Los Angeles Lakersi v finalu Lige NBA proti Miamiju vodijo s 3:1. Morda že odločilna tekma bo v noči na soboto. Foto: Reuters
Los Angeles Lakersi v finalu Lige NBA proti Miamiju vodijo s 3:1. Morda že odločilna tekma bo v noči na soboto. Foto: Reuters

Analitiki televizijskih navad povprečnih Američanov rekordno nizko gledanost pripisujejo več dejavnikom, odločilnega pomena pa naj bi bilo to, da je bil tekmovalni spored močno spremenjen. S pandemijo covida-19, ki je ustavil celoten šport v Severni Ameriki, se je Liga NBA vrnila šele julija – mesec dni po sezoni, ki se običajno konča junija.

To je košarko pustilo v nenavadnem položaju, ko se je potegovala za pozornost gledalcev proti ligi ameriškega nogometa NFL, daleč najbolj priljubljenem televizijskem športu v ZDA, pa tudi proti vrhuncu sezone v prav tako priljubljenem bejzbolu.

Prvo tekmo finala Lige NBA si je po uradnih številkah spletne strani Sports Media Watch ogledalo 7,41 milijona ljudi, kar je skoraj za polovico manj v primerjavi s 13,4 milijona ljudi, ki si je prvo tekmo finala ogledala maja lani.

Druga tekma finala je pritegnila še manj gledalcev, 6,61 milijona, pri tretji tekmi pa je uradna gledanost strmoglavila na 5,94 milijona, kar je neslaven rekord, odkar zbirajo podatke o gledanosti. Ta v zgodovini finalnih tekem Lige NBA ni bila tako nizka.

Prva tekma letošnjega finala je sovpadla s končnico v bejzbolski Ligi MLB, ko so bili na igriščih tudi igralci Los Angeles Dodgersov in New York Yankeesov. Tretja tekma finala je potekala sočasno s tradicionalno nedeljo ameriškega nogometa.

Četrta tekma finala Lige NBA je sicer privabila nekoliko več ljudi, ogledalo si jo je 7,54 milijona gledalcev. Finale lige NBA prav tako poteka v praznih arenah brez navijačev, kar zmanjšuje občutek spektakla za televizijsko občinstvo.

S padci gledanosti se spopadajo tudi druge lige. Povprečna gledanost finalnih bojev za Stanleyjev pokal v hokejski Ligi NHL se je zmanjšala za približno 61 odstotkov, zadnji krog ameriškega prvenstva v golfu pa je padel za 56 odstotkov na najnižjo raven.

Tudi obe ameriški klasiki, turnirja v konjeniškem športu, Kentucky Derby in Preakness, sta prav tako padli za 43 oziroma 31 odstotkov, pa tudi tradicionalna dirka na ovalnem dirkališču Indianapolis 500 je imela padec gledanosti za 32 odstotkov, kar je tudi najnižja raven.