Luka Dončić je popeljal Maverickse na pol poti do velikega finala, ki se bo začel 6. junija. Leta 2006 je Dallas izgubil v finalu proti Miamiju, pet let zatem pa je prav tako proti Vročici osvojil edini naslov. Foto: AP
Luka Dončić je popeljal Maverickse na pol poti do velikega finala, ki se bo začel 6. junija. Leta 2006 je Dallas izgubil v finalu proti Miamiju, pet let zatem pa je prav tako proti Vročici osvojil edini naslov. Foto: AP

25-letni Ljubljančan se je izkazal z osmim trojnim dvojčkom na 42. tekmi končnice v karieri. Z 32 točkami, 13 podajami in 10 skoki je bil najboljši posameznik srečanja v Target Centru. Zadel je pet trojk v enajstih poskusih. Najboljša obramba Lige NBA je ob njegovih vragolijah velikokrat izpadla zelo naivno. Finale Zahodne konference se bo preselil v Dallas, kjer bo v ponedeljek ob 2.00 na sporedu tretja tekma.

Sredi druge četrtine so imeli Volkovi 18 točk naskoka (55:37), a so se Mavericksi vrnili in že na začetku zadnje četrtine povedli. Minnesota si je minuto in pol pred koncem zagotovila pet točk naskoka (107:102), nato pa je Kyrie Irving zadel trojko z levega kota po podaji Dončića.

Naz Reid je zadel sedem trojk, tudi ob pisku sirene je bil zelo blizu, a žoga ni šla skozi mrežico. Foto: AP
Naz Reid je zadel sedem trojk, tudi ob pisku sirene je bil zelo blizu, a žoga ni šla skozi mrežico. Foto: AP

Reid je bil zelo blizu ob pisku sirene
Mavericksi so imeli 12 sekund za zadnji napad. Dončića je prevzel najboljši obrambni igralec lige Rudy Gobert, a je bil prekratek. Dončić je po koraku nazaj zadel ključno trojko. Po minuti odmora je Naz Reid, ki je zadel sedem trojk, prišel do odprtega meta za tri točke z desne strani, a je malce zgrešil ob pisku sirene.

Dončić se je spomnil na trojki za zmago nad Memphisom in Clippersi
"Nisem se vnaprej odločil, da bom poskusil s trojko. Počakal sem, kako bodo postavili obrambo. Videl sem nekaj prostora in odločil sem se za met za tri točke po koraku nazaj. Zaostajali smo že za 18 točk na gostovanju, a smo verjeli v preobrat. Nič še ni odločeno, saj je treba dobiti štiri tekme," je na novinarski konferenci poudaril Dončić.

V karieri je zadel že nekaj izjemnih trojk za zmago, a ta je bila najpomembnejša, saj je Dallas zdaj zelo blizu velikega finala.

"Zadel sem trojko v Memphisu za zmago, pa proti Clippersom v končnici. Obe sta bili brez gledalcev v dvorani, zato občutek ni bil tako poseben," se je ključnih metov spomnil najboljši strelec Lige NBA.

Irving znova blestel v zadnji četrtini
Irving je 13 od 20 točk dosegel v zadnji četrtini, ko je tudi zadel vse štiri trojke. Na položaju centra so imeli Mavericksi dva razigrana košarkarja. Daniel Gafford je prispeval 16 točk in blokiral pet metov gostiteljev. Novinec Dereck Lively je zadel vseh šest metov iz igre, zbral je 14 točk in 9 skokov.

Karl-Anthony Towns je znova razočaral. Foto: AP
Karl-Anthony Towns je znova razočaral. Foto: AP

Edwards in Towns daleč od prave forme
Center Volkov Reid je zadel sedem trojk v devetih poskusih, a zgrešil je ključni met izza črte za zmago. S 23 točkami je bil najboljši strelec gostiteljev. Znova sta odpovedala oba zvezdnika. Anthony Edwards je dosegel 21 točk, a je zgrešil 12 metov (5/17 iz igre, 2/7 za tri). Karl-Anthony Towns je daleč od forme, ki jo je prikazal v seriji proti prvakom iz Denverja, met mu nikakor ne steče (15 točk, 4/16 iz igre, 1/5 za tri).

Volkovi udarno začeli, a malce popustili že pred odmorom
Trener Minnesote Chris Finch je bil zelo razočaran nad predstavo na prvi tekmi. V četrtek je imel dolgo videoanalizo, kjer je svojim varovancem pokazal številne napake. Poznalo se je, da je dolga serija z Denverjem pustila posledice.

Tokrat so Volkovi začeli z veliko energije. Zelo dobro so končali uvodno četrtino in povedli z 32:26. Na začetku druge četrtine sta Reid in Conley zadela izza črte za vodstvo s 40:28. Dallas je zelo slabo igral v obrambi v prvem delu in Minnesota je po trojki Edwards povedla s 55:37 sredi druge četrtine. V zadnjih treh minutah prvega polčasa je Dončič dvakrat našel Livelyja, ki je zlahka zaključil akcijo z zabijanjem. Mavericksi so z delnim izidom 8:2 odšli na glavni odmor le z 12 točkami zaostanka (60:48). Dončić je do odmora zbral 16 točk.

