44-letni Igor Kokoškov je zelo zadovoljen v Utahu, prej pa je delal za Orlando, Cleveland, Phoenix, Detroit in Los Angeles Clippers. Foto: MMC RTV SLO
44-letni Igor Kokoškov je zelo zadovoljen v Utahu, prej pa je delal za Orlando, Cleveland, Phoenix, Detroit in Los Angeles Clippers. Foto: MMC RTV SLO
Igor Kokoškov, Bogdan Tanjević
V ZDA je odšel že leta 1999 na univerzo Missouri, nato pa se je hitro preselil v NBA, kjer je bil leta 2004 član strokovnega štaba Detroita, ki je postal prvak. Foto: www.alesfevzer.com

Pred recimo 20 leti je bilo nepredstavljivo, da bi superzvezdnik, ki je obraz franšize, menjal ekipe. To se je redko zgodilo. Zdaj je to pogosto. Postal je trend. Durant je odšel v Golden State, ekipo je menjal tudi Wade, ki je bil v takem položaju v Miamiju. S tem je začel James in se je potem nadaljevalo.

Kokoškov je sedem let vodil Gruzijo, letos pa je prevzel Slovenijo. Prej je bil tudi pomočnik v reprezentanci Srbije in Črne gore. Foto: www.alesfevzer.com

On je biser evropske košarke. Letos igra zares dobro. Njegova ideja je bila, da se dobro pripravi na klubsko sezono, kar mu je uspelo. Iz tega vidika je bila odločitev smiselna. Tako smo se tudi dogovorili. Njegova želja je, da igra za reprezentanco. Je Slovenec. Denar pride z igranjem za klub, a slava z reprezentanco. Luka ima to željo. Ima dobro sezono, veseli nas, da se lepo razvije. Računam, da bo z reprezentanco že naslednje poletje.

Igor Kokoškov
Slovenija je bila v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo suverena. V konkurenci Ukrajine, Bolgarije in Kosova jih je zaključila brez poraza. Foto: BoBo

Zdaj Miami igra hitreje, s hitrejšim ritmom, kar odgovarja Goranu, ki se najbolje znajde na odprtem terenu. Iz tega vidika mu to odgovarja. Na ta način bodo njegove prednosti prišle do izraza in njegova identiteta, bo identiteta moštva. O tem govori tudi Speolstra.

Kevin Durant in Stephen Curry
Kokoškov je dejal, da so Golden State, San Antonio in Cleveland razred zase, potem pa je veliko ekip precej izenačenih. Foto: Reuters
Goran Dragić
Kot pravi Kokoškov, zdaj Miami igra tako, kot najbolj ustreza Goranu Dragiću, ko tudi njegova kakovost lahko najbolje pride do izraza. Foto: Reuters

Selektor, ki je letos sedel na klop slovenske izbrane vrste in jo brez poraza skozi kvalifikacije popeljal na evropsko prvenstvo, je zdaj že uveljavljen strokovnjak v Ligi NBA. Letos je vstopil že v 17. sezono najmočnejše lige na svetu. Trenutno je pomočnik trenerja Quina Snyderja pri Utah Jazz. Okrepljena ekipa iz Salt Lake Cityja je dobro začela sezono in si letos obeta preboj v končnico.

Kokoškov je v intervjuju tudi na splošno spregovoril o Ligi NBA, o vlogi Gorana Dragića v spremenjenem Miamiju, Luki Dončiću in končani prvi reprezentančni akciji.


Utah je uspešno vstopil v novo sezono. Verjetno ste zadovoljni.
Dobro smo začeli sezono, še posebej, če upoštevamo, da so nas pestile poškodbe in nekaj nosilcev ni bilo z nami ves čas. Hayward je opustil večino treningakampa, tudi Favors se vrača po poškodbi. Torej dva najboljša igralca nista bila z nami na kampu. Zdaj se je Hayward vrnil v ekipo, kar je zelo pomembno za nas, to pa dokazuje s svojimi igrami. Najpomembneje je, da bomo zdravi. Imamo nekaj novih igralcev, ki nas bodo s svojimi izkušnjami v veliko pomoč. Tu sta na primer Diaw in Hill, ki je bil igralec tedna v konferenci. Ob talentu, ki smo ga imeli že prej v ekipi, imamo zdaj še več izkušenj. Če bomo zdravi, lahko pričakujemo dobro sezono.

