Alberto Contador bo v nedeljo v Parizu najverjetneje tretjič pripeljal v rumeni majici, čeprav na letošnjem Touru ne bo dobil nobene etape. Tako je bilo tudi pred dvema letoma. Foto: Reuters
Alberto Contador bo v nedeljo v Parizu najverjetneje tretjič pripeljal v rumeni majici, čeprav na letošnjem Touru ne bo dobil nobene etape. Tako je bilo tudi pred dvema letoma. Foto: Reuters
Andy Schleck in Alberto Contador
Andy Schleck je ob koncu 15. etape napadel, a se mu je zapletla veriga, zaradi česar je izgubil stik s Contadorjem, Menčovom in Sanchezom. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je z zmago na kriteriju Dauphine dvignil apetite slovenskih navijačev, ki pa pozabljajo, da je medtem Janijeva forma padla in da je na Tour prišel zato, da pomaga Lanceu Armstrongu. V soboto bo na kronometru vendarle prost moštvenih ukazov in bo lahko dirkal zase. Foto: EPA
Martin Hvastija in Tomaž Kovšca
Martin Hvastija, nekoč odličen kolesar, zdaj pa selektor reprezentance, med prenosi Dirke po Franciji pomaga Tomažu Kovšci. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Pogovor z Martinom Hvastijo
Contador odbil vse napade Schlecka

V pogovoru za MMC je Hvastija, ki za TV Slovenija v vlogi strokovnega komentatorja spremlja Tour, analiziral 17. etapo, ocenil možnosti Andyja Schlecka za morebitno presenečenje v sobotni vožnji na čas, spregovoril o slovenskem deležu na letošnji dirki in o tem, ali je sedemkratni zmagovalec največje kolesarske dirke Lance Armstrong naredil napako, ker se je po daljši odsotnosti lani vrnil v karavano.


Ste ob vzponu na Tourmalet pričakovali več napadov Andyja Schlecka?
Jasno, Schleck je bil v položaju, ko je moral napadati, Contador pa je moral le slediti napadom, kar mu je odlično uspevalo. Pričakoval sem, da bo Andy večkrat poskušal s spremembami ritma streti Contadorja, toda Contador je tip kolesarja, ki mu te spremembe bolj ustrezajo, in Andy je bil brez orožja. Moral se je sprijazniti, da dirke Tour de France ne bo zmagal. Očitno se je dogovoril s svojim "prijateljem" Contadorjem za etapno zmago, kar je tudi lep dosežek.


Kakšen bi bil teoretično lahko scenarij, da bi Contador zaostal kakšno minuto in da bi bil Tour še zanimiv?

Enostavno bi se moral Schleck v zadnji vzpon hitreje peljati, kar mu ni uspelo. Tudi po vseh predvidevanjih poznavalcev je bilo to težko pričakovati. Je pa poskušal.

Se strinjate, da je Contador zelo pametno in taktično odpeljal Tour?
Vso dirko je odpeljal izjemno modro. Vidi se, da ima daleč največ izkušenj od teh kolesarjev. Dvakrat je že zmagal Tour de France, ob sebi ima izjemno ekipo in tudi na kraljevski etapi mu je bilo to v oporo.

V soboto je na sporedu kronometer. Res ni mogoče, da bi šlo Contadorju kaj narobe in da bi rumeno majico oblekel Schleck?
Težave so vedno mogoče, predvsem mehanske. Lahko dežuje, lahko se zgodijo padci. Kronometer je dolg, več kot 50 km, lahko se zgodi marsikaj. Vendar pa je preveč ravninski, da bi lahko Andy Schleck pričakoval zmago. Nesporno je Contador veliko boljši v vožnji na čas.

Vrnimo se na legendarni vzpon na Tourmalet. Kako strm je? Ste ga sami kdaj vozili?
Samo v nasprotni smeri, in še to do vasi La Mongie, kjer je bil cilj leta 2002. Ta preostanek vzpona in spust z nasprotne strani sem prevozil v avtu. Tudi v avtomobilu ni bilo prijetno. Cesta je zelo ozka in strma. Zadnjih osem kilometrov je zelo konstantnih. Najhujša sta zadnja dva kilometra, kjer so bili tekmovalci danes v oblakih in megli. Zahteven vzpon!

