Luka Dončić in Kyrie Irving sta pripeljala Dallas do tretje zmage v finalu zahodne konference. Foto: AP
Luka Dončić in Kyrie Irving sta pripeljala Dallas do tretje zmage v finalu zahodne konference. Foto: AP

Luka Dončić in Kyrie Irving sta tudi v končnici znova prevesila tehtnico na stran Mavericksov. Še pet minut pred koncem so imeli Volkovi dve točki naskoka (102:104), nato pa so dosegli le še tri točke.

Še nobena ekipa v zgodovini Lige NBA se ni vrnila po zaostanku z 0:3 v zmagah. Dallas se lahko že v noči s torka na sredo uvrsti v prvi finale po juniju 2011, ko je tudi osvojil edini naslov v zgodovini kluba. Minnesota je porabila ogromno energije, ko je v sedmih tekmah izločila prvake iz Denverja.

Vse tri tekme sta v napetih končnicah odločila zvezdnika Dallasa. Oba sta zbrala po 33 točk. 25-letni Ljubljančan je bil na parketu 41 minut, zadel je polovico metov iz igre (10/20) in tudi pet trojk z enajstih poskusov. Zbral je tudi 7 skokov, 5 podaj in 5 ukradenih žog.

Zvezdnik Lige NFL Patrick Mahomes, ki je februarja osvojil naslov s Kansas Cityjem, je čestital Washingtonu po trojki v zadnji četrtini. Foto: AP
Zvezdnik Lige NFL Patrick Mahomes, ki je februarja osvojil naslov s Kansas Cityjem, je čestital Washingtonu po trojki v zadnji četrtini. Foto: AP

"Občutek po tej zmagi je odličen. Vso tekmo me poskušajo podvajati, poskušajo podvajati Kyrieja, a nas to dela zgolj boljše. Vsi se borijo za žogo, vsi igrajo. To je neverjetna zmaga. Washington je zadel izjemno trojko, Gafford je dosegel ključen koš. Vsi so dodali nekaj k tej zmagi. Veliko sem se naučil od Irvinga, ki je že dobil finalno serijo. Zdaj moramo razmišljati o četrti tekmi. Minnesota ima odlično ekipo, ki se ne bo predala," je na novinarski konferenci povedal Dončić, ki je sedmi sili tudi pojasnil, da je to poseben dan za slovenski šport, saj je Tadej Pogačar dobil Dirko po Italiji.

Izjemna predstava Irvinga v zadnji četrtini
Irving je 14 od 33 točk dosegel v zadnji četrtini, ko je bil neustavljiv. Zadeval je tudi iz težkih položajev po prodorih. P. J. Washington je prispeval 16 točk, zadel je pomembno trojko z levega kota tri minute in pol pred koncem za vodstvo s 107:104, ki ga Dallas ni več izpustil iz rok. Mavericksi so zadeli polovico metov izza črte (14/28).

Novinec Dereck Lively v drugem polčasu ni igral zaradi udarca v vrat. Foto: AP
Novinec Dereck Lively v drugem polčasu ni igral zaradi udarca v vrat. Foto: AP

Lively zaradi udarca v vrat igral le devet minut
Novinec Dereck Lively je bil na parketu le devet minut. Na začetku druge četrtine ga je Karl-Anthony Towns nenamerno zadel s kolenom v vrat. Odšel je v garderobo in se ni več vrnil. Na položaju centra se je izkazal Daniel Gafford, ki je podelil tri blokade in odlično zaprl raketo.

Edwards ni imel dovolj pomoči, Towns znova odpovedal
Anthony Edwards je odigral najboljšo tekmo v tej seriji, a tudi 26 točk, 9 skokov in 9 podaj ni bilo dovolj. Veteran Mike Conley je zadel štiri trojke. Towns je največje razočaranje konferenčnega finala. Vpisal je dvojni dvojček (14 točk in 11 skokov), a je zgrešil 13 metov iz igre (5/18), odločal se je za težke mete za tri točke in vseh osem zgrešil.

Mavericksi zadeli deset trojk v prvem polčasu
Že ob predstavitvi igralcev je bilo izjemno vzdušje. Maverickse so hitro še podžgali navijači, saj so zadeli prve tri mete izza črte. P. J. Washington, Derrick Jones in Dončić so bili natančni. Gostitelji so imeli v prvi četrtini vseskozi minimalno prednost in po 12 minutah so vodili s 33:28.

Sredi druge četrtine je prednost narasla na 50:38. Mavericksi so v prvem polčasu zadeli deset trojk iz 21 poskusov in si zagotovili osem točk naskoka (60:52). Dončić je bil najboljši strelec prvega dela s 15 točkami, zadel je tri trojke.

