Astana Gorazda Štanglja ni uvrstila v ekipo za Tour, zato novomeški kolesar lahko Tomažu Kovšci pomaga pri komentiranju etap. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Astana Gorazda Štanglja ni uvrstila v ekipo za Tour, zato novomeški kolesar lahko Tomažu Kovšci pomaga pri komentiranju etap. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Gorazd Štangelj
Gorazdu Štanglju ste postavili številna zanimiva vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

No ja, od Contadorja je hitrejši na spustih, pa vendar ... Gorazd Štangelj je pri 37 letih še vedno vrhunski kolesar, nenazadnje tudi aktualni državni prvak v cestni vožnji. Novomeščan sodi med najbolj cenjene in tudi odlično plačane pomočnike. "Od kariere mojega nivoja se da lepo živeti, skoraj nemogoče pa je obogateti."

Letos je Štangelj z Astano dirkal na Giru (to je bil že njegov deveti nastop na italijanskem krogu), želel si je tudi mesta med deveterico na Touru, vendar nima te časti, da bi bil med pomočniki dvakratnega zmagovalca Toura Alberta Contadorja.

Največ vprašanj je bilo seveda povezanih z letošnjo dirko, ki jo Štangelj komentira za TV Slovenija. Nekateri ste začudeni, zakaj Jani Brajkovič ne igra pomembnejše vloge. Štangelj meni, da ima Brajkovič podobne karakteristike kot Contador, toda: "Jani je v tej sezoni formo tempiral na prvi del sezone in na dirko Dauphine, kjer je zmagal. Za nastop na Touru so ga potrdili v zadnjem hipu!"

Štangelj je prepričan, da Brajkovičev čas šele prihaja, morda pa lahko pusti pečat tudi na letošnjem Touru: "Zdaj bo poskušal privarčevati čim več moči za kronometer, če mu bo to lahko uspelo, saj mora delati za ekipno zmago RadioShacka."

In kateri so najbolj strmi klanci, ki jih je prevozil ponedeljkov gost MMC-jeve spletne klepetalnice? "Pri nas bi izpostavil Mangart, med klanci, ki sem jih vozil na dirkah, pa zaradi dolžine Gavio. Toda - klance vedno naredijo težke kolesarji in ne sam naklon!"

Po klepetu se je Štangelj pridružil Tomažu Kovšci pri komentiranju 15. etape za TV Slovenija.