Kaj menite o gledalcih ob progi? Niso nekateri že preveč vsiljivi?
Gledalci so na trenutke res preveč vsiljivi in po navadi podprti tudi s substancami, s katerimi premagajuje hladno ozračje. Bistveno je, da se ne zgodi nesreča in da pošteno navijajo za vse in da nikogar ne onemogočajo. Če bi kakšen gledalec oviral kolesarja, bi bilo pošteno, da ga tekmeci počakajo, tu bi potem lahko govorili o fair-playju.

Kolesar Astane Gorazd Štangelj je 17. etapo opisal takole: "Že takoj, ko sem opazil, da dežuje, sem računal na to, da bo Contador majico obranil, saj mu zaradi alergije odgovarja takšno vreme. Zadnji klanec je odpeljal zelo suvereno, niti za sekundo ni bil v težavah. Poskušala sta drug drugega živcirati, da bi naredila napako. Contador je ni naredil, s skokom je le dokazal, da ima dovolj energije in potem je Schleck delno že vrgel puško v koruzo."


Po tistem spornem napadu Alberta Contadorja, ko je izkoristil težave Andyja Schlecka, ste izjavili, da v kolesarstvu ni fair-playja, kar je izzvalo nekaj burnih odzivov. Še vedno mislite tako?

To izjavo sem dal v afektu, zjutraj ob vožnji v službo. Tudi če sem tako rekel, sem mislil drugače: le v primeru 15. etape Toura ni šlo za vprašanje fair-playja, ampak za napako Andyja Schlecka. Za napako je bil kriv sam in v tem primeru se ne sme pričakovati, da bi tekmeci Andyja čakali na vzponu. Contador ni bil sam, zraven sta bila tudi Menčov in Sančez. Še vedno mislim, da niso naredil nič narobe, ni pa bilo videti ravno lepo.

Bodo navijači še dolgo govorili o tem?
Seveda, patetičnih odzivov Andyjevih navijačev bo še nekaj časa precej. Govorili bodo, da je to vplivalo na razplet Toura, vendar je tudi 17. etapa dokazala, da to ni res.

Nekaj več smo pričakovali od Slovencev, zlasti od Janija Brajkoviča. Zakaj naših v nobeni etapi nismo videli v vrhu, med peterico?
Jaz semrazočaran, da jih ni bilo višje, ampak realno tega ni bilo pričakovati. Fantje so sicer dajali izjave, ki so povečale apetite pred štartom Toura, čeprav se sami niso zavedali, kaj jih čaka. Za vse, razen za Špilaka, je bil to prvi Tour de France. Že to, da si na tako pomembni dirki in da bodo pripeljali do konca, razen Špilaka, je uspeh. Vsi so še mladi, morda Jani ne, vendar je neizkušen na tej dirki. Kristijan Koren se je izkazal z begom. Pokazal, da je pogumen, da je dober v tretjem tednu in ima sposobnost regeneracije. Tudi Grega Bole je še na zadnjem vzponu narekoval ritem, kar je dober podatek.

Vi ste bili nekoč že četrti na kronometru Dirke po Italiji. Lahko Brajkovič v soboto ponovi ta dosežek?
Lahko! Tudi on je bil lani četrti na Giru, ko je bil kronometer težji. Ta je, vsaj na papirju, lažji, ceste pa so verjetno ozke in zavite. Toda Jani se ne počuti najbolje, zadnje dni je bil prehlajen, vreme mu v četrtek ni šlo na roko. Na tako težki dirki se hitro ne moreš pozdraviti. Če mu bo uspelo premagati bolezen, je lahko v deseterici.

Ali je Lance Armstrong naredil napako, da se je vrnil v karavano?
To bo presodil sam. Rekel bi, da ni naredil napake. Dobro je promoviral sebe in svojo fundacijo, kar je bistvo. Dostojno se je vrnil, lani je bil tretji. Tudi letos je bil do padcev in obilne smole v igri, verjel je vase, ekipa je verjela vanj. Po tistem, kar se je zgodilo, je izgubil vse možnosti v skupni razvrstitivi, v 16. etapi je bil blizu etapne zmage, na kraljevski etapi se je peljal solidno in dostojno končal Tour de France.

Pogovor z Martinom Hvastijo
Contador odbil vse napade Schlecka