Martin Hvastija, ki ima nešteto izkušenj z največjih dirk, saj je bil dolgo izjemno uspešen profesionalni kolesar, bo tudi letošnji Tour spremljal za TV Slovenija. Foto: BoBo
Martin Hvastija, ki ima nešteto izkušenj z največjih dirk, saj je bil dolgo izjemno uspešen profesionalni kolesar, bo tudi letošnji Tour spremljal za TV Slovenija. Foto: BoBo
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je na Dirki po Sloveniji dokazal, da je njegova pripravljenost tik pred Dirko po Franciji že zelo dobra. Foto: MMC RTV SLO
Bradley Wiggins
Bradley Wiggins je letos nanizal že nekaj velikih zmag, med drugim pa je dobil tudi kriterij Dauphine. Foto: EPA
Ekipa TV Slovenija, ki bo za vas, spoštovani gledalci, spremljala Tour de France: Miha Mišič, Martin Hvastija in Tomaž Kovšca. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Spektakularna dirka vseh dirk se bo začela v soboto in jo bomo temeljito spremljali tudi na TV Slovenija. Na očeh bo zlasti Jani Brajkovič. Veliki talent slovenskega kolesarstva na tritedenskih maratonih še ni zablestel, če seveda ne štejemo zlate majice, ki jo je leta 2006 dva dni nosil na Vuelti.

"Če se je na tretji etapi Dirke po Sloveniji lahko držal Pozzoviva, trenutno enega najboljših hribolazcev na svetu, v klanec in celo narekoval tempo v zadnjih kilometrih vzpona na Soriško planino, zadnji 40 km pa tako rekoč sam vlekel do cilja, o njegovi pripravljenosti ni dvoma," je prepričan Hvastija.


Martin, lani ste pred Dirko po Franciji rekli: za Wigginsa ne verjamem, da bo zdržal tri tedne. Menite, da bi tokrat lahko zdržal in se vmešal v boj za vrh?
In ni … Res ga je ustavil padec, ampak šele na Vuelti je dokazal, da lahko po treh tednih stoji na stopničkah. Letos ima za seboj izjemno sezono, pobral je tri prestižne dirke ProToura – Nico, Romandijo in Dauphine. Predvsem pa ima za seboj izjemen stroj, ki sliši na ime Sky. Angleži se ne šalijo.

Zmago brani Cadel Evans, ki bo imel ob sebi podobno močno ekipo. Ga štejete za glavnega favorita?
Zagotovo se bo letos vse vrtelo okoli dueta Evans - Wiggins.

Dirko po Švici je dobil Portugalec Rui Costa. Drugi je bil Frank Schleck, ki pa je vozil tudi Giro in je prepričan, da ne more tako dolgo držati dobre forme. Izjavil je, da ne želi biti kapetan. Je to le blefiranje ali pa resnično ni med kandidati za vrh?
Schleckoma in Bruyneelu letos v novi ekipi ne gre nič po načrtih. Očitno se ne razumejo prav v ničemer … Frank je ta trenutek zelo daleč od fizične in mentalne stabilnosti in to tudi sam dobro ve.

Koliko je Tour izgubil, ker ne bosta nastopila Alberto Contador in Andy Schleck?
Karavana gre dalje, popotniki pa so drugi.

Kaj pa Jani Brajkovič? Je njegovo dobro dirkanje na Dirki po Sloveniji dokaz, da dobro načrtuje formo?
Vsekakor. Če se je na tretji etapi lahko držal Pozzoviva – trenutno enega najboljših hribolazcev na svetu - v klanec in celo narekoval tempo v zadnjih kilometrih vzpona na Soriško planino ter tako rekoč sam vlekel zadnjih 40 km do cilja, o njegovi pripravljenosti ni dvoma. V nedeljo na kronometru je sicer plačal davek izjemno naporne sobotne etape, kjer je definitivno potrošil precej več kot vsi neposredni konkurenti.

Kaj lahko realno pričakujemo?
Verjamem njemu in njegovi strokovni ekipi, da bo v odločilnih etapah v vrhunski formi. Deseterica je realen cilj.

Prosim za kratko mnenje o trasi letošnje dirke. Zdi se, da je po meri specialistov za kronometer ...
Tour se bo kot vedno odločil v zadnjem tednu, ko so zaloge moči že pri koncu. Seveda se razlik iz kronometra na da več izbrisati, ampak tudi na vzponih je treba vzdržati. Alpe so letos pred Pireneji in z izjemo 11. etape niso pretirano težke. Tri peklenske in odločilne etape jih čakajo v Pirenejih, kjer se bo dirka prelomila. Kronometra sta dva: prvi pred Alpami, krajši in razgiban, drugi po Pirenejih, dolg, raven in verjetno odločilen.

Katere gorske etape bodo najbolj spektakularne?
Enajsta v četrtek, 12. julija, v Alpah s prelazi Madeleine, Glandon, Croix de Fer in ciljem na La Toussuire ter zadnji dve pirenejski. 16. etapa v sredo, 18. julija, s prelazi Aubisque, Tourmalet, Aspin in Peyresourde, ter 17. etapa (naslednji dan) s prelazoma Mente in Port de Bales in ciljem na Peyragudes.