Mike Tobey in Klemen Prepelič sta bila proti Izraelu zelo razigrana. Foto: www.alesfevzer.com
Mike Tobey in Klemen Prepelič sta bila proti Izraelu zelo razigrana. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je uspešno začela kvalifikacije za evropsko prvenstvo. V Kopru je premagala Ukrajino in Izrael in je na zanesljivi poti na turnir, ki bo prihodnje leto. Znova je pomembno vlogo pri slovenskem uspehu odigral Tobey. Ameriški center, ki ima tri leta slovensko državljanstvo, je na prvi tekmi prispeval 11 točk in devet skokov, proti Izraelu pa je blestel z 20 točkami in 12 ujetimi odbitimi žogami. Z indeksom 27 je bil tudi najbolj učinkovit posameznik drugega dvoboja v Bonifiki.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Samo osem napadalnih skokov je imel (smeh, op. a.). Šalo na stran. Mike je lačen košarke. Ima težave v klubu, kjer ni v prvem planu. Moj cilj je bil, ko se nam je pridružil, da poskušamo izkoristiti to situacijo v našo korist. Ni v prvem planu, je pa v trenažnem procesu in zelo lačen igranja. Seveda košarke ni pozabil igrati. Po tem, kar je pokazal, smo dobro unovčili vse skupaj," je bil zadovoljen slovenski selektor Aleksander Sekulić, pod vodstvom katerega je Tobey odigral tri velika tekmovanja – olimpijske igre 2021, EuroBasket 2022 in svetovno prvenstvo 2023.

"Slabo smo začeli tekmo. To je milo rečeno. Včasih se pač zgodi. Zgrešili smo nekaj odprtih metov, potem bili malce nervozni. To se dogaja. Je pa bolje, da tako začneš kot končaš tekmo. Dobro smo reagirali in pokazali pravi značaj. Igralci so potrdili, da imajo dovolj izkušenj. To je košarka in tudi takšne četrtine se zgodijo. Nič ne gre notri in kar naenkrat žoga postane težka. Res sem zadovoljen z našim odzivom. V ospredje so stopili nekateri fantje, ki sicer igrajo manj. Ko smo začeli zadevati, smo postajali vse bolj samozavestni," je povedal Tobey.

Ko se je na prvi tekmi proti Portugalski poškodoval Roman Sorkin, Izrael pod obročem ni imel košarkarja, ki bi se lahko kosal s Tobeyjem. Foto: www.alesfevzer.com
Ko se je na prvi tekmi proti Portugalski poškodoval Roman Sorkin, Izrael pod obročem ni imel košarkarja, ki bi se lahko kosal s Tobeyjem. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Brez teh fantov ne bi videli Luke Dončića v slovenskem dresu

Vsi v slovenskem taboru poudarjajo, da je bila na obeh srečanjih ključ do uspeha obramba. Zelo dobri so bili znova tudi v skoku. Na obeh tekmah so ga dobili, proti Izraelu s kar 48:33. Ducat odbitih žog je ujel Američan v slovenskem dresu, od tega kar osem napadalnih: "V obrambi smo znova dobro pravili delo. Ravno to je bil ključ uspešne reakcije, ki nas je popeljala do zmage. Z obrambo smo se vrnili v igro. Bili smo čvrsti in dobivali napadalni skok. Vedeli smo, da bomo imeli pod obročem prednost, še posebej po poškodbi Romana Sorkina. Pomembno je bilo, da smo kontrolirali skok in jih imeli toliko napadu. Ko ne zadeneš, pa dobiš skok v napadu, ti da dodatne energije."

"Najpomembnejši sta zmagi. Naredili smo velik korak. Verjetno je za uvrstitev dovolj tri ali štiri zmage. Moramo tako nadaljevati in v naslednjih oknih potrditi. Svoje smo v tem opravili uspešno," je dodal 213 centimetrov visoki košarkar, ki je večkrat dokazal, da se odlično znajde v "pick and roll" igri. Sicer zelo dobo deluje v navezi z Luko Dončićem, tokrat pa se je uspešno ujel tudi s Klemnom Prepeličem, ki je ob težavah s poškodbo Alekseja Nikolića, prevzel organizacijo slovenskega napada: "Lepo je igrati z njim. Je odličen košarkar. Res velik talent. Lahko meče z razdalje, kreira … Vedno je z njim na parketu zabavno."

Slovenci v Kopru premagali še Izraelce

Pred sezono se je Tobey po šestih letih preselil iz Španije. Podpisal je za Crveno zvezdo, pri kateri pa ne igra veliko. Še posebej ne v Evroligi. V Ligi ABA je bil nekaj časa še prvi strelec beograjske zasedbe, a je v zadnjem obdobju njegova minutaža tudi v jadranskem tekmovanju padla. Po lanskem svetovnem prvenstvu je pustil nekaj dvoma glede nadaljevanja v slovenskem dresu. Potem je potrdil, da bo še naprej igral za izbrano vrsto, a je bil vprašljiv nastop v kvalifikacijah. Zdaj je po dobrih predstavah že potrdil, da načrtuje, da bo selektorju na voljo tudi poleti, ko bo Slovenija na kvalifikacijskem turnirju lovila olimpijske igre.

"Je v mojem načrtu," je dejal Tobey, o gledalcih, ki so ga s skandiranjem imena nagradili za dobro igro, pa je pristavil: "To mi veliko pomeni. Res rad igram pred slovenskimi navijači, ki so me sprejeli z odprtimi rokami, bili vedno prijazni do mene in me podpirali. Najprej nisem načrtoval, da bom v tem oknu sodeloval, sem pa zelo vesel, da sem prišel. Lepo je igrati s temi fanti in pred domačimi navijači. Vse skupaj zelo cenim."

Kapetan Prepelič odlično vodil Slovenijo na obeh tekmah v Bonifiki