Bo Saša Vujačič novo sezono začel tako, kot je končal zadnjo - trofejno? Foto: MMC RTV SLO
Bo Saša Vujačič novo sezono začel tako, kot je končal zadnjo - trofejno? Foto: MMC RTV SLO
Saša Vujačič
Saša Vujačič na vsakem koraku in z vsako malenkostjo pritegne pozornost. Kaj pravite na tole ročno uro? Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Jure Zdovc se najbrž zaveda, kakšna prednost je v moštvu imeti igralca z zmagovitim značajem. Vujačič zagotovo spada med slednje. Foto: MMC RTV SLO
Prišel tudi Vujačič
Pogovor s Sašo Vujačičem

Medtem ko so reprezentanti kapljali eden za drugim (tradicionalno je prvi prišel Erazem Lorbek z bratom Domnom), je med novinarji završalo, ko se je v rdečem športnem terencu pred sedež Košarkarske zveze Slovenije pripeljal Saša Vujačič, novopečeni prvak z Los Angeles Lakersi. "The Machine" je prijazno odgovarjal na vprašanja in navdušil s pozitivno predrznostjo, ki bo na septembrskem EP-ju še kako pomembna za končni uspeh. "Medalja bi bila super," pravi Saša, "vendar stremeti je vedno potrebno k najvišjemu cilju."

Od četrtka naprej si boste lahko na našem portalu ogledali poseben košarkarski portal, namenjen evropskemu prvenstvu na Poljskem. Začenjamo ga z velikim intervjujem z Ivom Daneuom.

Nestrpno smo vas pričakovali … Kako se počutite ob prihodu?
Po dolgem času sem spet z reprezentanco in občutki so fenomenalni. Vesel sem, da so Matej Avanzo, Iztok Rems in Mario Kraljevič prišli v Los Angeles in da smo se uspeli dogovoriti. Vse, kar je bilo v preteklosti, je pozabljeno, zdaj gledamo na sedanjost in prihodnost. Mislim, da bomo imeli zelo veliko priložnost, da osvojimo evropsko prvenstvo.

Dober mesec po koncu sezone, pa se že začenjajo nove priprave. Je bilo počitka dovolj?
Počitka je bilo dovolj. Te priprave sem že nestrpno pričakoval. Po naslovu z Lakersi, mi je zdaj edina želja, da osvojim še evropsko prvenstvo.

Kaj pričakujete od priprav, to je najbolj zoprn del vsakega projekta?
Mislim, da bo prvih deset dni zelo napeto in zanimivo. Videli bomo kakšna klapa smo, kaj lahko naredimo skupaj in če smo vsi na isti strani, da osvojimo to prvenstvo.

Treningi pod vodstvom kondicijskega trenerja Jadranka Nikolića veljajo za peklenske …
To je zelo zanimivo. Menim, da brez dobrega treninga in kondicijskih priprav ne moreš nič osvojiti. Res je, da velja neka meja, da se ne "preforsira", vendar to ni na nas igralcih, ampak na trenerju. Sam se veselim trdega dela.

Kje je Saša Vujačič preživel počitnice?
Bil sem pri mojem zelo dobrem prijatelju v Mehiki. Na karibskem delu. Bilo je fenomenalno.

Do zdaj ste v mlajših selekcijah igrali le z Benom Udrihom. Je nepoznavanje preostalih soigralcev kakšen minus za ekipo?
Reprezentance, kot sta Španija in Francija, če se bo sploh uvrstila na EP, imajo veliko prednost, ker igralci že dosti let igrajo skupaj. Naša naloga je, da se v kratkem času uigramo in se vsi postavimo na isto stran, da poskušamo osvojiti to prvenstvo.

V Slovenijo ste prišli v torek. Ste se že spoznali z reprezentančnimi kolegi?
Ne še. Poznam nekatere, denimo Smokija (Smodiša, op. a.), ki je bil v Los Angelesu, v torek sem videl tudi Brezca in Jurico Golemca. Imeli bomo še dovolj časa, da se spoznamo.

Na vaši spletni strani ste zapisali, da se boste v ZDA vrnili z naslovom evropskega prvaka. So apetiti še tako veliki, ali bi vas zadovoljila tudi kakšna druga medalja?
Medalja bi bila super, samo brez visokih ciljev ne bi bilo pomena iti nikamor. Po pogovorih z Avanzom, Kraljevičem in Remsom trdno verjamem v ta projekt. Moj cilj je osvojitev evropskega prvenstva.

Sta se s soigralcem Paujem Gasolom pogovarjala oziroma zbadala kaj glede reprezentance?
Sva se. On dolgo ni vedel, ali bo igral na EP-ju. To bo še zanimivo, ker smo s Španci v isti skupini. Po tej tekmi bomo videli, kje smo.

Zdaj si boste lahko končno nadeli v Los Angelesu nepriljubljen zelen dres …
(Smeh.) Ja, letos nisem nosil zelene majice, dokler ni Boston izpadel. Ko je bila slovenska delegacija na obisku, sem dres sprejel, vendar ga nisem nosil, dokler nismo osvojili prvenstva.

Kakšno vlogo mislite, da boste imeli v tej reprezentanci? Kaj ste se pogovarjali z Juretom Zdovcem?
Sigurno ne bom imel take vloge kot pred leti, ko sem izpadel kot 13. igralec. Prišel sem v reprezentanco z zelo veliko odgovornostjo. Zavedam se tudi velikega pritiska, ne samo name, ampak tudi na preostale soigralce. Če bomo ekipa, kot mislim, da smo lahko, bomo osvojili vse mogoče.

Bo zdaj veliko lažje, ko ste z Lakersi osvojili naslov?
Ja, zagotovo. Kot sem rekel v enem izmed intervjujev, trdo delo se vedno poplača. Če verjameš v to, kar počneš, se vse obrestuje. Z Lakersi smo končno osvojili prvenstvo in mislim, da ta ekipa lahko ostane na vrhu še vsaj par let.

Kdaj se bo na vaši roki zasvetil šampionski prstan?
Podelitev bo 27. oktobra.

Prišel tudi Vujačič
Pogovor s Sašo Vujačičem