Klemen Prepelič je dejal, da je ponosen, da je lahko kapetan reprezentance, kar je za vsakega športnika veliko priznanje. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je dejal, da je ponosen, da je lahko kapetan reprezentance, kar je za vsakega športnika veliko priznanje. Foto: www.alesfevzer.com

"V prvem polčasu, ko smo zaostajali, smo potrebovali pomoč s tribune, da smo dobili dodaten zagon. Drugi polčas je bil veliko boljši. Predvsem v obrambi smo bili bolj konkretni, igrali bolj agresivno in tekmece prisilili v težke mete. Zaradi tega smo se tudi sprostili v napadu. Na koncu so z dvomestno razliko premagali Ukrajino, ki je dobra ekipa. Ima kar nekaj izkušenj z velikih tekmovanj, nekateri igralci tudi iz Evrolige. Razliko je naredila obramba. V napadu imamo dovolj talenta. Le dva dni smo bili skupaj in smo dosegli skoraj 90 točk, toda ključna je bila obramba. Čestitke fantom, da so pokazali, na kakšen način se igra za ta dres in bori za nastop na evropskem prvenstvu," je po tekmi dejal selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Šov Prepeliča in Blažiča za uvodno zmago Slovenije v Bonifiki

Slovenska reprezentanca se je zbrala prvič po septembru in srečanju za sedmo mesto na svetovnem prvenstvu, ko je v Manili premagala Italijo. Kot je to v navadi v kvalifikacijah, v nekoliko okrnjeni zasedbi. V primerjavi z zasedbo s svetovnega prvenstva je manjkala trojica. Luka Dončić se zaradi Lige NBA kvalifikacij med sezono ne more udeleževati, selektor pa je malce presenetil, ko v ekipo ni uvrstil Zorana Dragića in Gregorja Glasa. Prvi ima veliko izkušenj in je bil še na prvenstvu stalni član prve peterke, Glas pa se je v preteklih kvalifikacijah izkazal, še posebej proti Izraelu, ki bo naslednji tekmec Slovenije v nedeljo v Kopru. Lani je na Bonifiki tej reprezentanci dal 26 točk.

Kvartet z zajetno minutažo

Pomembno je, da je slovensko jedro že nekaj časa skupaj in je uigrano, saj v kvalifikacijah časa za uigravanje ni. Prepelič, ki je prvič prevzel vlogo kapetana na uradni tekmi, je pred srečanjem tudi poudaril, da je kakovost na slovenski strani, kar je po skromnem prvem polčasu v nadaljevanju srečanja, ko so Sekulićevi varovanci zaigrali bolje, tudi prišlo do izraza. Pri Sloveniji je manjkal prvi organizator igre Aleksej Nikolić, Ukrajina pa je zaradi težav s poškodbami, ki so krojile že prvotni seznam, v Koper prišla z 11 igralci, od teh so le trije igrali v Evropskem pokalu, drugi pa si kruh služijo v zelo povprečnih klubih.

V nedeljo ob 18.00 bo Slovenija gostila Izrael, ki je s 70:72 premagal Portugalsko. Foto: www.alesfevzer.com
V nedeljo ob 18.00 bo Slovenija gostila Izrael, ki je s 70:72 premagal Portugalsko. Foto: www.alesfevzer.com

To velja tudi za nekatere slovenske košarkarje. Nekateri med njimi tudi v teh ne izstopajo, je pa zato nekaj posameznikov, ki so na visoki ravni in imajo dobre sezone. Ti so upravičili pričakovanja in vodili reprezentanco do uvodne zmage, s katero je postavljen dober temelj za nadaljevanje kvalifikacij. Prepelič, Jaka Blažič, Mike Tobey in Gregor Hrovat so igrali malce manj kot 30 minut. Nekaj več kot 17 je na parketu preživel še Žiga Samar, vsi našteti pa so vpisali dvomestno število točk. Drugi so jih skupaj dali le osem.

Boljša obramba ključ do zmage

"V prvem polčasu smo se še malce iskali. Vedeli smo, da ne bo lahko, smo bili pa dobro pripravljeni za tekmo. Med odmorom smo stopili skupaj in v drugem bili predvsem v obrambi bolj požrtvovalni in igrali z več energije. Dovolili smo le 33 točk. Napad je stekel, ko je Blažič zadel nekaj trojk. Ko smo povedli za deset, je bilo veliko lažje. Imamo dovolj izkušenj, da smo prednost zadržali," je bil zadovoljen Prepelič, Blažič pa je dodal: "V prvem polčasu smo bili malce zadržani tako v napadu kot v obrambi. Delali smo napake, ki jih ne bi smeli. V tretji četrtini smo bili bolj čvrsti, tudi bolj natančni v napadu in naredili razliko. Vesel sem, da smo zmagali, toda delo še ni dokončano, saj nas čaka še ena tekma."

