Borut Božič je po jesenskih zmagah postal prvi mož čete Martina Hvastije. Foto: EPA
Borut Božič je po jesenskih zmagah postal prvi mož čete Martina Hvastije. Foto: EPA
Blaž Jarc
Blaž Jarc je bil lani v Švici osmi, kar si letos želi vsaj ponoviti. Foto: Marjan Kelner
V Melbournu začetek SP-ja v kolesarstvu

Občasno pa so se nad kolesarji znesle tudi izjemno močne nevihte ob katerih je slovenska vrsta imela kar obilo sreče, da je nastanjena tik ob progi in se je dalo vsaj za trenutek skriti pred nadlego iz zraka. Daleč največja nevarnost je bil veter, ki je obračal varovalne ograde ob progi, kar je prirediteljem povzročalo obilo težav.

Med obvozom spregledal klopco
Ob eni izmed podobnih težav so progo morali celo nekoliko prilagoditi in ob vožnji zunaj predpisane proge se je nepričakovano na tleh znašel tudi Borut Božič, ki je prvi adut Slovenije na tem prvenstvu v nedeljski cestni preizkušnji. Ob vsem je spregledal tudi klopco v parku s katero je imel bližnje srečanje. Prejel je kar hud udarec v predel med palcem in kazalcem na levi roki, obenem pa udarec nad kolenom. Hematom so mu hitro lokalizirali maserji, zdaj pa je zadevo pogledal tudi že zdravnik dr. Marjan Koršič in na oceno poškodbe bo nekaj časa še treba počakati.

Božič: "Sam sem si kriv"
"Ja, tole prvenstvo se zame res ni začelo najbolje, kot da letos ne bi imel že obilo težav. Prvo, kar je, takega vremena tu nikakor nisem pričakoval, ob obvozu, ki so ga naredili prireditelji zaradi podrtih ograj, pa sem bil povsem sam kriv za padec in vse, kar se mi je pripetilo. Enostavno nisem bil dovolj pozoren in le upam lahko, da bo vse kot mora biti," je s precej žalostnim glasom pred novo masažo razlagal Božič, lani najboljši kolesar v Sloveniji.

Na drugi strani proge je obstal tudi član mlade vrste Luka Mezgec, ki pa je imel le težave z obročnikom. Trojka, ki je tu najdlje, Gorazd Štangelj, Jani Brajkovič in Kristjan Koren pa je že preizkusila tudi uvodno pot, ki jih v nedeljo čaka na cestni preizkušnji od Melbourna do Geelonga. Slabo vreme je napovedano najmanj do petka.

Jarčev cilj je deseterica
Prvi dan prvenstva med Slovenci prvi nastop čaka Blaža Jarca, ki se bo boril s konkurenti v kronometru kategorije tekmovalcev do 23 let. Slovenec sicer ne sodi v ožji krog favoritov, a je med tistimi, ki so zmožni presenetiti. Njegov osnovni cilj je uvrstitev med deseterico najboljših, realna želja izboljšanje osmega mesta z lanskega prvenstva v Mendrisiu, tiha želja pa kolajna, za katero pa bi potreboval kar nekaj sreče.

"Prevozil sem štiri kroge, spoznal zahtevne zavoje in pa tudi vzpone. Pihal je močan veter, tako da ne vem, s kakšnimi "feltnami" bom jutri sploh vozil. A veter me ne skrbi, saj sodim med težje kolesarje, lažje bo še precej bolj oviral," pred dirko, ki bo po slovenskem času potekala v sredo zgodaj zjutraj, razmišlja kolesar iz Mirne Peči na Dolenjskem.

Svetovno prvenstvo 2010, spored:
Sreda ob 2.00:
Kronometer, U-23 (31,8 km)
Ob 7.00:
Kronometer, ženske (22,7 km)
Četrtek ob 5.00:
Kronometer, moški (45,8 km)
Petek ob 5.00:
Cestna dirka, U-23 (159 km)
Sobota ob 5.00:
Cestna dirka, ženske (127 km)
Nedelja ob 3.00:
Cestna dirka, moški (263 km)

V Melbournu začetek SP-ja v kolesarstvu