Je cilj preboj v končnico?
Končnica je cilj in verjamemo, da je dosegljiv. Čutimo pritisk, ki pa smo si ga sami zadali. Vemo, da ne bo lahko, saj je Zahod še naprej dominanten in zelo močan, a pričakujemo, da nam bo uspelo narediti ta korak naprej.

Lahko rečemo, da imate precej močnejšo ekipo kot lani?
Predvsem je ekipa izkušenejša. Kot sem že omenil, Diaw, Hill in Johnson nam dajejo stabilnost. To so košarkarji, ki imajo za sabo veliko težkih tekem. Zaradi težav s poškodbami so uvodne tekme pri nas tudi začenjali, kar ni bilo v načrtu. Diaw in Johnson bosta sicer v igro prihajala s klopi.

Zdaj ste prvi pomočnik Snyderja. Kaj to pomeni in kaj je vaša glavna naloga?
Nič posebnega. Takšno vlogo sem imel že v Phoenixu, ko sem sodeloval z Gentryjem. Tako je bilo tudi v Orlandu, ko sem pomagal Borregu. Moja naloga je, da sem poleg njega in mu pomagam. S Snyderjem se pa poznava že zelo dolgo in sva si zelo blizu. Moja naloga je podobna, kot je bila v omenjenih ekipah. Razlikuje se le, da je Utah konservativna organizacija, tako da se spremembe dogajajo počasneje. Potrebno je več časa, da se konstruira in zgodi. Moja vloga je ista, ukvarjam se s košarko in tistim, kar znam, delom na terenu in priprave na tekme. Položaj mi ustreza in sem zadovoljen. Verjamem, da se bom, tako kot cel strokovni štab, razvijal skupaj z ekipo in napredoval.

V primeru izključitve Snyderja vi prevzamete ekipo, vodili pa ste jo tudi že na treningih, kajne?
Ja, nekaj časa, ko je Snyder dobil dojenčka in je bil malce odsoten. Ni pa to nič novega, to je sestavni del posla. Z njim se zelo dobro razumeva, to moram poudariti, tako da sem zelo zadovoljen.

Snyder je zelo energičen ob parketu, vi pa ste na klopi bolj mirni.
Tak je naš posel, da balansiramo drug drugega (smeh). To je njegova ekipa, njegove tekme in mora biti vključen. Vsaka ekipa je drugačna in vsak strokovni štab je drugačen. Bilo bi kaotično, če bi bili vsi na klopi evforični. Malo skrbimo za uravnoteženost.

Pred sezono je bil najbolj odmeven prestop Duranta v Golden State. Kako vi gledate na to potezo?
To je neki trend, ki je trenutno aktualen v Ligi NBA. Pred recimo 20 leti je bilo nepredstavljivo, da bi superzvezdnik, ki je obraz franšize, menjal ekipe. To se je redko zgodilo. Zdaj je to pogosto. Postal je trend. Durant je odšel v Golden State, ekipo je menjal tudi Wade, ki je bil v takem položaju v Miamiju. S tem je začel James in se je potem nadaljevalo. To se bo nadaljevalo naprej. Je pa nekaj, kar na našo ekipo ne vpliva, saj smo franšiza, ki je malce odmaknjena od glavnih trgov.

Je Golden State z Durantom močnejši?
Predvsem je drugačen. Jasno je, da jih ne zanima in ne grejo na rekord po zmagah, ki so ga lani postavili, ampak imajo v mislih le prstan. To je njihov cilj. Vsi pričakujejo enak finale kot lani, a prva tekma med Golden Statom in San Antoniom je ljudem in medijem odprla oči, da je tu še ena ekipa, ki je v tem najožjem krogu za naslov. San Antonio igra morda trenutno najboljšo košarko v ligi.

