Lakersi so v zadnjih dveh letih osvojili naslov. Tudi letos imajo sijajno ekipo. Foto: EPA
Lakersi so v zadnjih dveh letih osvojili naslov. Tudi letos imajo sijajno ekipo. Foto: EPA
Saša Vujačič, Kobe Bryant in Ron Artest
Saša Vujačič, Kobe Bryant in Ron Artest so bili junaki končnice na napeti sedmi tekmi finala 17. junija. Foto: EPA
Phil Jackson
Phil Jackson se je po pogovorih s spremljevalko Jeannie Buss odločil, da bo še v letošnji sezoni vodil Lakerse. Foto: Reuters
Kevin Durant
Najboljši strelec lige Kevin Durant je neustavljiv. Letos se Thunder ne bo zadovoljil le z uvrstitvijo med najboljših osem po rednem delu. Foto: EPA
Steve Nash
Steve Nash je tudi pri 36 letih še vedno motor igre Sunsov. Foto: Reuters
Goran Dragič
Goran Dragič se je lani izkazal na nekaj tekmah v končnici. Foto: EPA
Jerry Sloan
Jerry Sloan je trener Utaha že vse od leta 1988. Foto: EPA
Tim Duncan
Tim Duncan ni več v šampionski formi, še vedno pa bodo Spursi zelo nevarni. Foto: Reuters
Dirk Nowitzki
Dirk Nowitzki je že od leta 1998 nepogrešljiv pri Mavericksih. Pri 32 letih mu zmanjkuje časa za tako želeni prstan. Foto: Reuters
Carmelo Anthony
Carmelo Anthony ni zadovoljen v Denverju. Foto: EPA
George Karl
George Karl je okreval po kemoterapijah, lani ga je v drugem delu sezone nadomestil pomočnik Adrian Dantley. Foto: EPA
LaMarcus Aldridge
25-letni LaMarcus Aldridge je poleg Brandona Roya nosilec igre Blazersov. Foto: EPA
Jao Ming
Jao Ming se vrača po enoletnem premoru, maja 2009 si je zlomil levo stopalo. Foto: Reuters
Beno Udrih
Beno Udrih ima veliko priložnosti za igro pri Sacramentu, ki se že vse od leta 2006 ni prebil v končnico. Foto: EPA
Paul Westphal in Tyreke Evans (Sacramento Kings)
Paul Westphal in Tyreke Evans imata tudi v novi sezoni velike načrte. "Rookie" leta se zaveda, da je druga sezona v Ligi NBA velikokrat najtežja. Foto: EPA
Michael Beasley
Michael Beasley se je izkazal na pripravljalnih tekmah v dresu Minnesote. Foto: Reuters
Stephen Curry
Stephen Curry je največji up Golden Stata. Foto: EPA

Lov na drugi trojček v zadnjih 12 letih je mamljiv, "Three-peat" je Jezernikom uspel že med letoma 2000 in 2002. Boston ima 17 naslovov in Lakersi bi se z zmago izenačili z najuspešnejšim košarkarskim klubom v zgodovini. Prstane za junijski naslov bodo prejeli pred tekmo proti Houstonu v Staples Centru.

Nosilci igre ostajajo isti
Zadržali so celotno prvo peterko. Najkoristnejši igralec zadnjih dveh finalnih serij Kobe Bryant na pripravljalnih tekmah še ni blestel, saj še okreva po operaciji kolena. Pau Gasol ni nastopil na svetovnem prvenstvu in spočit pričakuje nove izzive. Ron Artest se je lani še lovil v rednem delu, v končnici pa je odločil dve ključni tekmi. Ob sireni je na peti tekmi pokopal Phoenix v finalu Zahoda, na sedmem finalnem obračunu pa je minuto pred koncem zadel ključno trojko. Derek Fisher je imel nekaj zanimivih ponudb, a veteran se je odločil, da bo ostal. Vsaj do konca novembra bo manjkal Andrew Bynum, ki bo še okreval po operaciji kolena. Nadomestil ga bo Lamar Odom, ki je že v sijajni formi, saj je septembra z reprezentanco ZDA osvojil zlato medaljo na svetovnem prvenstvu v Turčiji.