V tretji četrtini prednost Minnesote skoraj popolnoma skopnela
Dončić je v uvodnih šestih minutah tretje četrtine dosegel 11 točk in znižal zaostanek na 71:65. Po trojki Jadna Hardyja se je Dallas približal na 75:73, vendar so se gostitelji zbrali. Izjemni Reid je zadel trojko z devetih metrov in po 36 minutah je Minnesota vodila s 86:79.

Dončić in Irving sta v končnici znova prevesila tehtnico na stran Mavericksov. Foto: AP
Dončić in Irving sta v končnici znova prevesila tehtnico na stran Mavericksov. Foto: AP

Irving in Dončića kralja napetih končnic
Irving je znova stopil na parket v zadnji četrtini, ko je zadel dve trojki in Dallas je po minuti in pol prevzel vodstvo (86:87). Ekipi sta se nato izmenjevali v vodstvu. Na sporedu je bila napeta končnica. Edwards je zadel štiri zaporedne proste mete, Irving pa je dva zgrešil in Minnesota je povedla s 108:103 minuto pred koncem. Irving se je takoj oddolžil, ko je zadel trojko iz levega kota po podaji Dončića.

V zadnji minuti je najprej trener Jason Kidd dobil trenerski izziv, ko je Jaden McDaniels potisnil žogo v avt. Po zgrešenem metu Dončića so imeli gostitelji napad, a je Edwards izgubil žogo. Do konca je ostalo še 12 sekund. Dončić je počakal, da ga prevzame Gobert in si zlahka priboril lep položaj za odločilno trojko. Po minuti odmora so Volkovi izpeljali zelo dobro akcijo. Edwards je podal do Reida, ki je z desne strani poskusil za tri točke, a ni bil natančen.

Kidd: Ko je začel plesati z Gobertem, se je videlo, da sledi met za tri
"Ko je Luka dobil žogo, smo mu želeli dati prostor in mu dovoliti, da dela, kar zna. Načrt je bil, da Luka dobi žogo in mu pustimo, da naredi to, kar zna v teh trenutkih. Pogovarjali smo se, da bi zadeli za dve, ker je bil tak zaostanek. Toda ko je začel plesati z Gobertem, se je videlo, da sledi met za tri, in ostalo je zgodovina," je bil zadovoljen trener Kidd.

Gobert prevzel odgovornost za poraz
"Prevzemam odgovornost za ta poraz. Soigralci so mi zaupali, da se bom izkazal v obrambi v zadnji akciji. Ne bi smel dopustiti meta za tri točke. To je res grenek poraz, saj sploh nismo igrali slabo. Večji del smo vodili. Dallas ima dva igralca, ki sta že velikokrat odločala tekme," je na novinarski konferenci povedal Gobert, ki je vpisal dvojni dvojček (16 točk in 10 skokov).

Reid: Mislil sem, da bo šla zadnja trojka skozi mrežico
"Zelo smo razočarani, saj smo vodili na obeh tekmah in morali bi jih dobili. Nismo še sestavili štirih dobrih četrtin v tej seriji," je bil razočaran veteran Mike Conley.

"Mislil sem, da bo šla zadnja trojka skozi mrežico. Ko sem spustil žogo iz rok, sem imel občutek, da bomo dobili tekmo. Mislim, da smo sami sebe premagali na obeh tekmah," je dodal Reid.

Dallas si lahko z zmagama na naslednjih dveh tekmah na domačem parketu že zagotovi prvi finale po juniju 2011, ko je Dirk Nowitzki zagotovil edini naslov v zgodovini kluba. Minnesota je dobila tri od štirih tekem v Denverju v polfinalu Zahoda, a zdaj jo čaka še večji test.

Nora vrnitev Dallasa, Dončić z mojstrovino odločil tekmo

Zahod, finale, druga tekma:
MINNESOTA (3) – DALLAS (5) 0:2
108:109 (32:26, 28:22, 26:31, 22:30)
Reid 23 (8/13 iz igre, 7/9 za tri), Edwards 21 (5/17 iz igre, 2/7 za tri), Conley 18 (2/5 za tri), Gobert 16 in 10 skokov, Towns 15 (4/16 iz igre, 1/5 za tri), Anderson 7, Alexander Walker 6, McDaniels 2; Dončić 32 (10/23 iz igre, 5/12 za tri, prosti meti 7/7), 13 podaj in 10 skokov v 41 minutah, Irving 20 (7/16 iz igre, 4/7 za tri), Gafford 16 (8/10 iz igre), Lively 14 (6/6 iz igre) in 9 skokov, Washington 10, Hardy 8, Green 5, Jones 4.

Tretja tekma, ponedeljek ob 2.00:
DALLAS (5) – MINNESOTA (3)

Četrta tekma, sreda ob 2.30:
DALLAS (5) – MINNESOTA (3)


Peta tekma, petek ob 2.30:
MINNESOTA (3) – DALLAS (5)

Šesta tekma, nedelja, 2. junija, ob 2.30:
DALLAS (5) – MINNESOTA (3)

Sedma tekma, torek, 4. junija, ob 2.30:
MINNESOTA (3) – DALLAS (5)


Vzhod, finale, tretja tekma, nedelja ob 2.30:
INDIANA (6) – BOSTON (1) 0:2

Stanje v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.