Mohorič, član Bahrain Meride, je pobegnil 57 kilometrov pred koncem 132,5-kilometrske razgibane gorske etape od Bukovine Resorta do Bukowine Tatrzanske.

Matej Mohorič je v hribih južne Poljske ugnal vso konkurenco. Foto: EPA
Matej Mohorič je v hribih južne Poljske ugnal vso konkurenco. Foto: EPA

Mohorič se je za beg – iz skupine 14 ubežnikov – odločil na enem od spustov in si hitro nabral 56 sekund prednosti, ki jo je na vzponih izgubljal, na spustih, ki so njegova specialnost, pa spet pridobival. Na zadnji vzpon, približno tri kilometre pred ciljem, je prišel s 34 sekundami naskoka pred najbližjim zasledovalcem, pred večjo skupino pa je imel že minuto in 14 sekund prednosti.

V cilju se je spomnil tudi tragično umrlega Lambrechta

Mohorič na zmagovalnem odru. Mohorič je postal že peti Slovenec v letošnji sezoni, ki jo dobil dirko svetovne serije. Pred njim je to uspelo Primožu Rogliču, Tadeju Pogačarju, Janu Tratniku in Luki Mezgecu. Foto: EPA
Mohorič na zmagovalnem odru. Mohorič je postal že peti Slovenec v letošnji sezoni, ki jo dobil dirko svetovne serije. Pred njim je to uspelo Primožu Rogliču, Tadeju Pogačarju, Janu Tratniku in Luki Mezgecu. Foto: EPA

Moči mu ni zmanjkalo, tako da je že nekaj deset metrov pred koncem mirno dvignil roke, pogledal v nebo, se prijel za prsi (spomnil se je tragično umrlega Belgijca Bjorga Lambrechta) in občinstvu pokazal napis na dresu Bahrain Merida. Na koncu je 24-letni Gorenjec za 55 sekund premagal drugouvrščenega Američana Neilsona Powlessa. Tretji je bil Italijan Gianluca Brambilla. Od preostalih dveh Slovencev na dirki je Luka Pibernik osvojil 76. mesto, Jan Tratnik pa 108.

Enajsta zmaga v karieri in prva v sezoni
Mohorič je tako Sloveniji priboril tretjo zmago na dirki, saj je dve etapi dobil tudi Luka Mezgec. Sicer pa je to enajsta zmaga Mohoriča v karieri, četrta na dirkah svetovne serije in prva v sezoni.

Mohorič do etapne zmage, Sivakov do končne lovorike
Mladinci neuspešni

Na evropskem kolesarskem prvenstvu so se danes v cestni dirki za kolajne merili mladinci, mladinke in kolesarke do 23 let. Slovenci vidnejše uvrstitve niso dosegli.

Mohorič: Zmago posvečam Bjorgu
"Izkoristil sem njihov trenutek nepozornosti in napadel daleč od cilja. A mislim, da sem zelo dobro razporedil moči. Pričakoval sem, da me bo na kakšnem od vzponov ujela manjša skupina favoritov. Upal sem, da jim bom lahko sledil in se morda na koncu bojeval za zmago, ker bi bil bolj spočit. Toda do konca me ni nihče ujel. V cilj sem pripeljal sam, vedno je lepo zmagati tako. Letos sem dolgo čakal na zmago, a vredno je bilo. Zmago seveda posvečam Bjorgu,"
je po velikem uspehu dejal Mohorič.

Sivakov dve sekundi pred Hindleyjem
Skupne zmage se je veselil Rus Pavel Sivakov, drugi je bil z zaostankom le dveh sekund Avstralec Jai Hindley, tretji pa Italijan Diego Ulissi (+0:12). 22-letni Sivakov se je veselil svoje prve zmage v svetovni seriji in tretje v profesionalni karieri. Mohorič je skupno končal na 27. mestu. Pibernik je bil 91., Tratnik pa 96.

KOLESARSTVO - UCI WORLDTOUR            
                                       
PO POLJSKI, 7. etapa                   
                                       
Bukovina - Bukowina Tatrzanska, 132 km:
  1. M. MOHORIČ         SLO    4:04:42 
  2. N. POWLESS         ZDA      +0:55 
  3. G. BRAMBILLA       ITA       1:07 
  4. T. GRMAY           ETI       1:19 
  5. P. POLJANSKI       POL       1:32 
  6. D. NAVARRO         ŠPA       1:57 
 76. L. PIBERNIK        SLO      13:42 
108. J. TRATNIK         SLO      18:24 
Odstop: Mezgec, Špilak, Novak ...      
Skupni vrstni red po 7. etapi:        
  1. P. SIVAKOV         RUS   26:20:58
  2. J. HINDLEY         AUS      +0:02
  3. D. ULISSI          ITA       0:12
  4. S. HIGUITA         KOL       0:14
  5. T. G. HART         VB        0:14
 27. M. MOHORIČ         SLO      12:28
 91. L. PIBERNIK        SLO      39:58
 96. J. TRATNIK         SLO      41:24