Ob omenjenih Golden Statu in San Antoniu je tu še Cleveland, ki brani naslov in je izjemno močan.
Tako je. Te tri ekipe bodo v boju za finale in naslov. Pred kratkim sem napovedal, da bosta v finalu Cleveland in Golden State. To vsi pričakujejo. Potem pa je veliko ekip v sredini, ki se bodo borile za končnico in čim boljši položaj pred njo, kar daje neko zanimivost ligi. Omenjena tri moštva pa so korak pred drugimi.

Ko ste omenili Wada, vas je presenetil njegov odhod v Chicago?
Da, bilo je. Govoril sem s Spoelstro, ko je bil v Sloveniji, da se to verjetno ne bi zgodilo, če bi tako on kot klub čakala še nekaj tednov in bi sprejeli mirno odločitev. To, kar se dogaja, je trend. Mislim, da je to dobro za ligo. Prodaja vstopnic narašča, liga postaja bolj zanimiva za gledalce in medije. Ne vidim nič slabega. Zagotovo se bo tak trend nadaljeval.

Kaj to pomeni za Dragića?
Mislim, da je to dober položaj za Gogija. On želi biti v Miamiju, kjer se dobro počuti in kjer se dobro počuti tudi njegova družina. Organizacija ga ceni in ima dobro pogodbo. Ekipa je spremenila način igre, zdaj ko ni Wada in Bosha. To sta dva košarkarja, ki sta malce ustavljala igro, saj imata veliko individualne kakovosti, s tem veliko žoge v posesti in zato igra malce stoji. Zdaj Miami igra hitreje, z višjim ritmom, kar odgovarja Goranu, ki se najbolje znajde na odprtem terenu. S tega vidika mu to odgovarja. Na ta način bodo njegove prednosti prišle do izraza in njegova identiteta bo identiteta moštva. O tem govori tudi Speolstra in ni nič novega.

Zdaj je on obraz franšize.
On je v teh letih in to je normalno. Je zrel igralec. Dolgo je že v NBA in pripravljen je za to vlogo, kot je tudi ekipa pripravljena nanj. Želim mu le, da bo zdrav in da bodo zdravi tudi soigralci. Whiteside je dobro začel sezono. Niso dominantna ekipa, a imajo svojo identiteto. Kot sem govoril s Spoelstro, so pripravljeni, da igrajo košarko, ki ustreza Goranu.

Zdaj ste osredotočeni le na sezono v Ligi NBA, a verjetno je v mislih tudi reprezentanca. Pozorno spremljate košarkarje oziroma kandidate za izbrano vrsto?
Ves čas je v mislih. To je del posla in mi je v zadovoljstvo. Fantje so pravi. To je tudi moja obveza. Njihov odnos do reprezentance in državnega dresa me obvezujeta, da imam tak odnos do njih. Mislim, da imamo maksimalno korekten odnos. Zdaj so osredotočeni na svoje klube, a smo v stiku. Videl sem se s Smodišem, ki je bil poslovno in zasebno v New Yorku. Ves čas smo v stiku in spremljamo vse igralce. Glavno je, da ostanejo zdravi in da dobro igrajo.

Izpolnili ste cilj in se zanesljivo brez poraza prebili na evropsko prvenstvo. Kot kaže, pa ste poskrbeli tudi za dobro pripravo, saj na primer Blažič dobro igra v Baskonii, Zoran Dragić se je uspešno znašel v svojem klubu, Vidmar dobro igra ...
Strinjam se. Ko dobiš vse tekme in na tak način zaključiš, je vse videti malce drugače, a zagotovo ni bilo lahko. Fantje so bili pravi in maksimalno profesionalni. V veliko zadovoljstvo mi je bilo zaradi tega delati z njimi. Obenem je bil velik pritisk, da se slučajno ne bi zgodil kakšen spodrsljaj, ki bi pomenil pravo tragedijo za slovensko košarko, če reprezentance ne bi bilo tam, kamor sodi. Dolgo sem v profesionalnem športu, da vem, da namen ni, da igralce ubiješ, ampak tudi, da oni izkoristijo reprezentančno akcijo za dobro pripravo za svoje klube, od česar živijo. Ideja ni bila, da igralce iztrošimo in v klube odidejo utrujeni. Zveza je naredila svoj del naloge, ko se je logistično dobro pripravila. Veliko so naredili tudi fantje, ki niso prišli med 12. Tudi oni so del zgodbe, da reprezentanca deluje na ta način.

