V trenutni ukrajinski reprezentanci je najbolj znano ime Artem Pustovoj, ki že skoraj desetletje igra v Španiji. Med drugim je bil visoki center tudi član Barcelone. Foto: EPA
V trenutni ukrajinski reprezentanci je najbolj znano ime Artem Pustovoj, ki že skoraj desetletje igra v Španiji. Med drugim je bil visoki center tudi član Barcelone. Foto: EPA

Tekmeci v lovu na vstopnico na turnir, ki ga bodo prihodnje leto gostili Latvija, Ciper, Finska in Poljska, so Ukrajina, Izrael in Portugalska. Prvi dve reprezentanci bosta v tem oknu gostovali v Bonifiki, srečanji pa bosta v četrtek in nedeljo ob 18.00. "Ukrajina ima izjemno izkušeno ekipo, ki vrsto let igra skupaj. Dobre predstave je pokazala poleti, ko je imela dodatne kvalifikacije. Je kar zahteven nasprotnik za prvo tekmo," je dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić.

Sorodna novica Prepelič: Kakovost je na naši strani. Če ne zmagamo, bo to popoln neuspeh.

"Z Ukrajino se pogosto srečujemo v zadnjih letih in individualno dobro poznamo igralce. Zamenjali so sicer selektorja. Imajo nov sistem, ki pa smo ga spoznali. Videli smo, kako so igrali poleti. Neznank je zelo malo. Na koncu bosta odločali želja in požrtvovalnost. Verjamem, da bo veliko gledalcev, ki nam bodo dali dodatna krila," je pred uvodno tekmo kvalifikacij dodal Jaka Blažič.

Slovenija in Ukrajina sta odigrali že 18 tekem. Nazadnje sta se srečali avgusta 2022 med pripravami na evropsko prvenstvo, ko so Sekulićevi varovanci slavili s 86:82. V isti skupini sta bili izbrani vrsti že v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2019 in zadnji EuroBasket. Svež spomin ostaja tudi obračun na evropskem prvenstvu leta 2017, ko je Slovenija na poti na evropski vrh Ukrajino v osmini finala nadigrala z 79:55.

Obiskovalce tekme Košarkarska zveza Slovenije poziva, naj se na prizorišče odpravijo pravočasno in upoštevajo navodila organizatorjev, varnostnih organov ter policije. V dvorano je zaradi varnostnih razlogov, poleg nevarnih predmetov, tekočin in večjih torb, prepovedan vnos določenih nevarnih predmetov. Prav tako velja prepoved vnosa zastav tujih držav in transparentov z žaljivo vsebino.

Aprila lani je Ukrajino prevzel Vitalij Stepanovski, ki je predtem že deloval v štabu Ainarsa Bagatskisa. Sicer vodi romunsko Craiovo, kjer pod njegovo taktirko igra tudi slovenski košarkar Nik Dragan. V Slovenijo je pripeljal enajsterico igralcev, saj sta zaradi poškodb v Rigi, kjer so se zaradi vojne v domovini pripravljali Ukrajinci, ostala Ilja Sidorov in Oleksandr Lipovi. Verjetno bo nanju lahko računal na drugem srečanju proti Portugalski. Že pred zborom je moral prečrtati tri imena zaradi poškodb.

Pod selektorjevim vodstvom v klubu igrata tudi organizator igre Vitalij Zotov in krilo Pavlo Krutous. V ekipi so še branilci Oleksandr Mišula (ZTE/Madžarska), Oleksandr Kovljar (Obradoiro/Španija) in Anatolij Šundel (Tartu/Estonija), krila Andrij Vojnalovič (Slask/Poljska), Ivan Tkačenko in Vjačeslav Bobrov (oba Prometej) ter centri Vjačeslav Petrov (Podgorica/Črna gora), Artem Pustovi (Obradoiro/Španija) in Bogdan Brijnjuk (Černomorec/Bolgarija).


Skupina A, 1. krog, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA

Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL

UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.