Gregor Koblar je pred dobrima dvema letoma Litvi natresel tri gole. Prvega že v 3. minuti, drugega v 11. minuti, v 54. minuti pa je dokončal hat-trick. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Koblar je pred dobrima dvema letoma Litvi natresel tri gole. Prvega že v 3. minuti, drugega v 11. minuti, v 54. minuti pa je dokončal hat-trick. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenci imajo na domačem tekmovanju, ki ga bodo po dveh letih prestavitev zaradi pandemije v tretjem poskusu le izvedli, status favoritov. Popolnoma jasen je tudi cilj: uvrstitev na prvo ali drugo mesto ter napredovanje med elito za leto 2023. "Načrt je samo eden: zmagati na vseh tekmah in se osrediniti na vsako tekmo. Spoštujemo nasprotnike, igramo pa svoj hokej in želimo zmagati na vsaki tekmi," je jasen Rok Tičar, prvi center reprezentance.

Prva tekma turnirja med Korejci in Madžari

Že pred prvo tekmo bo tudi znano izhodišče risov, saj bosta SP Divizije I, skupine A 2022 ob 15.30 z uvodno tekmo v Hali Tivoli odprla glavna tekmeca: Južna Koreja – Madžarska. Razplet prve tekme bo tudi narekoval tempo turnirju, kjer Madžari igrajo s Slovenci v petek, Korejci z gostitelji pa v nedeljo.

Prenos tekem Slovenije na TV SLO 2

Vse štiri tekme Slovenije si lahko ogledate v neposrednem prenosu na Televiziji Slovenija 2 in po spletu na MMC-ju. Slovenci tekme začnejo ob 19.00, dvajset minut prej pa se bo začel studijski del prenosa.

Nazadnje kar 12:2 za Slovence

Slovenija začenja SP 2022 v hokeju proti na papirju najlažjemu tekmecu. Z Litvo bo igrala četrtič na SP-jih, doslej pa so Slovenci dobili prav vse tri dvoboje. Prvega leta 2007 v Ljubljani le s 4:2, a takrat so bili risi že pred zadnjo tekmo turnirja uvrščeni med elito.

Drugo soočenje je sledilo leta 2009 v 2009 v Vilni, kjer so Slovenci v 2. krogu premagali gostitelje turnirja s kar 8:2. Tretji dvoboj na SP-jih je bil leta 2019 v Nursultanu, ko je bilo v zadnjem, 5., krogu kar 9:0 za Slovenijo.

Litva je administrativno napredovala v drugi razred SP-jev, kjer je v zadnjih 10 letih igrala le enkrat in takoj izpadla. Foto: www.alesfevzer.com
Litva je administrativno napredovala v drugi razred SP-jev, kjer je v zadnjih 10 letih igrala le enkrat in takoj izpadla. Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentanci sta se sicer tekmovalno nazadnje soočili tik pred dokončnim izbruhom koronovirusne pandemije v Evropi. 6. februarja 2020 je bilo na olimpijskem predkvalifikacijskem turnirju na Jesenicah kar 12:2 za Slovence, ki so se takrat poigravali z Balti, razmerje strelov v okvir vrat je bilo kar 49:7! S hat-trickom je izstopal Gregor Koblar, po dvakrat sta bila natančna Žiga Jeglič in Miha Verlič.

"Z njimi smo igrali takrat na Jesenicah. Pri njih naj se ne bi preveč spremenilo. Prva tekma, in pomembno je, da začnemo z dobro predstavo," si je Rok Tičar skušal priklicati v spomin Litovce, ki pred dobrima dvema letoma niso bili konkurenčni.

Robar: Ne moremo bežati od vloge favorita

Upanje Baltom daje vratar Armalis

Kot na Jesenicah tudi v Ljubljani Litvo vodi Kanadčan Ron Pesco, sicer pomočnik trenerja pri Kölnu v nemškem DEL-u. Devet od 22 prijavljenih igralcev igra doma, večina nato v nižjih ligah v Nemčiji, na Norveškem in Švedskem.

Prvo ime Litve in temelj upanja na obstanek je 29-letni vratar Mantas Armalis (#50), ki je hokejsko odrastel na Švedskem, kjer je zadnji dve sezoni branil za Djurgardens in predtem tudi za Skellefteo. Kapetan in steber obrambe je 30-letni Nerijus Alisauskas (#4), ki je zadnje leta preigral v KHL-u za Dinamo Rigo, sezono pa je sklenil v drugi švedski ligi pri Vita Hästnu.

Prvi center slovenske reprezentance Rok Tičar ravno danes praznuje 33. rojstni dan, za darilo pa načrtuje uspešen start domačega svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi center slovenske reprezentance Rok Tičar ravno danes praznuje 33. rojstni dan, za darilo pa načrtuje uspešen start domačega svetovnega prvenstva. Foto: www.alesfevzer.com

Pozor na številki 97 in 88

V napadu je ključni mož 24-letni krilni napadalec Emilijus Krakauskas (#97), ki se že desetletje razvija in igra v švicarskem hokejskem sistemu. Zadnji dve sezoni je preigral za Lausanne, a resda bil obakrat tudi sočasno posojen v drugo švicarsko ligo. Prvič bo za člansko reprezentanco na SP-ju zaigral veliki up litovskega hokeja: 20-letni napadalec Martynas Grinius (#88), ki se kali na Finskem. Pri mladinski ekipi Sporta iz Vaase je bil drugi strelec ekipe, takoj za Slovencem Juretom Povšetom, skupaj z njima igra tudi branilec Bine Mašič, ki zaradi poškodbe ni del slovenske reprezentance.

"Prvenstvo pričakujemo pozitivno. Imamo zelo dobre priprave za seboj, imeli smo nekaj dobrih tekem. Vsi smo zdravi, kar je najpomembneje. Zdaj smo opravili zadnji trening in smo pripravljeni na start," zadnje ure do začetka turnirja odšteva Tičar, ki ravno danes praznuje 33. rojstni dan.


HOKEJ NA LEDU
SVETOVNO PRVENSTVO DIVIZIJE I, skupina A

MADŽARSKA – JUŽNA KOREJA 5:1 (2:0, 3:0, 0:1)
Fejec 7., Sofron 8., Erdely 24., 28., 31.; S. Kim 58.

Danes ob 19.00 (TV SLO 2/MMC):
SLOVENIJA – LITVA