Dončić je znova potrdil, da bo igral za Slovenijo. To je zagotovo izvrstna novica udi za vas?
Ja, on je biser evropske košarke. Letos igra zares dobro. Njegova ideja je bila, da se dobro pripravi na klubsko sezono, kar mu je uspelo. S tega vidika je bila odločitev smiselna. Tako smo se tudi dogovorili. Njegova želja je, da igra za reprezentanco. Je Slovenec. Denar pride z igranjem za klub, a slava z reprezentanco. Luka ima to željo. Ima dobro sezono, veseli nas, da se lepo razvije. Računam, da bo z reprezentanco že naslednje poletje.

Ko ga gledamo, večina ne more verjeti, da je star komaj 17 let. Ga tudi vi vidite tako?
Ja, res igra neverjetno zrelo. Igra zelo samozavestno. Tudi to je talent in del njegove kakovosti. Je pa res nadarjen. Ni treba veliko govoriti o njem, o tem govori njegova igra. Želim, da se lepo razvija in da ostane z obema nogama trdno na nogah. To je za mladega igralca zelo pomembno, da se ne izgubi v teh medijskih zgodbah.

Je bila ta prva reprezentančna akcija tisto, kar ste pričakovali? So postavljeni pravi temelji za naprej?
Zame je bil to velik izziv. Želel sem narediti kakovostno delo od trenutka, ko smo se dogovorili za sodelovanje. Seveda so problemi in ni vse lahko. Izziv ostajajo, da tako resno organizacijo, kot je zveza, nadaljujemo na tej ravni. V prvi vrsti mi je bilo v veliko zadovoljstvo delati s fanti, ki so bili maksimalno osredotočeni na svojo nalogo in profesionalno. Iz tega vidika je bilo moje delo lažje. Recimo, da je bilo to to. Užival sem v delu. Postavili smo prave temelje za prihodnost, kot pravite. Nihče ni večen, ne igralci ne Igor. Želim, da bo tisti, ki bo nadaljeval delo, imel postavljeno bazo za nadaljnje delo. Cilj in motiv mojega dela sta, da bo to tudi del v nadaljnjem razvoju slovenske reprezentance.

Iz Philadelphie

Pred recimo 20 leti je bilo nepredstavljivo, da bi superzvezdnik, ki je obraz franšize, menjal ekipe. To se je redko zgodilo. Zdaj je to pogosto. Postal je trend. Durant je odšel v Golden State, ekipo je menjal tudi Wade, ki je bil v takem položaju v Miamiju. S tem je začel James in se je potem nadaljevalo.

On je biser evropske košarke. Letos igra zares dobro. Njegova ideja je bila, da se dobro pripravi na klubsko sezono, kar mu je uspelo. Iz tega vidika je bila odločitev smiselna. Tako smo se tudi dogovorili. Njegova želja je, da igra za reprezentanco. Je Slovenec. Denar pride z igranjem za klub, a slava z reprezentanco. Luka ima to željo. Ima dobro sezono, veseli nas, da se lepo razvije. Računam, da bo z reprezentanco že naslednje poletje.

Zdaj Miami igra hitreje, s hitrejšim ritmom, kar odgovarja Goranu, ki se najbolje znajde na odprtem terenu. Iz tega vidika mu to odgovarja. Na ta način bodo njegove prednosti prišle do izraza in njegova identiteta, bo identiteta moštva. O tem govori tudi Speolstra.