Mindaugas Žukauskas (levo) je najbolj izkušen član litovske reprezentance. Foto: EPA
Mindaugas Žukauskas (levo) je najbolj izkušen član litovske reprezentance. Foto: EPA
Gordan Giriček
Kam bo Gordan Giriček popeljal Hrvate? Foto: EPA
Bogdan Tanjević
Bogdan Tanjević je pred šestimi leti že stal na vrhu Evrope, ko je bil selektor Italije. Foto: EPA

Kšištof Lavrinovič, Mindaugas Žukauskas, Giedrius Gustas in Ramunas Šiškauskas so najprej ostali brez pomoči NBA-jevcev Šarunasa Jasikevičiusa in Dariusa Songaile, upokojencev Eurelijusa Žukauskasa in Šauliusa Štombergasa ter Donatasa Slanine in Virginijusa Praskevičiusa, nato pa sta se poškodovala še Arvidas Macijauskas in Dainius Šalenga.

Najbolj boleča za selektorja Antanasa Sireiko je prav gotovo izguba Macijauskasa. »Zdaj, ko nimamo Arvidasa, bodo morali ostali igralci dati od sebe 110-odstotkov,« pravi Sireika.

Izjemno talentirana mlada ekipa bo kljub vsemu nevaren nasprotnik. Še posebej velja omeniti dobrega strelca za tri točke Vidasa Ginevičiusa ter dvojico iz letošnjega zmagovalca Pokala Uleb Lietuvos Rytasa Simasa Jasaitisa in Robertasa Javtokasa.
Hrvaška - po desetletju spet na stopničkah?
Hrvati so sestavili najboljšo ekipo v zadnjem času. Deset let je že, odkar so zadnjič osvojili medaljo na največjih tekmovanjih. V Atenah leta 1995 so bili bronasti.

NBA-jevca Gordan Giriček in Zoran Planinić, dvakratni evropski prvak z Maccabijem Nikola Vujčić, velikana Mario Kasun in Dalibor Bagarić ter mlada Roko Leni Ukić in Marko Popović so zagotovilo za dober nastop pri sosedih. Hrvati so veseli tudi tega, da v predtekmovanju igrajo v črnogorski prestolnici, kjer ozračje za njih vendarle ni tako sovražno kot v Srbiji. Cilj je vsaj šesto mesto in s tem uvrstitev na svetovno prvenstvo prihodnje leto. Optimizem so povečale dobre predstave v pripravljalnem obdobju.

V predtekmovanju bodo Hrvati še najbolj motivirani na tekmi proti Turkom, proti katerim so na prejšnjih dveh EP-jih izgubili. Na Švedskem so končali nastope po porazu proti Rusom v repasažu.
Turčija - s Tanjevićem čim višje
Tudi Turki po vrhuncu pred štirimi leti na domačem prvenstvu, kjer so bili drugi, računajo na ponoven preporod v Beogradu.

Selektor Bogdan Tanjević ima na razpolago Hidayeta Türkogluja in Mehmeta Okurja iz Lige NBA ter kopico odličnih igralcev iz domače lige, med drugim Ibrahima Kutluaya in Mirsada Türkcana. Tu je še Serkan Erdogan iz Tau Ceramice.

Še največ težav imajo z organizatorjem igre. Tanjević pravi, da bo na tem mestu vsaj 25 minut na vsaki tekmi igral kar Türkoglu, čeprav ima 208 cm.
Bolgarija - avtsajder v skupini smrti
Bolgari so se med elito znašli prvič po 12 letih. V kvalifikacijski skupini, v kateri so bile še Latvija, Izrael in Portugalska, so štirikrat zmagali in dvakrat izgubili. Najboljši igralec je kapetan Todor Stojkov. Selektor Rosen Barčovski pravi: »Slabši, kot mislijo tekmeci, da smo, bolje za nas.« Realno nimajo nikakršnih možnosti za boj za četrtfinale.