni, težki borbi za obstanek," realno razmišlja slovenski selektor.

Kako izpadeš iz elitne divizije?
Izpadeta zadnjeuvrščeni reprezentanci obeh skupin. Če pa Belorusija zasede 8. mesto, kar je še vedno mogoče, če Slovenci z ustrezno razliko v golih premaga Dance, slednji pa Beloruse, se stvari zapletejo, saj Belorusija kot gostiteljica SP-ja 2014 ne more izpasti. V tem primeru se gleda uspešnost obeh sedmouvrščenih moštev iz obeh skupin (točke, razlika v golih, več danih golov).


"Naslednjo tekmo bo treba zmagati, druge logike ni. Ne vem, česa ta ekipa nima v primerjavi z Vojensom. Ista postava je, še vedno se super razumemo, samo golov ni. Morda smo tam dajali gole v pravem trenutku, tukaj pa jih ne. Črta med uspehom in neuspehom je zelo tanka in žal smo zdaj na drugi strani,"
pred dvobojem s starimi znanci pravi Marcel Rodman.

Podobna zgodba - dva tesna poraza
Danska je doživela prav tako dva bridka poraza. Če je bilo zapravljeno vodstvo z 1:0 po polovici tekme proti Kanadi (1:3) še pričakovano, pa je bilo toliko bolj boleč usodni gol Norveške ob izteku druge tekme (3:2). "Danski levi" so proti severnim sosedom dolgo zaostajali, a nato so v 5 minutah sredi 3. tretjine izenačili na krilih dveh podaj izjemno motiviranega NHL-ovca Mikkela Boedkerja (Phoenix).

Vojens še dodatno podžiga "leve"
V nedeljo so Danci dočakali izjemno okrepitev: iz Dallasa je naravnost na tekmo priletel steber obrambe Philip Larsen, ki je nato odigral kar 23 minut. Ob njem modra črta sloni še na Jesper B. Jensenu. Danska ima dva nevarna napada, prvemu poveljuje kapetan Morten Green, strelec gola proti Kanadi, ki ima ob sebi Kirilla Starkova in Nichlasa Hardta, ki je proti Sloveniju tudi zadel na zadnji medsebojni tekmi februarja. Druga nevarna trojka je zbrana okoli Boedkerja, ki mu družbo delata Mads Christensen in najboljši posameznik proti Norveški Julian Jakobsen. V vratih bo najverjetneje začel izkušeni Peter Galbraith, ki si bo proti Slovencem prizadeval posnemati Larsa Haugna in Vitalija Belinskega.

Četa Pera Bäckmana bo še izredno motivirana zaradi Vojensa, kjer so Slovenci z dvema goloma Davida Rodmana razblinili danske olimpijske sanje. Se bodo Danci maščevali z uničenjem elitnih ambicij "risov"?

"Prave" tekme Slovenije in Danske (3-2-3):
- Kvalifikacije za olimpijske igre 1998:
Danska - Slovenija 4:2
Slovenija - Danska 5:1

- Svetovno prvenstvo skupine B 1998:
Slovenija - Danska 4:4
- Svetovno prvenstvo skupine B 1999:
Slovenija - Danska 1:4
- Svetovno prvenstvo skupine B 2000:
Slovenija - Danska 2:4
- Svetovno prvenstvo elite 2005:
Slovenija - Danska 4:3
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2006:
Slovenija - Danska 3:3
- Kvalifikacije za olimpijske igre 2014:
Slovenija - Danska 2:1

Ob tem je bilo odigranih še kar 16 prijateljskih tekem, od katerih jih je pet dobila tudi Slovenija. Skupni izkupiček "risov" je 8-3-13, skupna razlika v golih pa je 64:84 v korist Danske.

.

SKUPINA STOCKHOLM

Torek ob 16.15:

SLOVENIJA - DANSKA

Ob 20.15:

KANADA - NORVEŠKA

SKUPINA HELSINKI

Torek ob 15.15:

AVSTRIJA - LATVIJA

Ob 19.15:

RUSIJA - ZDA

Smo zraven, a nas je zapustila tudi športna sreča. Če se spomnimo, smo z Belorusi nazadnje na SP-ju izgubili z 1:7, včeraj pa smo nesrečno izgubili, potem ko smo bili boljši. Napredek je viden.

Selektor Kopitar o tem, da so "risi" konkurenčnejši.

Šlo bo na vse ali nič. Vemo, da smo igrali dobro, imeli smo nekaj nesreče. Jutri je nov dan, glave gor, izkoristiti prost dan in se pripraviti na to ključno tekmo.

Branilec 1. para Blaž Gregorc, ki igra na Danskem za Odense.
Priznani trener Marc Crawford o igri risov
Risi pred ključno tekmo z Danci