Spremembe v ekipi so se zgodile med rezervisti. Iz Orlanda je prišel Matt Barnes, iz LA Clippersov odlični organizator igre Steve Blake, pod košem bo s svojimi izkušnjami koristen Theo Ratliff. Jordan Farmar, Adam Morrison, Josh Powell in D. J. Mbenga so odšli, ker niso bili zadovoljni z minutažo.

"The Machine" okreval po pretresu možganov
Vujačič, ki se je prejšnji teden zaročil s teniško zvezdnico Marijo Šarapovo, bo v letošnji sezoni zaslužil 5.475.113 ameriških dolarjev. Pred njim je zelo pomembna sezona, saj mu junija 2011 poteče pogodba. Lani je dosegal le 2,8 točke na tekmo, tudi met izza črte mu nikakor ni stekel (30,9 odstotka). Navijači Lakersov nikoli ne bodo pozabili njegovih dveh prostih metov 11 sekund pred koncem sedme tekme finala z Bostonom. 26-letni Mariborčan je zadel oba in pokopal še zadnje upe Celticsov. Za torkovo tekmo s Houstonom je pripravljen, na zadnjih dveh pripravljanih tekmah proti Golden Statu je igral, pred desetimi dnevi ga je Odom na treningu zadel s komolcem in dobil je pretres možganov.

Trener Phil Jackson je že večkrat dejal, da bo to njegova zadnja sezona. Želi si jo zaključiti v šampionskem slogu. V rednem delu je že zbral neverjetnih 1.098 zmag, zelo je zadovoljen s pomočnikom Brianom Shawom, ki naj bi ga nasledil na klopi Lakersov po letošnji sezoni.

Prišli: Devin Ebanks (43. izbor na naboru), Derrick Caracter (58. izbor na naboru), Matt Barnes (Orlando), Steve Blake (LA Clippers), Theo Ratliff (Charlotte).
Odšli: Jordan Farmar (New Jersey), Adam Morrison (Washington), Josh Powell (Atlanta), D. J. Mbenga (New Orleans).
Oklahoma postaja resen kandidat za visoka mesta
Številni strokovnjaki menijo, da bodo največji tekemci Lakersov na Zahodu košarkarji Oklahome Cityja. Lani je Thunder klonil v prvem krogu z Lakersi po šestih tekmah, srečanja v Ford Centru so bila spektakularna, vzdušje pa najboljše v Ligi NBA. Kevin Durant je bil lani najboljši strelec lige (30,1 točke na tekmo), na svetovenm prvenstvu v Turčiji je bil razred zase. Američani so zlato osvojili predvsem po njegovi zaslugi. Letos bo v žep pospravil "le" 6.053.663 zelencev, v Oklahomi pa že razmišljajo o njegovi naslednji pogodbi, ki bo seveda vsebovala popolnoma drugačne številke. Russell Westbrook, James Harden, Serge Ibaka in Jeff Green bodo le še napredovali, prišla sta Daequan Cook iz Miamija in Morris Peterson iz New Orleansa. Če bodo te fantje ostali skupaj, bodo kmalu zaigrali tudi v velikem finalu.

Prišli:
Cole Aldrich (11. izbor na naboru), Tibor Pleiss (31. izbor na naboru), Latavious Williams (48. izbor na naboru), Ryan Reid (57. izbor na naboru), Royal Ivey (Milwaukee), Daequan Cook (Miami), Morris Peterson (New Orleans).
Odšli: Mustafa Shakur (New Orleans), Etan Thomas (Atlanta).
Sunsi precej oslabljeni
Phoenix je lani prišel vse do finala Zahoda, kjer se je odlično upiral Lakersom. Pri izidu 2:2 je bila peta tekma izenačena vse do koša Artesta ob pisku sirene. Poletje se za Sunse ni izšlo po željah. V New York je odšel Amare Stoudemire, ki je bil v navezi s Stevom Nashom neustavljiv. Odšli so tudi Louis Amundson, Jarron Collins in Leandro Barbosa. Novi adut je Hedo Turkoglu, ki se lani v Torontu nikakor ni znašel, pred tem pa je blestel v Orlandu, z Magici se je prebil vse do velikega finala junija 2009.

