Peter Vilfan meni, da bi bili z Dragičem in Smodišem v finalu. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vilfan meni, da bi bili z Dragičem in Smodišem v finalu. Foto: MMC RTV SLO
Ivo Daneu
Ivo Daneu si je na Poljskem ogledal tri tekme v predtekmovanju. Foto: Osebni arhiv Iva Daneua
Pogovor s Petrom Vilfanom
Pogovor z Ivom Daneuom

"Sem zelo zadovoljen, kljub temu da se naši ne vračajo domov z medaljo. Končno smo naredili ta korak naprej, ki nam ga ni uspelo celo desetletje in več. Naši so pokazali igro, s katero so navdušili vse ljubitelje košarke, ne samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Dali so res vse od sebe. Borili so se za medaljo, torej naredili so tisto, kar so obljubili. In to junaško, tako v polfinalu kot v boju za bron. Zmanjkalo je malo. Nekaj sreče, nekaj so naredile poškodbe, malce pa so morda dodali tudi sodniki," je povedal Vilfan, ki si je zadnji dve tekmi ogledal na Poljskem.


Z Dragičem in Smodišem bi bili v finalu
"Prepričan sem, da bi s Smodišem in Dragičem igrali v velikem finalu. Upam, da bo ta ekipa ostala skupaj, da se jim bodo pridružili zdravi Smodiš, Dragič, Beno Udrih, Vidmar in morda še kakšen od mlajših igralcev. Z Juretom Zdovcem in takšnim strokovnim štabom se tudi na svetovnem prvenstvu lahko borimo za medaljo," je še dodal Vilfan.

Razume Šešoka, vendar je treba ohladiti glave
O kritikah predsednika KZS-ja Dušana Šešoka na račun Fibe pa Vilfan pravi: "Razumem predsednika Šešoka. Videl sem ga na Poljskem. Bil je izjemno slabe volje, potolčen, dotolčen. V ta projekt je bilo vloženo veliko volje, energije in denarja. Seveda je bil razočaran, ker ni bilo medalje. To, da nam sodniki niso bili naklonjeni, je pa vprašanje, kaj taka pobuda lahko prinese. Po eni strani je prav, da se postavimo zase, da se ne damo, ker nas imajo nekateri še vedno očitno za majhne, po drugi strani pa je treba ravnati razumno, najprej ohladiti glave in potem videti, kako in kaj."

Daneu hvali Zdovca
Tudi Ivo Daneu je bil nad predstavami košarkarjev navdušen: "Pohvalil bi fante, predvsem pa Jureta Zdovca, ki je pripravil ekipo, da je igrala dobro predvsem v obrambi. Na zadnjih dveh tekmah sicer nismo imeli več moči zaradi smole s poškodbami. Seveda je veliko če, če, če ... Lahko bi imeli kolajno, nihče nas ni nadigral. Menim, da bi lažje dobili tisto tekmo proti Srbiji kot proti Grčiji. Vseeno, rezultat je tu. Upam, da bo naslednje leto manj poškodb. Čestitke vodstvu, igralcem za tisto, kar so prikazali."

Daneu glavni razlog o zamujeni priložnosti za medaljo vidi v "kratki" klopi: "Poznala se je odsotnost Dragiča, Smodiša in Bena Udriha, za Vujačiča pa ne vem. On v Lakersih ni vodilni igralec, na tekmo igra par minut, pa tudi vprašanje je, kako se je vklopil v ekipo. Že v mojih časih, denimo, se Cvetković ni mogel vklopiti v ekipo in na svetovnem prvenstvu ni igral. Tu imajo trenerji prav in tu je Jure zmagal."

Drugi lobiji so pri sodnikih močnejši
O sojenju in kritikah Šešoka pa Daneu meni: "Nekaj je na tem. Srbski, španski in grški lobi je pri sodnikih zagotovo močnejši. Ne da smo "kalimerovci", ampak Slovenija je le majhna. Nimamo tega renomeja. Moramo biti za 10 točk boljši in priti s prednostjo v zadnje dve, tri minute. To se je dogajalo tudi meni, ko smo igrali v jugoslovanski ligi. Če nisi bil boljši za 10, 15 košev, nisi mogel zmagati na gostovanju v Beogradu, Karlovcu, Zadru pa še marsikje."

Pogovor s Petrom Vilfanom
Pogovor z Ivom Daneuom