Dirk Nowitzki ima letos že od prve tekme sezone težave s tetivo. Odigral je le tri tekme, na katerih je v povprečju igral dobrih 27 minut in dosegal po 12 točk. Foto: AP
Dirk Nowitzki ima letos že od prve tekme sezone težave s tetivo. Odigral je le tri tekme, na katerih je v povprečju igral dobrih 27 minut in dosegal po 12 točk. Foto: AP
Dirk Nowitzki
Leta 2011 je popeljal Dallas do naslova, v sezoni 2006/07 pa je bil izbran za MVP-ja rednega dela. Obenem je 13-krat sodeloval na tekmi All Star, štirikrat pa je bil izbran v najboljšo peterko lige. Foto: EPA
Dirk Nowitzki
Značilna akcija, v kateri je bil Nowitzki neustavljiv. Foto: AP
Dirk Nowitzki
Nowitzki je dolga leta blestel v reprezentančnem, ko je povprečno Nemčijo popeljal do brona na svetovnem in srebra na evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Kristaps Porzingis
Kristaps Porzingis mnoge spominja na Nowitzkega. Latvijski košarkar je vsestranskost dokazal tudi v dvoboju proti Dallasu, ko je dosegel tudi koš v Dirkovem slogu,drugi polčas pa odigral na položaju centra. Foto: Reuters

S tem bi postal ob Kobeju Bryantu edini košarkar, ki je za isti klub v NBA-ju igral polni dve desetletji. Letos so se upokojili trije legendarni košarkarji, ob Bryantu še Tim Duncan in Kevin Garnett. Še vedno pa vztraja Nowitzki, ki je v najmočnejši ligi na svetu doslej pustil največji vtis od vseh Evropejcev. Najboljši nemški košarkar vseh časov je skupaj s slednjima eden najboljših krilnih centrov doslej. Z omenjeno trojico bodo nekoč skupaj v Hiši slavnih, vsi pa so v karieri osvojili šampionski prstan in postali tudi MVP-ji rednega dela sezone. Ob tem je bil Nowitzki tako kot prva dva tudi najkoristnejši posameznik finala.

Nowitzki je v zadnjih letih privolil v nižjo pogodbo, da so lahko Mavericksi sestavili močnejšo ekipo, pred letošnjo sezono pa je lastnik Dallasa Mark Cuban nagradil dolgoletni obraz franšize, ko se je Dirk podpisal pod vrednost 50 milijonov za dve sezoni. "Vedno sem želel iti leto za letom in nisem delal načrtov za prihodnost. Čeprav sem podpisal za dve leti, še ne pomeni, da bom dejansko odigral obe. Po tej sezoni bomo videli, kako mi bo služilo telo, potem bom sprejel odločitev. Seveda pa bi rad odigral še dve sezoni," je povedal 38-letni superzvezdnik iz Würzburga.

Zaradi ahilove tetive izpustil dvoboju v MSG-ju
Igranje pod zadnjo pogodbo v karieri se ni začelo najuspešneje, saj se je Nowitzki poškodoval in je letos odigral le tri tekme. Zaradi ahilove tetive še vedno počiva, čeprav se je na primer pred začetkom dvoboja v New Yorku, ko so Mavericksi gostovali pri Knicksih, ogreval debelo uro: "Največjo težavo mi še vedno predstavlja tek. Poškodba mi onemogoča, da bi lahko tekal po igrišču. Še vedno ne morem odteči celotnega treninga. Nisem še na pravi ravni, dobro pa je, da se situacija izboljšuje. Ne čutim več bolečine, kakršno sem prejšnji teden. Lahko iz dneva v dan stopnjujem treninge, pripravljenost in napore. Upam, da bom kmalu v redu."

Nowitzki, ki je na ogrevanju pokazal, da ima še vedno izjemno mehko roko, ko je zadeval z razdalje in z zanj značilnih položajev iz obrata, je bil zelo razočaran, da ni mogel nastopiti v Madison Square Gardnu, najslavnejši dvorani na svetu, ki vsakemu košarkarju pomeni nekaj posebnega: "Žal nisem mogel igrati proti Knicksom, čeprav sem si zelo želel. Ta dvorana je nekaj posebnega. Tudi zame. Igrati v njej mi veliko pomeni, zato sem bil zelo razočaran, da sem moral drugič v karieri izpustiti tekmo v Madison Square Gardnu, a žal enostavno ni šlo."