Goran Dragič, ki bo v letošnji sezoni zaslužil 1.972.000 ameriških dolarjev, je lani zelo napredoval. Izkazal se je tudi v končnici, še posebej na tretji tekmi polfinala Zahoda, ko je San Antoniu v 17 minutah nasul kar 26 točk. V rednem delu sezone je lani dosegal 7,9 točke in tri podaje na tekmo.

Prišli: Gani Lawal (46. izbor na naboru), Dwayne Collins (60. izbor na naboru), Josh Childress (Atlanta), Hedo Turkoglu (Toronto), Hakim Warrick (Chicago).
Odšli: Louis Amundson (Golden State), Jarron Collins (LA Clippers), Amare Stoudemire (New York), Leandro Barbosa (Toronto), Dwayne Jones (Toronto), Taylor Griffin.
Bo Jefferson nadomestil Boozerja?
Utah je blestel na pripravljalnih tekmah, dobil je vseh osem srečanj. Jazzerji so dvakrat ugnali tudi LA Lakerse, ki so bili za njih usodni v zadnjih treh letih v končnici. Leta 2008 so dobili dve tekmi, leta 2009 eno, maja letos pa nobene. Nezadovoljni Carlos Boozer je odšel v Chicago. Največja okrepitev je vsekakor Al Jefferson, ki se je izkazal pri Minnesoti. Zanj so se potegovali številni klubi. Vodja ekipe je še vedno Deron Williams.

Prišli: Gordon Hayward (9. izbor na naboru), Jeremy Evans (55. izbor na naboru), Raja Bell (Golden State), Francisco Elson (Philadelphia), Earl Watson (Indiana), Al Jefferson (Minnesota).
Odšli: Kyle Korver (Chicago), Wesley Matthews (Portland), Carlos Boozer (Chicago).
Zadnja priložnost za veliko trojico Spursov
Zelo uigrana je ekipa San Antonia. Tim Duncan pri 34 letih ni več v najboljši formi, še vedno zasluži skoraj 19 milijonov dolarjev in verjetno bo to njegova zadnja sezona. Spursi so pod njegovo taktirko osvojili štiri naslove (1999, 2003, 2005 in 2007), v zadnjih dveh sezonah pa se niso več približali tem dosežakom. Manu Ginobili in Tony Parker sta imela veliko težav s poškodbami. Če bi vsi trije zvezdniki ostali zdravi, bi se varovanci starega mačka Gregga Popovicha lahko potegovali celo za finale Zahoda. Zelo zanimivo bo videti, kaj lahko ekipi prinese Tiago Splitter. Podaljšala sta Richard Jefferson in Matt Bonner.

Prišli: James Anderson (20. izbor na naboru), Ryan Richards (49. izbor na naboru), Tiago Splitter (28. izbor na naboru leta 2007).
Odšli: Ian Mahinmi (Dallas), Roger Mason (New York), Keith Bogans (Chicago), Malik Hairston.
Nowitzki ob sebi nima dovolj dobrih igralcev
Dallas nikakor ne more priti do tako želenega naslova. Leta 2006 so Mavericksi še igrali v velikem finalu, vodili z 2:0 proti Miamiju, a nato izgubili štiri tekme zapored. V lanski sezoni so izpadli že v uvodnem krogu končnice proti San Antoniu z 2:4. Jezni Dirk Nowitzki je po grenkem porazu na šesti tekmi dejal, da si bo poiskal nov klub, a si je kmalu premislil. Lastnik Mark Cuban mu je ponudil novo pogodbo, v letošnji sezoni bo v žep pospravil 17,2 milijona zelencev. Nemec je lani dosegal 25 točk na tekmo, a vsega ni mogel opraviti sam. V menjavi igralcev je iz Charlotta prišel Tyson Chandler.
Prišli: Dominique Jones (25. izbor na naboru), Brian Cardinal (Wolves), Ian Mahinmi (San Antonio), Steve Novak (LA Clippers), Alexis Ajinca (Charlotte), Tyson Chandler (Charlotte).
Odšli: Matt Carroll, Erick Dampier, Eduardo Najera (vsi Charlotte).

