Borut Božič je ponovil uspeh z državnega prvenstva v Mirni Peči leta 2008. Foto: BoBo
Borut Božič je ponovil uspeh z državnega prvenstva v Mirni Peči leta 2008. Foto: BoBo

Na zahtevni, 166 km dolgi progi so se zbrali skoraj vsi, ki v slovenskem kolesarstvu kaj pomenijo in ga tudi zastopajo na dirkah najvišje ravni. Na čelu je bila četverica, ki odhaja na Tour de France - Grega Bole je branil naslov, Jani Brajkovič je zmagal na Dirki po Sloveniji, kjer je bil v zadnji etapi najboljši Kristijan Koren, Božič pa je že bil državni prvak, ko je bilo prvenstvo v mirnopeški dolini leta 2008. Manjkala sta le poškodovana Simon Špilak in Kristjan Fajt.

Ubežniki ujeti tri kroge pred ciljem
Dirka se je po pričakovanjih začela z begom mlajših, še neuveljavljenih kolesarjev, med katerimi pa je bil tudi Pibernik. Glavnina se je na krožni progi (11,9 km) na relaciji Jordankal-Dečja vas-Ponikva-Vrhpeč-Biška vas prebudila v osmem od 14 krogov. Prednost ubežnikov se je začela občutno manjšati, domača Adria Mobil (dirko je novomeški klub pripravil ob 40-letnici delovanja) je bila večji del lova na čelu in tri kroge pred koncem so bili ubežniki ujeti.

Na koncu je odločal sklepni šprint manjše skupine kolesarjev. Že v sklepni zavoj v desno je prvi zavil Božič, Kump je poskušal spremeniti potek na zadnjih 100 metrih, ampak Idrijčan je bil enostavno hitrejši.

Božič: Očitno mi ta proga ustreza
"Nisem si mislil, da jih bomo sploh ujeli, ko smo si nabrali že skoraj 12 minut zaostanka in nismo imeli prave složnosti v ozadju. Na srečo se je Adria odločila, da bo lovila, za nameček pa so se ubežniki tudi dosti hitro izpeli. V zaključku je bilo cel kup napadov, na katere sva odgovarjala skupno z Janijem, ki je opravil zares veliko delo. Pri meni so se stvari vrnile v normalno razpoloženje in očitno mi ta proga ustreza. Čeprav bi rad poudaril, da sem se je pred prvim prvenstvom tu resnično bal," je povedal Božič.

Med ženskami je bila znova najboljša Polona Batagelj, ki se je na začetku meseca vrnila iz Italije, Petro Zrimšek in Uršo Pintar pa je premagala v zaključnem delu dirke. Med mladinci sta naslova osvojila Gašper Katrašnik in Mitja Serdinšek.

Mirna Peč, 166 km: 
1. B. BOŽIČ AST 4:44:18
2. M. KUMP ADR +0:01 3. L. PIBERNIK RAD vsi 4. G. BOLE LAM 5. L. MEZGEC SAVA 6. J. BOSTNER RAD 7. R. VREČER TEAM V. isti 8. M. MUGERLI ADR 9. J. BRAJKOVIČ AST 10. K. KOREN LIQ čas
Ženske:
1. P. BATAGELJ 2. P. ZRIMŠEK 3. U. PINTAR
Mlajši člani:
1. L. PIBERNIK 2. J. BOSTNER 3. J. POLANC