19-letni Remco Evenepoel je pet dni po presenetljivi zmagi na klasiki San Sebastian postal evropski prvak v kronometru. Foto: EPA
19-letni Remco Evenepoel je pet dni po presenetljivi zmagi na klasiki San Sebastian postal evropski prvak v kronometru. Foto: EPA

Bronasto medaljo je osvojil Italijan Edoardo Affini (+0:20).

Evenepoel ob zmagi pomislil na preminula prijatelja

Evenepoel, ki je lani na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku med mladinci zmagal tako v kronometru kot na cestni dirki, to soboto pa premagal vso konkurenco na klasiki San Sebastian, je poskrbel, da ima Belgija še tretje leto zapored evropskega prvaka v vožnji na čas. V letih 2017 in 2018 je zmago slavil Victor Campenaerts.

"Ne morem verjeti, kaj se mi dogaja. Zmaga v San Sebastianu, zdaj zlata kolajna na mojem prvem evropskem prvenstvu v članski kategoriji," je s solzami v očeh dejal Evenepoel, ki kar ni mogel prenehati jokati. Razlog za to tiči v smrti njegovega rojaka in prijatelja Bjorna Lambrechta, ki se je v ponedeljek smrtno ponesrečil na Dirki po Poljski.

U-23: Na vrhu dva Danca, Nik Čemažar 27.
Slovenija v razredu elite letos ni imela svojega predstavnika, je pa na kronometru mlajših članov nastopil Nik Čemažar in z zaostankom minute in 53 sekund zasedel 27. mesto. Največ uspeha je imela Danska, zmagal je Hohan Price-Pejtersen, drugi pa je bil Mikkel Bjerg.

Vrhunec evropskega prvenstva na Nizozemskem bo nedeljska cestna dirka članov (172,6 km). Slovenski selektor Andrej Hauptman je izbral naslednjo šesterico: Luka Mezgec, Marko Kump, Luka Pibernik, David Per, Gašper Katrašnik in Matic Grošelj. Če bo odločal šprint glavnine, bo Mezgec kandidat za medaljo, saj je v odlični formi. Na Dirki po Poljski je ta teden dobil dve etapi.