Anthony sanja o New Yorku

V Denverju so se razveselili vrnitve trenerja Georga Karla, ki so mu zdravniki februarja odkrili raka v grlu. Največjo težavo mu povzroča Carmelo Anthony, vse glasneje se govori o njegovem odhodu v New York. Velikih sprememb v ekipi ni, največja okrepitev je Al Harrington, ki je lani igral za Knickse.
Prišla: Al Harrington (New York), Shelden Williams (Boston).
Odšli: Malik Allen (Orlando), Joey Graham (Cleveland), Linas Kleiza (Toronto), Johan Petro (New Jersey), Brian Butch, Coby Karl.
Tony Allen nov adut Grizlijev
Memphis ima izjemno obetavno moštvo. Dobili so vseh osem pripravljalnih srečanj. Rudy Gay je podaljšal pogodbo, prišel je Tony Allen, ki se je že večkrat izkazal za odličnega rezervista pri Bostonu, a pri Celticsih ni dobil dovolj priložnosti.

Prišli: Xavier Henry (12. izbor na naboru), Greivis Vasquez (28. izbor na naboru), Tony Allen (Boston), Acie Law (Chicago), Damien Wilkins (Minnesota).
Odšli: Ronnie Brewer (Chicago), Marcus Williams.
Oden želi končno odigrati vso sezono
Ekipa prihodnosti je tudi Portland. Lani so Blazersi dobili 50 tekem v rednem delu, v končnici pa se je poznalo, da še nimajo dovolj izkušenj. Greg Oden je imel dve leti veliko težav s poškodbami, skupaj je odigral le 82 tekem. Od centra vodstvo kluba v letošnji sezoni veliko pričakuje. Brandon Roy in LaMarcus Aldridge potrebujeta tretjega nosilca igre. Rudy Fernandez je že večkrat izrazil nezadovoljstvo zaradi prenizke plače, letos bo zaslužil le 1.246.000 dolarjev. Trener Nate McMillan je pripravljen delati na dolgi rok, a v letošnji sezoni se nadeja, da mu bo uspelo priti vsaj v polfinale Zahoda.

Prišli: Luke Babbitt (16. izbor na naboru), Elliot Williams (22. izbor na naboru), Armon Johnson (34. izbor na naboru), Wesley Matthews (Utah).
Odšli: Juwan Howard (Miami), Travis Diener (Dinamo Sassari), Martell Webster (Minnesota), Ryan Gomes (LA Clippers).
Rocketsi z ozdravelim Mingom znova nevarni
Jao Ming
je moral lani izpustiti vso sezono, na pripravljalnih tekmah kitajski velikan ni veliko igral, v povprečju le 16 minut. Trener Rick Adelman računa, da se bo počasi vrnil v staro formo. Pogodbo je podaljšal sijajni Luis Scola, ki je blestel na svetovnem prvenstvu v Turčiji. Prišla sta izkušeni Brad Miller in Courtney Lee, ki je predlani z Orlandom že zaigral v velikem finalu. Največjo težavo predstavlja odhod Trevorja Arize, ki je izjemen v obrambi, predlani je blestel v dresu LA Lakersov.
Prišli: Patrick Patterson (14. izbor na naboru), Brad Miller (Chicago), Courtney Lee (New Jersey).
Odšli: David Andersen (Toronto), Trevor Ariza (New Orleans).
Udrih bo težko posegel v boj za končnico
Sacramento je lani dobil le 25 tekem. V menjavi igralcev je Kingse okrepil Samuel Dalembert, v Philadelphio pa sta odšla Spencer Hawes in Andres Nocioni. Trener Paul Westphal upa, da se bo še naprej tako dobro razvijal Tyreke Evans, ki je bil lani novinec leta.

Beno Udrih je lani odigral 79 tekem, začel jih je 41. V povprečju je dosegal 12,9 točke na srečanje. 28-letni organizator igre bo v letošnji sezoni zaslužil 6.478.600 dolarjev.

