Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta krojila sam vrh na zadnjih štirih Dirkah po Franciji. Foto: EPA
Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard sta krojila sam vrh na zadnjih štirih Dirkah po Franciji. Foto: EPA

"Vesel sem, da lahko tekmujem proti takšnemu tekmecu, s katerim imava izredno medsebojno spoštovanje," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Najino rivalstvo za zdaj temelji zgolj na Dirki po Franciji, ampak mislim, da bi se lahko v prihodnje srečala tudi na drugih dirkah in razvila rivalstvo za zgodovino.

Tadej Pogačar o rivalstvu z Jonasom Vingegaardom

"Mislim, da bova še ustvarjala 'šov' v prihodnjih letih," je napovedal zmagovalec Toura leta 2020 in 2021, ki je v zadnjih dveh sezonah na največji dirki na svetu moral priznat premoč Dancu.

Letos se je 25-letnik Toura udeležil po večtedenskem okrevanju po zlomu zapestja na spomeniku Liege–Bastogne–Liege. Kljub daljši odsotnosti je bil v Franciji dolgo v igri za skupno zmago, tudi sicer pa je v sezoni zmagal kar 17-krat in ostal prvi na svetovni lestvici.

"Vsekakor je to bila ena najbolj norih sezon," je ocenil Pogačar, ki je letos že tretjič v vrsti slavil na Dirki po Lombardiji. Med večje letošnje zmage sodijo tudi spomenik Dirka po Flandriji, Lombardiji, dirka Pariz–Nica, Valonska puščica in dirka Amstel Gold.

Pogačar si v prihodnosti obeta še dolgo rivalstvo z Vingegaardom, ki bi lahko presegel zgolj Tour. "Najino rivalstvo za zdaj temelji zgolj na Dirki po Franciji, ampak mislim, da bi se lahko v prihodnje srečala tudi na drugih dirkah in razvila rivalstvo za zgodovino," je dodal.

Slovenec bo v nedeljo skupaj z nekdanjima zmagovalcema Toura, Britancem Chrisom Froomom in Kolumbijcem Eganom Bernalom ter zmagovalcem letošnje Vuelte Američanom Seppom Kussom nastopil na kriteriju po Saitami, ki je namenjen promociji Toura na Japonskem. Med udeleženci dirke bo tudi legendarni slovaški kolesar Peter Sagan.