Zgodovinski uspeh za klub iz Šoštanja je prišel šele po 60 letih delovanja. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Zgodovinski uspeh za klub iz Šoštanja je prišel šele po 60 letih delovanja. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Ernest Novak in Domen Lorbek
Za Ernesta Novaka ni bil to prvi finale pokala, je pa bil prvi, na katerem ni zaigral v dresu Uniona Olimpije. Foto: KZS
Luka Sjekloča
Črnogorski center Luka Sjekloča je že prvo sezono pri Elektri tekmecem pripravil veliko presenečenje. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si

"Na to pomislim vsako leto, preden začnem sezono", je dejal po koncu sicer nezanimivega finala, ki ga je gladko dobila Union Olimpija. Vseeno je za šoštanjski klub to izredno velik uspeh, ki ga niso doživeli niti enkrat v 60 letih kluba. Na pustno soboto so odgnali novomeško čarovnico in spisali zgodovino, čeprav Cerar pravi, da se raje spomni četrtfinala: "Takrat je bilo težje, saj smo imeli nasproti tekmeca, ki je na istem nivoju kot mi. Čeprav so bili oni favoriti, smo vendarle odnesli zmago."

"Težko je opisati kako sam doživljam ta uspeh, verjamem pa, da ekipa v tem uživa. Večini je to prvo finale v kateremkoli tekmovanju, zgodilo se je kar se je in mislim, da smo zasluženo kjer smo. Za to smo trdo garali ", je veselo povedal Cerar, s katerim se je strinjal tudi eden najboljših košarkarjev Elektre Luka Sjekloča: "Zelo sem zadovoljen s tem zgodovinskim uspehom za naš klub, a vseeno je to drugo mesto..., ki pa je izredno pomembno".

Črnogorski center, ki je ekipo okrepil pred letošnjo sezono, je na turnirju skupno zbral 25 točk in ujel 23 skokov. Že prej je osvajal pokale, a se z nobenim ni tako poistovetil: "Čeprav sem že prej sodeloval pri kakem izmed uspehov svojih nekdanjih ekip, pa mi je ta najljubši. Ker sem za to tudi največ doprinesel, saj sem veliko igral."

Seveda je svoje dodal tudi Ernest Novak, ki je v svoji karieri nosil dres štirih ekip, ki so se pomerile na pokalu v Laškem – Union Olimpije, Pivovarne Laško, Geoplin Slovana in Elektre. Tokrat je bil po finalu, čeprav ga je izgubil izredno vesel. "Za Elektro ni realno pričakovati, da bo prišla v finale pokala. Šli smo postopoma, zmagovali tekme pred turnirjem, potem pa še tiste na njem. Tekma proti Krki je bila za nas ena najboljših v sezoni."

31-letni Ljubljančan pravi, da je ekipa z drugim mestom, kajpak, zelo zadovoljna in, da je v finalu kljub porazu pokazala zelo dobro igro: "Čeprav nam je zmanjkalo nekaj moči, pa smo se do neke mere zelo dostojno upirali. Proti Olimpiji je bilo malce nerealno pričakovati zmago, pomembneje je bilo, da pokažemo dobro igro."

Devetouvrščeno moštvo z lestvice državnega prvenstva, ki se preveša h koncu rednega dela, bi znalo ob taki igri presenetiti tudi v Ligi UPC, kjer se še bori za nastop v ligi za prvaka. Da bi načrtovali presenečenje je težko, vsako tekmo je potrebno začeti maksimalno, poskušati iztržti čimveč, potem pa bomo videli kaj bo. Če bomo dali vse od sebe, potem lahko tudi v prvenstvu pride do lepega rezultata. Proti Krki smo nadzirali celotno tekmo in to moramo nadaljevati tudi v prvenstvu, kjer je zelo pomembno, da zmagamo vsaj še na dveh tekmah.

Anže Blažič