"To je plod cele ekipe. Meti, ki sem jih zadel, so bili odprti. Dobil sem podaje soigralcev in vesel, da sem jih zadel," je o svoji dobri igri v tretji četrtini povedal Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor upa, da bo Aleksej Nikolić nared za Izrael. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor upa, da bo Aleksej Nikolić nared za Izrael. Foto: www.alesfevzer.com

Selektorjev eksperiment se s prvo peterko ni izšel. Miho Lapornika, ki je takoj zgrešil tri poskuse izza črte, in Samarja, ki je po zdravstvenih težavah od novembra odigral le eno srečanje in tekme ni dobro začel, a je nato v nadaljevanju počasi našel pravi ritem, je hitro zamenjal, potem ko je Ukrajina povedla z 9:2. Prihod Prepeliča na parket je takoj obrodil sadove. Tokratni kapetan je v minuti in pol prispeval devet točk. Slovenija je prešla v vodstvo, si priigrala štiri točke prednosti, a potem popustila, na krilih razigranega Oleksandra Kovljarja pa je gostujoče zasedba povedla za osem točk naskoka.

"Bili smo preveč mehki v obrambi v prvem polčasu. Predvsem na žogi. V drugem je bil to glavni poudarek. Tudi na strani pomoči, torej igralci, ki niso bili vključeni v "pick and roll", kar so tekmeci veliko igrali, so bili v drugem delu bolj osredotočeni. Ko v napadu zadeneš nekaj metov, se ti odpre. Na srečo se je naredila razlika, da nismo do zadnje minute trepetali za zmago," je povedal Blažič, ki je bil z 18 točkami drugi najboljši pri Sloveniji. Do polčasa so gostitelji ujeli priključek in ob odmoru zaostajali za točko, takoj na začetku drugega polčasa pa z razigranim Blažičem, ki je v tretji četrtini zadel vse štiri mete izza črte, prevzela pobudo, povedla z dvomestno razliko in prednosti ni več izpustila iz rok. V tretji četrtini je bil po drugi tehnični napaki izključen gostujoči selektor Vitalij Stepanovski, ki se je pritoževal nad sodniškim kriterijem. Do njegove izključitve je Slovenija izvajala 29 prostih metov, njegovi varovanci pa le 12 (na koncu 41:25).

Prepelič izenačil svoj strelski rekord v reprezentanci

S 30 točkami, s čimer je izenačil svoj reprezentančni rekord, ki ga je tudi postavil v dvorani na Bonifiki, ko je toliko točk dosegel proti Švedski v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo novembra 2021, je blestel Prepelič, ki je dodal še devet asistenc: "Rad pridem v reprezentanco. Igra mi je pisana na kožo. Radi igram "pick and roll". V tem se počutim kot riba v vodi. Če je to 30, 25 ali dve točki, mi je iskreno vseeno, samo da zmagujemo. V kvalifikacijah smo se v preteklosti že opekli in nihče si ne želi tega izkusiti še enkrat. Dosegli smo nujno potrebno zmago, toda opravljenega je le 50-odstotkov dela v prvem oknu." Praktično vseh dobrih 29 minut, ki jih je preživel na parketu, je igral na položaju organizatorja igre.

Kapetan Prepelič zrežiral zmago Slovenije v Kopru

V sredo je na treningu udarec dobil Nikolić, v tokratni sestavi pa ima selektor ob njem le še enega pravega "playa", Samarja. Tako je dirigentsko palico v napadu prevzel izkušeni Bistričan, ki pa je večkrat že dokazal, da je lahko učinkovit tudi na tem položaju. Pred odhodom v Galatasaray je prav na "enki" navduševal pri Cedeviti Olimpiji. "Aleksej je treniral do srede. On je bil naš prvi organizator igre, tako da je poškodba spremenila načrte. Vemo, da Samar letos ni igral veliko in normalno ne more na terenu zdržati 40 minut. Na srečo je imel Prepelič dovolj izkušenj v Olimpiji, da je znal prevzeti vajeti v svoje roke," je še povedal Blažič in nadaljeval: "Že nekaj let, in enako velja za ta okna, je znana hierarhija v reprezentanci. Ko ni vseh najboljših, vemo, kdo mora prevzeti odgovornost. Klemen je naš motor v tem tednu, in to je tudi upravičil."

"Selektor me dobro pozna in ve, da med kariero nisem bil najbolj srečen, ko sem igral na ena. Velikokrat sem izgubljal energijo pri prenosu žoge, kreacijo pa sem vedno imel. Z izkušnjami sem dobil mirnost, da sem precej bolj učinkovit lahko tudi na tem položaju in lahko pomagam v kvalifikacijah. Sicer je na velikih tekmovanjih jasno na enki vedno Dončić. Na začetku sezone sem pri Olimpiji začutil ta položaj, potem sem zaradi poškodb tudi pri Galatasarayu igral nekaj časa na eni. Reprezentanci sem na voljo vedno, ko sem zdrav, in to v kakršni koli vlogi štab potrebuje," je o tem še spregovoril Prepelič, Sekulić, ki je skušal Nikolića s štabom pripraviti že za Ukrajino, zdaj pa verjame, da bo lahko njegova podaljšana roka na parketu v nedeljo, je še pristavil: "Statistika in njegova igra govorita sami zase. Ne samo v kvalifikacijah, že nekaj let je eden najpomembnejših členov reprezentance, in to z igrami ves čas potrjuje."

Slovenski košarkarji si želijo, da bo tekmo z Izraelom minila v športnem duhu