V posebnem seštevku za etapne dirke po novem vodi Primož Roglič, ki je letos dobil vse tri etapne dirke, na katerih je nastopil. V posebnem seštevku za enodnevne dirke pa vodi Tadej Pogačar. Foto: RCS Sport
V posebnem seštevku za etapne dirke po novem vodi Primož Roglič, ki je letos dobil vse tri etapne dirke, na katerih je nastopil. V posebnem seštevku za enodnevne dirke pa vodi Tadej Pogačar. Foto: RCS Sport

S skupno zmago na 106. Dirki po Italiji, etapnim uspehom v gorski vožnji na čas na Svete Višarje in z drugimi etapnimi uvrstitvami je Primož Roglič nabral 1750 točk in napredoval za devet mest na lestvici Mednarodne kolesarske zveze. Po starem sistemu bi Roglič prejel le 1006 točk, a je UCI pred sezono 2023 z inflacijo točk povzdignil pomen zlasti etapnih uspehov na tritedenskih dirkah, a hkrati dodal grand tourom še nekaj dodatnih točk tudi pri skupni razvrstitvi.

Roglič je zdaj v sendviču kolegov iz Jumba Visme: tik za njim je Jonas Vingegaard, pred njim pa Wout van Aert, ki je moral drugo mesto prepustiti Remcu Evenepoelu. Belgijec iz ekipe Soudal QuickStep bi v primeru skupne zmage na Giru 2023 sicer lahko celo prevzel vodstvo na lestvici, a ga je covid izločil iz rožnate dirke in boja za številko ena na svetu.

Sorodna novica Martin Hvastija: O Rogliču se moram pogovarjati celo pri frizerju

Pogačar že na višinskih pripravah

Že 88. teden zapored in skupno 98. teden v karieri je na vrhu UCI-lestvice Tadej Pogačar, ki je nazadnje tekmoval 23. aprila na ardenskem spomeniku Liege–Bastogne–Liege, kjer pa je padel in si zlomil zapestje.

Ravno v teh dneh je Pogačar končal rehabilitacijo indobil dovoljenje za prve prave treninge na cesti. V soboto, ravno ko si je njegov rojak izboril zmago na Giru, se je Pogačar pridružil ekipnim kolegom UAE Emirates na višinskih pripravah na Sierri Nevadi v Španiji. Zaradi lanskih slabih izkušenj s covidom in poškodbami imajo pri UAE Emirates na višinskih pripravah kar 12 kolesarjev, med kandidati za nastop na Tour de France 2023 je tudi Domen Novak.

Boj s časom, da bo nared za TdF

Zdaj se za Pogačarja in emirate začenja odločilni čas priprav, kjer bodo preverili, ali je dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji dovolj pripravljen, da julija izzove Jonasa Vingegaarda in Jumbo Vismo v boju za rumeno majico.

Prejšnji teden je potrdil njegov športni direktor Andrej Hauptman, da je najbrž ostalo premalo časa, da bi šel Pogačar na kakšno pripravljalno etapno dirko (Po Sloveniji ali Po Švici). Za tekmovalni preizkus bi potem preostalo le še državno prvenstvo: v vožnji na čas na Pokljuki (22. junija) in/ali v cestni vožnji v Radovljici (25. junija). Letošnja Dirka po Franciji se bo sicer začela 1. julija v Bilbau, vse etape s podrobnim pokrivanjem pa boste lahko spremljali na RTV Slovenija.

Gianetti: Trenirati je začel dva, tri tedne kasneje

Pogačar je s sobotno vrnitvijo na cesto potrdil zdravniško oceno, da bo potreboval 5 do 6 tednov za polni trening. "Psihično je v redu. To je Tadej, ni zaskrbljen, vseeno pa je začel trenirati dva ali tri tedne pozneje, kot je bilo načrtovano, zato bomo še videli. Smo še naprej samozavestni, a se tudi zavedamo, da pot do Dirke po Franciji ne bo lahka," je ob koncu Gira za L'Equipe povedal šef ekipe UAE Emirates Mauro Gianetti.

Pogačar je zaradi poškodbe ostal brez predvidenega aerodinamičnega testiranja v vetrovniku in začetnega dela višinskih priprav v Sierri Nevadi.

Slovenija v Pariz s štirimi kolesarji?

V ekipnem seštevku UCI-lestvice na vrhu ni prišlo do sprememb, saj ostaja vrstni red UAE Emirates, Jumbo Visma in Ineos Grenadiers nespremenjen, a zato je zdaj razlika med emirati in čebelami zgolj 650 točk, kar napoveduje še ogorčen boj za prestižni status prve ekipe na svetu.

Rogličev uspeh na Dirki po Italiji je dobrodošel tudi za slovensko reprezentanco, ki je z rožnatim zasavskim orlom dobila zajeten koš točk za skok na 4. mesto med državami. Reprezentančna lestvica sezone 2023 odloča o številu kolesarjev na cestni dirki na olimpijskih igrah v Parizu 2024: prvih pet držav bo lahko dirkalo s štirimi* kolesarji. V luči boja za peterico je Slovenija povečala prednost pred Italijo na več kot 2600 točk.

* – pomotoma je sprva pisalo pet kolesarjev, a po uravnoteženju kvot za oba spola ima prvih pet držav v sezoni 2023 do pravice nastopa s po štirimi kolesarji oz. kolesarkami. Slovenke so trenutno na 31. mestu, kar jim za cestno dirko na olimpijskih igrah prinaša zgolj eno mesto.


UCI-LESTVICA, 30. maj

  1. T. POGAČAR        SLO/UAD   6.728
  2. R. EVENEPOEL      BEL/SOQ   5.073
  3. W. VAN AERT       BEL/TJV   5.057
  4. P. ROGLIČ         SLO/TJV   3.836
  5. J. VINGEGAARD     DAN/TJV   3.528
  6. M. PEDERSEN       DAN/TFS   3.316
  7. J. PHILIPSEN      BEL/ADC   2.968
  8. G. THOMAS          VB/ING   2.943
  9. M. VAN DER POEL   NIZ/ADC   2.845
 10. J. ALMEIDA        POR/UAD   2.826
 ...                                  
 60. M. MOHORIČ        SLO/TBV   1.025
313. J. TRATNIK        SLO/TJV     257
325. L. MEZGEC         SLO/JAY     250
409. M. GOVEKAR        SLO/TBV     189
473. T. FINKŠT         SLO/ADR     157
487. D. NOVAK          SLO/UAD     153
488. G. GLIVAR         SLO/ADR     152