Brez Dirka Mavericksom ne gre
Dallasu se je v New Yorku (92:77), ko so gostje v drugem polčasu popolnoma popustili, močno poznala odsotnost prvega zvezdnika, kot se mu že celo sezono, saj je na devetih tekmah zmagal le dvakrat. "Imamo obdobja, ko naredimo preveč napak. Tedaj imamo težave z doseganjem košev. Tu lahko pomagam. Morda v drugih elementih nisem več na isti ravni in ne morem več pomagati tako, kot sem včasih, a zadevam lahko še vedno. V napadu lahko pomagam ekipi s širino. Je težko sedeti in gledati, ko veš, da ne moreš pomagati. Še posebej, ko smo v teh težavah, ko nam na parketu ne steče," je igro svoje ekipe opisal Nowitkzki in dodal: "Moramo zmagovati, če preveč zaostanemo na Zahodu, bo težko oziroma nemogoče nadomestiti."

Ob koncu 80. in v začetku 90. so Dražen Petrović, Vlade Divac in druščina orali "evropsko" ledino v Ligi NBA. Ob koncu 90., ko je v Ligo NBA prišel Nowitzki, je bilo za Evropejce tako že lažje, a vseeno so bila vrata le odprta, konkretno priložnost pa si je moral izbojevati z igro. V nekaj letih je postal prvo ime Dallasa in eden izmed najboljših košarkarjev na svojem položaju. Je eden prvih visokih igralcev, ki je igral širše in tudi zadeval z razdalje. "Že pred mojim časom so nekateri igralci igrali tako. Močno so mi pomagala spremenjena pravila, ki so ustrezala moji igri. Potem sem po nekaj letih zaživel in je šlo. Zdaj večina visokih evropskih igralcev, ki pride v NBA, zna igrati z obrazom proti košu, dobro se gibljejo, igrajo ekipno košarko in zadevajo z razdalje. Zabavno jih je gledati," je dejal Nowitzki.

Je Porzingis naslednik Nowitzkega?
Dirk je edini Evropejec doslej, ki je postal MVP rednega dela, in le eden treh neameriških košarkarjev (Hakeem Olajuwon in Steve Nash), ki so prejeli prestižno priznanje. Trenutno je na šestem mestu lestvice najboljših strelcev vseh časov in po koncu kariere se ga bodo spominjali kot enega največjih. Tako kot vedno že zdaj iščejo njegovega naslednika. V NBA-ju je v zadnjih dveh letih zanj okronan latvijski čudežni deček Kristaps Porzingis. Mladenič, ki navdušuje pri Knicksih, ima v drugi sezoni celo boljše številke, kot jih je imel Nowitzki v drugem letu igranja v najmočnejši ligi na svetu. Trener New Yorka Jeff Hornacek je želel, da bi poleti Porzingis treniral z Dirkom, a jima tokrat ni uspelo, je pa Dirk pripravljen zamisel uresničiti po koncu letošnje sezone.

"Kristapsu sem lani, ko smo igrali v New Yorku, dal številko. Rekel sem mu, da, če kar koli potrebuje, me lahko pokliče, ko pride v Dallas, pa lahko greva na večerjo. Dolgo se nisva slišala. Je sramežljiv fant in verjetno me ni želel motiti. Septembra mi je poslal sporočilo, ali sem kje blizu, a sem bil tedaj v Evropi, tako da se nisva mogla ujeti. Letos ni šlo, morda pa znese prihodnje poletje. Sem navdušen nad njegovo igro. Le nebo je njegova meja. Lahko igra daleč od obroča, veliko trenira v igri s hrbtom proti obroču … Zna se gibati, preigravati in ima izjemen občutek za žogo. Razvil se bo v zares sijajnega igralca," je prepričan Nowitzki.

Iz New Yorka