Dvorano Podmežakla naj bi prenovili, gostila bo tudi tekme predtekmovanja na EP-ju v košarki 2013. Foto: Iztok Novak
Dvorano Podmežakla naj bi prenovili, gostila bo tudi tekme predtekmovanja na EP-ju v košarki 2013. Foto: Iztok Novak
Matej Avanzo, Iztok Rems in Roman Volčič
Matej Avanzo, Iztok Rems in Roman Volčič so pojasnili odločitev na novinarski konfreneci v Ljubljani. Foto: KZS/www.alesfevzer.com
Celjski mestni svet se je soglasno odločil, da mesto ne bo med prireditelji evropskega prvenstva leta 2013. Foto: MMC RTV SLO
Volčič in Rems pojasnila odločitev KZS-ja
Znana prizorišča košarkarskega EP-ja v Sloveniji

Izvršni odbor se je na četrtkovi seji z 12 glasovi za in enim proti odločil za ta štiri mesta. Izbirali so med petimi kandidati. Zadnji je odpadel Maribor, ki ni izpolnjeval ustreznih pogojev.

Kapacitete vseh nekaj nad 5.000 sedežev
Vse dvorane - na Ptuju in v Novem mestu se bosta gradili novi - naj bi imele kapaciteto nekaj nad 5.000 sedežev. Odločitev zveze je dokončna, če bi sledili kakršni koli zapleti, pa imajo organizatorji prvenstva rezervni načrt.

Ni še jasno, kje bo igrala Slovenija
Za vsa prizorišča so veljali enaki pogoji kandidature. Tri mesta bodo v štirih obrokih poravnala kotizacijo, Jesenice pa v treh. Organizatorji prvenstva so v zadnjem obdobju obiskali vsa prizorišča in pripravili podrobna poročila o prizoriščih, na podlagi katerih je bila nato sprejeta odločitev. Glede Celja so predstavniki zveze dejali, da niso dobili nobene pripombe in da so za vse zaplete izvedeli iz medijev.

Prvenstvo bo potekalo od 4. do 22. septembra 2013. Za zdaj še ni znano, kje bo igrala Slovenija.
Šrot: Tako visoke kotizacije ne zmoremo plačati
Verjetno je za marsikoga presenečenje, da prvenstva ne bo v Celju, ki ima z dvorano Zlatorog imenitne razmere za organizacijo predtekmovanja. "Pogoji so bili za nas nesprejemljivi, tako visoke kotizacije ne zmoremo plačati, torej 600 tisoč evrov KZS-ju in 120 tisoč državi. Tu ni le kotizacija, vse skupaj bi stalo milijon evrov in pol za en teden. Istočasno bo v Celju mednarodni obrtni sejem, hoteli bodo polni. Res je, da takšen dogodek prinese dodatno dogajanje v mesto, vendar se je mestni svet soglasno odločil, da ne bomo med prireditelji," je za MMC povedal župan Celja Bojan Šrot.

Volčič: Podpisano pogodbo je vrnilo pet mest
"Še pred zasedanjem Izvršnega odbora je posebna komisija obiskala vse kandidate, ki so imeli povsem enake pogoje za izpeljavo prvenstva, zatem pa smo jim poslali v pregled pogodbo ter jih pozvali, da nam pošljejo morebitne pripombe. Razen Jesenic, ki so poslale le prošnjo o drugačni dinamiki plačila, pripomb ni bilo, v roku pa je podpisano pogodbo vrnilo pet mest. Mestna občina Celje pogodbe ni vrnila, niti nas ni obvestila o kakršnihkoli pripombah, pogodba Mestne občine Maribor pa ni povsem veljavna. Teh pet mest je Alenka Škreblin, generalna sekretarka EuroBasketa 2013, tudi predstavila izvršnemu odboru, ki je po razpravi odločil, da bo prvi del prvenstva potekal na Jesenicah, v Kopru, Novem mestu in na Ptuju,"je pojasnil predsednik Košarkarske zveze Slovenije Roman Volčič.
"Povedati moram še to, da so nekateri župani ob obiskih celo menili, da bomo za izbor mest izvedli licitacijo, ki bi bila za Košarkarsko zvezo Slovenije finančno sicer ugodnejša in bi tudi olajšala delo, a smo mnenja, da finančni kriterij ne sme biti edini, saj se moramo osredotočiti tudi na kakovost nastanitev, dodatno ponudbo, razvoj košarke in turizma, komunikacijo... Obenem je potrebno poudariti še to, da so vsi stroški nastanitve ekip, osebja FIBA Europe, sodnikov, spremljevalnega programa in vseh ostalih uradnih udeležencev, prevoz in pa TV produkcija izključno na plečih KZS," je še dodal Volčič.
Rems: Markovičeva bo preverjala dinamiko gradnje
"Zagotovo se bo pojavilo vprašanje v katerem mestu bo gostovala Slovenija, zato naj že zdaj povem, da bomo o tem razmišljali kasneje, saj je za to zaenkrat še prekmalu, bomo pa dobro premislili in se pogovorili tudi s strokovnim štabom reprezentance in župani. Izbor kraja zagotovo ne bo pogojen z nobenimi finančnimi sredstvi, temveč bo prevladal kriterij stroke. Glede dvoran naj še povem, da bomo želeli transparentne informacije o izgradnji ali prenovi dvoran, zaradi česar smo se dogovorili z našo reprezentantko, Mojco Markovič, ki končuje doktorat na Gradbeni fakulteti, da bo za KZS uradna oseba, ki bo preverjala dinamiko izgradnje in prenove dvoran. Tako bomo vedno dobili nevtralno in natačno informacijo ali se občine držijo predpisanih rokov," je dodal generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije Iztok Rems.

Volčič in Rems pojasnila odločitev KZS-ja
Znana prizorišča košarkarskega EP-ja v Sloveniji