Foto: EPA
Foto: EPA

Matej Mohorič je v Krakovu poskrbel še za en zelo lep uspeh slovenskega kolesarstva. Z izjemno predstavo v četrtkovi vožnji na čas je za nekaj stotink sekunde ubranil vodstvo v skupnem seštevku, v petek je nato na zadnji etapi zmago le še potrdil in postal končni zmagovalec Dirke po Poljski.

Po jutranji novici in vsem, kar se je zgodilo danes ponoči, mi ni bilo lahko. S srcem sem bil pri vseh Slovencih, ki so danes izgubili svoje domove in imajo veliko materialno škodo.

Matej Mohorič

A za slovenskega asa, ki je letos navdušil z brezkompromisnimi predstavami na Dirki po Franciji, vrhunec pa dosegel z veličastno etapno zmago v Polignyju, se dan ni začel najbolje. Iz domovine je prejel novice o hudih nalivih in poplavah, ki so prizadele vso Slovenijo.

S težkim srcem se je odpravil na start zadnje etape v Zabrzu, kjer se je začela vojna živcev med njegovim moštvom Bahrain Victorious in moštvom UAE Emirates, navsezadnje pa tudi boj z najbližjim zasledovalcem Joaom Almeido.

A Mohorič je etapo odpeljal brezhibno, dobil je prvi vmesni sprint, pridobil tri bonifikacijske sekunde, s katerimi je prednost pred Almeido povišal na sekundo, nato pa jo zadržal vse do konca v Krakovu, kjer so se za etapno zmago udarili najboljši sprinterji.

Mohorič zmagovalec Dirke po Poljski
Sorodna novica Mohorič osvojil Dirko po Poljski!

Slovencem bo pomagal po najboljših močeh
Krasen uspeh za 28-letnika iz Podblice, ki je lahko z letošnjo sezono zelo zadovoljen. "Po jutranji novici in vsem, kar se je zgodilo danes ponoči, mi ni bilo lahko. S srcem sem bil pri vseh Slovencih, ki so danes izgubili svoje domove in imajo veliko materialno škodo," je dejal v prvem odzivu po etapi. "Slišal sem tudi, da so bile smrtne žrtve. Super, da se čim prej vrnem domov, da bom lahko pomagal po svojih najboljših močeh, tudi finančno, drugače pač ne znam."

Šok iz domovine ga je spodbudil do zmage
Mohorič je na 80. izvedbi Dirke po Poljski postal 68. različni zmagovalec, pot do končne zmage pa si je tlakoval tudi s pridnim nabiranjem bonifikacijskih sekund, zbral jih je dobro polovico več od drugouvrščenega Almeide, kar se je na koncu izkazalo za odločilno. "Me je pa ta šokantnost spodbudila, da dam danes vse od sebe, ekipa je naredila odlično delo. Uspelo mi je osvojiti to dirko, kar je eden največjih uspehov naše ekipe, osvojiti skupni seštevek na dirki svetovne serije. Sem zelo vesel," je še povedal. "Še enkrat, s srcem sem pri vseh, ki so zdaj zelo v stiski. Dajmo, Slovenci, še enkrat več dokazati, da smo srčni narod in da držimo skupaj."

Denarno nagrado bo namenil za pomoč prizadetim v poplavah

Po dirki je za svojo fundacijo dodal, da bo za pomoč v poplavah namenil denarno nagrado, ki jo je dobil za zmago na Poljskem. Ta znaša 24.495 evrov. "Takoj ko se vrnem v Slovenijo, bom daroval celotno denarno nagrado z dirke in pač pomagal finančno, kolikor lahko," je dejal. "Sam se ne morem boriti s poplavami ali neposredno pomagati gasilcem, ker tega ne znam. Ampak v mislih sem z vsemi, ki trpijo v teh trenutkih."