Klemen Prepelič in Mike Tobey sta bila najboljša strelca Slovenije ob zmagi nad Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič in Mike Tobey sta bila najboljša strelca Slovenije ob zmagi nad Izraelom. Foto: www.alesfevzer.com

Po Ukrajini so njegovi varovanci v Bonifiki na kolena spravili še Izrael (88:79) in so edini v skupini neporaženi. Kvalifikacije za EuroBasket, ki ga bodo prihodnje leto gostili Ciper, Finska, Latvija in Poljska, se bodo nadaljevale konec novembra, ko se bo Slovenija dvakrat pomerila s Portugalsko, tedaj pa tudi lahko že teoretično potrdi nastop na prvenstvu. Še predtem jo julija čaka vrhunec leta, ko bo v Pireju na kvalifikacijskem turnirju lovila drugo uvrstitev na olimpijske igre.

Sekulić ponosen na reakcijo po zaspanem začetku

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

"Na začetek tekme ne moremo biti ponosni, lahko pa smo na reakcijo, na fante, kako so držali skupaj in našli način, da so se vrnili v igro. V prvem polčasu smo jih ujeli, v drugem pa nadaljevali. Z borbeno in moštveno igro smo znali nadoknaditi vse napake, ki smo jih naredili. Predvsem moštveni duh in borbenost sta odločila tekmo v našo korist," je povedal Sekulić, ki je začel z isto peterko kot proti Ukrajini. Že v četrtek so gostitelji slabo vstopili v dvoboj, tokrat pa so še slabše. Tudi prve selektorjeve menjave niso prinesle uspeha.

Izrael si je priigral že 14 točk naskoka, potem ko so Slovenci do takšne razlike iz igre metali le 1/16. Prvih 11 metov izza črte so zgrešili. Šele 12. poskus je bil uspešen, ko je bil natančen Jakob Čebašek. Le osem točk je Sloveniji uspelo dati v prvi četrtini, tekmec jih je 20, toda nadaljevanje je bilo boljše. "Moramo analizirati. Težko je reči, zakaj smo tako slabo začeli. Mogoče je bilo prisotne malo nervoze. Naložili smo si breme, igrali pa smo proti dobrima nasprotnikoma. Hkrati ne veš, kaj lahko pričakuješ, saj nimaš vzorca, da bi lahko analiziral tekmečevo igro. Preprosto je bila na začetku njihova taktika boljša. Najlažje tako odgovorim. Najpomembneje je, da igralci znajo držati skupaj. Niso padli v nervozo, saj bi lahko hitro razpadli kot ekipa," je nadaljeval selektor.

Slovenija dokazala, da je kakovostnejša ekipa

"Cilj sta bili dve zmagi. Kot sem povedal, sem verjel, da je naša ekipa kakovostnejša od obeh tekmecev. Med polčasom sem v garderobi dejal, da si ne smemo dovoliti, da tako začnemo tekme z -5 ali -10. Nihče ne bo prišel sem in se sam premagal. Mi moramo premagati nasprotnika. Vedno znova smo po nepotrebnem izgubljali energijo med peto in 15. minuto, da smo tekmo preobrnili," je o slabem začetku spregovoril Klemen Prepelič, ki je bil tudi tokrat najboljši slovenski strelec. Po 30 točkah proti Ukrajini jih je Izraelu dal 21, dodal pa je še sedem podaj.

Slovenci v Kopru premagali še Izraelce
Sorodna novica Slovenci na krilih Prepeliča in Tobeyja do zanesljive zmage nad Izraelci

"Tretja četrtina je po mojem mnenju enako kot začetek tekme. Tu nakažeš nasprotniku, da si prišel zmagat. Na prvi tekmi je vrhunsko potegnil Blažič, tokrat nekateri drugi fantje. To je kakovost te ekipe. Imamo širok kader, in kot vedno pravi selektor, mora vsak najti tisto, kar najbolje lahko prinese ekipi. V tem okviru je vsak dal maksimum," je poudaril Prepelič, ki je bil tokrat kapetan reprezentance. V drugi četrtini so s soigralci le našli ritem v napadu, bolje pa je delovala tudi obramba. V drugi so dobili 17, v tretji pa le 16 točk.

Slovenija je dobro začela drugi polčas. V treh minutah nadaljevanja si je priigrala dvomestno prednost, potem ko je zgrešeno trojko Čebaška popravil Mike Tobey, ki se je izkazal z 20 točkami in 12 skoki ter bil tako najzaslužnejši, da je boj za odbite žoge pripadel gostiteljem (48:33). "Ko ti ne gre v napadu, moraš bolje braniti. Če smo iskreni, tekmeci tudi niso bili pri metu. Predvsem so grešili proste mete (6/15, op. a.). Nekatere stvari smo zavestno počeli in so se obrestovale. Dobra je bila ta kolektivna obramba. Igralci so igrali drug za drugega in si pomagali. Odpravljali so napake drug drugega, bi lahko rekel. Z borbenostjo smo jih zakrili. Ko ti ne steče met, te rešuje skok in res smo bili tokrat zelo dobri v napadalnem skoku," je bil zadovoljen selektor.

Mirna končnica ob dovolj visoki prednosti

Slovenija je zbrala 18 napadalnih skokov, kar osem naturalizirani center, iz teh t. i. drugih priložnosti pa je Sekulićeva vrsta dosegla 21 točk. V tretji četrtini je sicer Jam Madar metal trojko za znižanje na -5, toda bil je nenatančen, na drugi strani pa je Tomer Gina napravil nešportno osebno napako nad Aljažem Kuncem. Ko so se Izraelci v 30. minuti približali na manj kot deset, pa je bil izza črte natančen Prepelič, ki je s 50-odstotno uspešnostjo zadel šest trojk. V zadnji četrtini je domača vrsta nadzirala potek tekme in z mirno končnico vpisala drugo kvalifikacijsko zmago.

"Vedno se poudarja, koga ni tu in zakaj ga ni. Vedno znova le Luka, Luka … Vsi se zavedamo, da brez Dončića ni možnosti za vrhunsko uvrstitev. Sebe bom izvzel, ampak opažam in dobivam informacije, da se vedno znova pljuva po teh fantih, ki vedno prihajajo v reprezentanco. Brez teh fantov Slovenija ne bi videla Luke na velikih tekmovanjih in v slovenskem dresu. Teh 11 oziroma 12 fantov, ki so vedno tu, si mogoče zasluži malce več spoštovanja našega občinstva. Vedno pravim, da so naši navijači najboljši na svetu. Sem pa preprosto naveličan, da se vedno znova pljuva po nekaterih fantih. Iskreno, marsikdo razmišlja, da ne bi več prišel na reprezentančno akcijo. Vsak je pomemben za te stvari, ki se dogajajo v slovenski košarki," je še dodal Prepelič.

Kapetan Prepelič odlično vodil Slovenijo na obeh tekmah v Bonifiki