Prišli: DeMarcus Cousins (5. izbor na naboru), Hassan Whiteside (33. izbor na naboru), Pooh Jeter, Donald Sloan, Antoine Wright (Toronto), Samuel Dalembert (Philadelphia), Darnell Jackson (Milwaukee).
Odšli: Dominic McGuire (Charlotte), Sean May (New Jersey), Spencer Hawes (Philadelphia), Andres Nocioni (Philadelphia), Jon Brockman (Milwaukee).

Volkovi so se zelo okrepili
Minnesota je navdušila na pripravljalnih tekmah v Evropi, ko je ugnala LA Lakerse v Londonu in New York v Parizu. Lani so Volkovi zasedli zadnje mesto na Zahodu, dobili so le 15 tekem. Letos jih bodo prav gotovo precej več. Luke Ridnour, Anthony Tolliver, Michael Beasley, Sebastian Telfair in Martell Webster so okrepili ekipo, zanimivo bo videti, kako se bo znašel Nikola Peković. Odšel je nosilec igre v prejšnji sezoni Al Jefferson.
Prišli: Wesley Johnson (4. izbor na naboru), Lazar Hayward (30. izbor na naboru), Nemanja Bjelica (35. izbor na naboru), Paulao Prestes (45. izbor na naboru), Nikola Pekovic (31. izbor na naboru), Brian Cardinal (Dallas), Luke Ridnour (Milwaukee), Anthony Tolliver (Golde State), Michael Beasley (Miami), Sebastian Telfair (Cleveland), Martell Webster (Portland)
Odšli: Nathan Jawai (Partizan Beograd), Oleksij Pecerov (Armani Jeans Milano), Ryan Hollins (Cleveland), Al Jefferson (Utah), Ramon Sessions (Cleveland), Damien Wilkins (Memphis).

Paul potrebuje večjo pomoč soigralcev
Chris Paul
je še vedno glavni zvezdnik v New Orleansu. Razveselil se je prihodov Trevorja Arize in Marca Belinellija. Emeka Okafor in Peja Stojaković sta velika obremenitev za plačilno listo. Skupaj zaslužita skoraj 25 milijonov dolarjev, v zadnji sezoni pa sta precej zaostala za pričakovanji.
Prišli: Craig Brackins (21. izbor na naboru), Quincy Pondexter (26. izbor na naboru), Joe Alexander (Chicago), Mustafa Shakur (Oklahoma City), Trevor Ariza (New Orleans), Marco Belinelli (Toronto), D. J. Mbenga (LA Lakers).
Odšli: Sean Marks (Washington), Darren Collison (Indiana), Morris Peterson (Oklahoma City), James Posey (Indiana), Julian Wright (Toronto).

Clippersi in Golden State brez možnosti
Golden State je iz New Yorka pripeljal Davida Leeja, izgubili pa so precej dobrih igralcev. Največ obeta hitri organizator igre Stephen Curry, a vse skupaj bo precej premalo za končnico.
Prišli: Ekpe Udoh (6. izbor na naboru), Louis Amundson (Phoenix), Jeremy Lin, Rodney Carney (Philadelphia), Charlie Bell (Milwaukee), Dan Gadzuric (Milwaukee), David Lee (New York).
Odšli: Raja Bell (Utah), Anthony Tolliver (Minnesota), Kelenna Azubuike (New York), Corey Maggette (Milwaukee), Anthony Morrow (New Jersey), Anthony Randolph (New York), Ronny Turiaf (New York), C. J. Watson (Chicago).

Končno bomo videli Griffina na delu
La Clippersi so precej spremenili ekipo, a bodo verjetno znova povsem pri dnu Zahoda. Veliko se pričakuje od Blaka Griffina. Prvi izbor na lankem naboru je moral izpusutu celotno minulo sezono zaradi poškodbe.
Prišli: Al-Farouq Aminu (8. izbor na naboru), Eric Bledsoe (18. izbor na naboru), Willie Warren (54. izbor na naboru), Randy Foye (Washington), Jarron Collins (Phoenix), Marqus Blakely, Brian Cook, Ryan Gomes (Portland).
Odšli: Steve Blake (LA Lakers), Bobby Brown (Asecco Prokom), Mardy Collins (Washington), Drew Gooden (Milwaukee), Steve Novak (Dallas), Travis Outlaw (New Jersey).