Selektor Kanade John Herdman je po tekmi tako opogumljal svoje varovance. Foto: Reuters
Selektor Kanade John Herdman je po tekmi tako opogumljal svoje varovance. Foto: Reuters

Junak tekme je bil Thibaut Courtois, ki je v 11. minuti obranil strel Alphonsa Daviesa z enajstmetrovke. Vratar Real Madrida je imel še nekaj vrhunskih obramb in bil najzaslužnejši, da se je Belgija izvlekla skozi šivankino uho in zmagala z 1:0. Srečanje je v 44. minuti odločil Michy Batshuayi.

Razmerje v strelih na gol je bilo 21:4 v korist Kanadčanov, ki so leteli po zelenici, igrali kombinatoren nogomet in delovali, kot da so oni eni od favoritov prvenstva. Vprašanje je, kam bi tekma zavila, če bi zambijski sodnik Janny Sikazwe v prvem polčasu še dvakrat dosodil najstrožjo kazen za Kanado. Njegova piščalka je ostala nema, čeprav so analize po tekmi pokazale, da bi moral pokazati na belo piko.

Zambijski sodnik ni prvič v središču kontroverze

Sorodna novica Courtois spravil Kanadčane v obup, Belgijcem dovolj en pravi udarec

To ni prvič, da je Sikazwe opozoril nase. Februarja je na afriškem prvenstvu "blestel" na tekmi med Malijem in Tunizijo (1:0), ko je ob kopici napak dvakrat prezgodaj označil konec srečanja. Najprej je odpiskal konec v 85. minuti, po posredovanju pa so le nadaljevali tekmo, a se je Zambijcu očitno mudilo in je dokončno poslal obe moštvi v slačilnico tik pred iztekom 90. minute. Kljub dvema enajstmetrovkama, VAR-u, rdečemu kartonu ... Sikazwe je imel še nekaj sumljivih tekem, bil je tudi suspendiran po tekmi afriške Lige prvakov, a so zaradi pomanjkanja dokazov suspenz ukinili.

Herdman: V nedeljo bomo "F" Hrvaško

"Nocoj smo dokazali, da spadamo na svetovno prvenstvo," je povedal kanadski selektor John Herdman po prvem nastopu Kanade na svetovnem prvenstvu po letu 1986. To je bila do zdaj tudi njihova prva udeležba na mundialih.

"V igro smo prišli z dvema ciljema: da igramo neustrašno in da zabavamo. Menim, da nam je uspelo. Skupina je po remiju Hrvaške in Maroka popolnoma odprta. Po taki predstavi sem rekel igralcem, čaka nas naslednja naloga. Povedal sem jim, da spadajo sem in da bomo v nedeljo "F" Hrvaško. Tako preprosto je to," je še povedal Hardman, 47-letni Anglež, ki Kanado vodi od leta 2018.

Martinez: Tehnično najslabša predstava v šestih letih

"Po igri bi morala biti Kanada boljša od nas. Vseeno, zmagali smo in zdaj moramo rasti v nadaljevanju turnirja," je povedal selektor Belgije Roberto Martinez in priznal, da je bila to tehnično najslabša predstava njegovih varovancev, odkar jih je prevzel pred šestimi leti.

"Tehnično najslabša predstava? Da. Najslabša tekma? Ne, ker smo zmagali na svetovnem prvenstvu. Kanada si zasluži ogromno spoštovanje za to predstavo. Mi nismo bili pravi, toda še vedno menim, da je zmaga zaslužena," je zaključil Martinez.

Kanadčani navdušili, a ostali brez točk proti Belgijcem