Jaylen Brown je izenačil svoj strelski rekord v končnici. Foto: Reuters
Jaylen Brown je izenačil svoj strelski rekord v končnici. Foto: Reuters

Prvi podajalec rednega dela sezone, ki bo letos tudi del ameriške olimpijske reprezentance v Parizu, je parket zaradi težav s stegensko mišico zapustil v tretji četrtini. Kot je dejal trener Pacersov Rick Carlisle, ki je kot igralec prstan osvojil z Bostonom, se je prvemu zvezdniku zasedbe iz Indianapolisa obnovila poškodba, ki ga je že pestila v tej sezoni. Januarja je zaradi tega izpustil deset tekem, tedaj pa se je poškodoval prav proti Celticsom, ko mu je spodrsnilo in je nerodno padel.

Dodatni pregled bo pokazal, kako resna je poškodba Tyresa Haliburtona. Foto: Reuters
Dodatni pregled bo pokazal, kako resna je poškodba Tyresa Haliburtona. Foto: Reuters

Na prvi tekmi je bil odličen s 25 točkami in desetimi podajami, tokrat pa je srečanje končal z desetimi točkami in osmimi podajami. Ko je zapustil parket, so gostitelji vodili za 11, sicer pa je bila Indiana z njim v igri boljša za točko. Najboljši strelec gostov je bil z 28 točkami Pascal Siakam. Serija se zdaj seli v Gainbridge Fieldhouse, kjer so Pacersi zmagali na zadnjih 11 tekmah, šest odah teh v končnici.

V uvodni četrtini sta se moštvi desetkrat izmenjali v vodstvu, Indiana pa je po 12 minutah vodila s 27:25. Potem je Boston v drugo vstopil s 17:0, skupaj pa naredil serijo 20:0. Pacersi so zgrešili devet zaporednih metov in izgubili štiri žoge med strelskim mrkom, ki je trajal več kot šest minut. Ob domačem naletu je Jaylen Brown prispeval deset od svojih 24 točk v prvem polčasu. Drugi polčas je odprl z dvema hitrima košema in Kelti so povedli z 61:52.

Siakam je poskrbel, da je zaostanek skopnel na le dve točki, toda domača vrsta je hitro našla odgovor in z delnim izidom 16:5 pobegnila, razlika pa do konca tekme ni bila nikoli več enomestna. Največ je najboljša ekipa rednega dela sezone, ki je bila boljša v vseh statističnih elementih, vodila za 20. Zadela je štiri trojke več ob boljšem odstotku meta, v obarvanem delu pa je dosegla 20 točk več od tekmeca.

Boston v finalu Vzhoda dobil obe domači tekmi

Na prvi tekmi je Brown zadel trojko za podaljšek, tokrat pa je blestel s 40 točkami. Veliko je bilo v Bostonu govora o tem, da krilni košarkar ni bil izbran v nobeno izmed prvih treh peterk lige. Na vprašanje, ali ga je izostanek dodatno motiviral, je odgovoril: “Ne bi rekel. Dve zmagi nas ločita od finala. Zdaj nimam časa, da bi razmišljal o tem.“ Trener Keltov Joe Mazzulla je ob tem dodal: “Razume, da je najpomembnejše zmagovanje. Osredinja se le na prave, pomembne stvari. Mislim, da mu za drugo sploh ni mar.

Jayson Tatum in Derrick White sta dodala po 23 točk, Jrue Holiday pa je ob 15 točkah zbral še deset podaj. Celticsi so sicer v obeh serijah letošnje končnice drugo tekmo izgubili. Naslednja tekma serije bo v noči na nedeljo po slovenskem času. Pacersi so v rednem delu na svojem terenu obakrat premagali Boston.


Končnica, Vzhod, finale

Druga tekma:
BOSTON (1) – INDIANA (6) 2:0
126:110 (25:27, 32:24, 36:29, 33:30)
Brown 40 (14/27 iz igre, 4/10 za tri), Tatum (9/20 iz igre, 1/7 za tri) in White (8/15 iz igre, 4/8 za tri) po 23, Holiday 15 (6/7 iz igre, 3/4 za tri) in 10 podaj, Pritchard 12 (2/2 za tri), Horford 6 in 10 skokov, Mihajluk 3, Hauser in Brissett po 2; Siakam 28 (13/17 iz igre, 2/2 za tri), Nembhard 16, Toppin 11, Haliburton 10 (4/8 iz igre, 2/6 za tri) in 8 podaj, McConnell in Nesmith po 9, Turner 8, Sheppard 7, Smith 4, Walker in Jackson po 3, McDermott 2.

Zahod, finale

Druga tekma, sobota ob 2.30:
MINNESOTA (3) – DALLAS (5) 0:1

V krepkem tisku je stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.