Anthony Edwards je poskrbel za potezo tekme z izjemnim zabijanjem v tretji četrtini. Odigral je najboljšo tekmo v konferenčnem finalu. Foto: AP
Anthony Edwards je poskrbel za potezo tekme z izjemnim zabijanjem v tretji četrtini. Odigral je najboljšo tekmo v konferenčnem finalu. Foto: AP

Edwards z atraktivnim zabijanjem dvignil soigralce v tretji četrtini
Edwards, ki je razočaral na prvih dveh tekmah, se je razigral sredi tretje četrtine. Z atraktivnim zabijanjem z desno roko je dvignil soigralce. V treh minutah je nanizal 10 točk in uspelo mu je izenačiti na 77:77. Gostitelji so v tretji četrtini že po treh minutah in pol izsilili štiri osebne napake in nato so izvajali številne proste mete. Uspelo jim je odbiti nalet Volkov in po 26 minutah je bil izid izenačen (87:87).

Volkovi zadnjič vodili pet minut pred koncem
Na začetku zadnje četrtine je Dončić tri minute počival in Irving je prevzel odgovornost v napadu. V dveh minutah je zbral sedem točk, nato pa se je Dončić vrnil in takoj zadel trojko po koraku nazaj za vodstvo s 97:94. Kyle Anderson je v zadnji četrtini dosegel osem točk in pet minut pred koncem je poskrbel za zadnje vodstvo Minnesote na tekmi (102:104).

Dončić in Irving znova blestela v zadnjih minutah
Tri minute in pol pred zadnjim piskom sirene je Washington zadel trojko z desnegalevega kota po podaji Irvinga za vodstvo Dallasa s 107:104. Po zgrešenem metu Conleyja je Dončić ujel žogo, stekel v protinapad in s petih metrov povišal na 109:105. Minnesota se je odločala za neizdelane mete. Towns, ki je zgrešil vse mete izza črte, je minuto in pol pred koncem znova neuspešno poskusil z osmih metrov. Dallas je imel precej boljše rešitve v ključnih trenutkih. Irving je minuto pred koncem z desne strani povišal na 111:105. Gafford je nato blokiral polaganje Conleyja, nato pa še uspešno končal akcijo z zabijanjem po podaji Dončiča. Rudy Gobert je prejel šesto osebno napako in center Dallasa je z dodatnim prostim metom dokončno odločil srečanje 34 sekund pred koncem (114:105).

Dallas le še zmago oddaljen od velikega finala

Kidd poudaril, da ima v ekipi rojena zmagovalca
"Celotna ekipa zaupa Dončiću in Irvingu, da bosta odločila v napeti končnici. Oba sta rojena zmagovalca. V zadnji četrtini smo zelo dobro igrali v obrambi. Imeli smo nekaj sreče, da so zgrešili nekaj odprtih metov in to smo izkoristili v zadnjih minutah. Washington je zadel ključno trojko iz kota, ki nas je dvignila in uspel nam je niz. Tudi poškodbe nas ne bodo zaustavile. Ko se je poškodoval Lively, je Gafford odigral odlično," je bil zadovoljen trener Jason Kidd.

Karl-Anthony Towns je bleda senca zvezdnika, ki je blestel v polfinalu Zahoda proti Denverju. Foto: AP
Karl-Anthony Towns je bleda senca zvezdnika, ki je blestel v polfinalu Zahoda proti Denverju. Foto: AP

Finch: Končnice še nismo odigrali dobro
"Celotno serijo imamo veliko težavo v končnici tekem. Odločajo zadnje tri minute, ki pa jih še nismo odigrali dobro. Borili se bomo do konca. Najprej moramo dobiti četrto tekmo. Serija bi se nato vrnila v Target Center in vse bi bilo še odprto. Townsu met ne steče, trenutno je v krizi in to se pozna na igri ekipe. Imel je nekaj odprtih metov," je poudaril trener Minnesote Chris Finch.

Bodo v American Airlines Centru navijači spremljali dve finalni seriji?
Evforija v Dallasu se stopnjuje. Hokejisti so že odigrali dve domači tekmi konferenčnega finala Lige NHL proti Edmontonu in imajo še vedno lepe možnosti za preboj v veliki finale. Lahko se zgodi, da bo American Airlines Center gostil dve finalni seriji čez dva tedna.

Mavericksi lahko v torek končajo serijo, nato pa bi imeli devet dni odmora. Veliki finale se bo začel 6. junija, zelo verjetno bo prva tekma v TD Gardnu, saj Boston vodi proti oslabljeni Indiani s 3:0 v zmagah.


Zahod, finale, tretja tekma:
DALLAS (5) − MINNESOTA (3) 3:0
116:107 (33:28, 27:24, 27:35, 29:20)
Dončić 33 (10/20 iz igre, 5/11 za tri, prosti meti 8/10), 7 skokov in 5 podaj v 41 minutah, Irving 33 (12/20 iz igre, 3/6 za tri), Washington 16 (5/10 iz igre, 2/6 za tri) in 8 skokov, Jones 11 (3/3 za tri), Hardy 7, Lively 6, Gafford 5, Green 3, Powell 2; Edwards 26 (11/24 iz igre), 9 skokov in 9 podaj, Conley 16 (4/7 za tri), McDaniels 15 (3/4 za tri), Towns (5/18 iz igre, 0/8 za tri in 11 skokov) in Reid (1/5 za tri) po 14, Anderson 10 (5/5 iz igre), Gobert 9, Alexander Walker 3.

Vzhod, finale, četrta tekma, torek ob 2.00:
INDIANA (6) − BOSTON (1) 0:3

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.