Saša Vujačić je letos odigral šest tekem. V povprečju na parketu prebije malenkost manj kot sedem minut in dosega po dobro točko na dvoboj. Foto: Reuters
Saša Vujačić je letos odigral šest tekem. V povprečju na parketu prebije malenkost manj kot sedem minut in dosega po dobro točko na dvoboj. Foto: Reuters
Saša Vujačić
V New Yorku z začetkom sezone niso zadovoljni. Na devetih tekmah so zmagali trikrat. Na zadnjih dveh srečanjih so morali priznati premoč Torontu in Bostonu, predtem pa so premagali Brooklyn, ko je pomembno vlogo odigral tudi Vujačić. Foto: AP

Moraš oboževati pritisk. Dostikrat se ljudje zlomijo pod pritiskom. Jaz sem se navadil, saj celo kariero igram pod pritiskom. Mislim, da vsi igralci, ki so tukaj, imajo radi pritisk. Nekako se moraš naučiti in potem se navadiš, kako iz tega pritiska vpiti pozitivno in ne negativne energije. To pride z leti.

Saša Vujačić
Vujačić verjame, da so Knicksi sposobni narediti odmeven izid, a se zaveda, da ekipa potrebuje čas. Foto: Reuters
Saša Vujačić
O prvemu zvezdniku Knicksov Carmelu Anthonyju Vujačić pravi, da je eden najboljših v ligi, Kristapsa Porzingisa pa je označil za največji fenomen. Foto: Reuters

Naučil sem se, da se nikoli več ne bom vrnil igrat v Evropo. Bolj mi ustreza NBA. Tu je drugače. Mlad sem šel iz Evrope. Želim tekmovati za zmage in ne za nekatere politične stvari. Vse mi v življenju pomeni, da ko se nečesa lotim, grem na vse ali nič. Zdaj smo tukaj in verjamemo, da lahko zmagamo. V to moramo verjeti. Takšna mentaliteta mi je pri ljudeh všeč, v Evropi pa tega nisem občutil, kjer koli sem bil.

Saša Vujačić
V letih 2009 in 2010 je z Lakersi postal prvak Lige NBA. Foto: EPA
Saša Vujačić
Z vrnitvijo v Evropo Vujačić ni bil zadovoljen in je odločen, da bo kariero končal v Ligi NBA. Foto: EPA

Slovenski košarkar, ki sicer zaradi določenih razlogov na velikem tekmovanju nikoli ni branil reprezentančnih barv, je v Ligi NBA šest let igral za Los Angeles Lakerse, s katerimi je osvojil dva šampionska prstana. Potem je bil tudi član kluba New Jersey Nets in za kratko Los Angeles Clippersov. Ko se je vrnil v Evropo, pri Efesu, Venezii, Baskonii in Istanbulu ni navdušil. Ob vrnitvi ni bil zadovoljen in ni skrival, da se želi vrniti v NBA. Nato pa je dobil priložnost v še eni sloviti franšizi, New York Knicksih, kjer je znova združil moči s Philom Jacksonom.

Ekipa, ki domuje v najslavnejši dvorani na svetu, Madison Square Gardnu, v zadnjih letih ne navdušuje. V New York prihajajo zveneča imena, a pravih rezultatov, ki bi zadovoljili uspehov lačno, zahtevno občinstvo, ni. Tudi letos, ko so se v moštvu zgodile nekatere spremembe, se Knicksi še niso ujeli. Toda 32-letni Vujačić verjame, da bo, ko se bo ekipa uigrala, steklo. Prepričan je, da imajo dovolj kakovosti za vrhunski izid. Pred koncem kariere pa upa, da si bo nadel še kakšen prstan.


V New Yorku imate precej spremenjeno ekipo. Vidi se, da še niste uigrani, posledično pa tudi rezultati niso taki, kot bi si želeli. Je pa bil drugi polčas proti Brooklynu, ko ste igrali zares dobro, verjetno tisto, k čemur stremite?
Ja, drugi polčas na tej tekmi je bil za učbenike. Mislim, da smo pokazali, da je najpomembnejša stvar v košarki, da v obrambi igraš srčno in z nekim ponosom, na kar nasprotniki nimajo odgovora. To smo pokazali v drugem polčasu obračuna z Brooklynom, ko smo prišli iz garderobe z eno samo nalogo, da jih zaustavimo, saj so pred tem neverjetno dobro metali in nam tudi nekajkrat pobegnili. Prišli smo s klopi in naredili prednost. Potem je steklo. Manjka nam še te konstantnosti, saj bi tako morali igrati ves čas.

Proti Brooklynu ste torej dokazali, da so Knicksi še vedno glavni v New Yorku?
Ja, za zdaj (smeh). Dolga je sezona. Mislim, da moramo razmišljati, kako smo lahko boljši vsako naslednjo tekmo. Po tej tekmi smo igrali proti ekipama, ki sta bili v končnici, Torontu in Bostonu. To je bil dober test za nas, glede na to, da nismo še uigrani. Pomembno je, da rastemo na pravi način, tudi ko nam ne gre najbolje.

Letos vas je okrepil nekdanji MVP Derrick Rose, prišel je tudi Joakim Noah. Verjetno so s tem pričakovanja kluba višja?
Imamo ekipo z igralci, ki želijo zmagovati in imajo to mentaliteto. So izkušeni košarkarji, ki so že nekaj časa v NBA-ju. Lani smo imeli ekipo z veliko igralci, ki so imeli za sabo le eno ali dve leti v ligi. Ni bilo lahko, zdaj pa imamo igralce, ki vedo, kaj morajo narediti in kaj pričakovati. Moramo se samo uigrati. Ko se bomo uigrali, bo steklo in bomo bistveno boljši.

Pred kratkim ste govorili tudi o pohodu na vrh. Vi imate izkušnje z zmagovanjem, saj ste osvojili dva prstana. So Knicksi po vašem mnenju v bližnji prihodnosti, govorimo o nekaj sezonah, sposobni stopiti na vrh?
Vsega, kar si želiš, si sposoben in zmožen. Mislim, da imamo dovolj kakovosti, in če bomo vsi na isti strani v nekaj naslednjih mesecih, bomo zelo nevarni. Normalno, da vsi, ki smo tukaj, verjamemo, da lahko na veliko tekmah zmagamo. Zdaj je še prehitro gledati v prihodnost. Mislim, da smo sposobni narediti nekaj več, zagotovo v prvi vrsti več kot lani. Prva stvar je, da spremenimo miselnost, da ne dovolimo, ko pride katera koli ekipa k nam, da se razigra. Moramo dobiti to miselnost, da nasprotnike zaustavimo v obrambi in da smo maksimalno požrtvovalni, kot da bi bili v areni. Nasprotniku ne smeš dovoliti, da igra. Ko dobimo tako identiteto, bo steklo tudi v napadu in bo v prihodnosti bistveno lažje.

Proti Brooklynu ste dobili zajetnejšo minutažo, prej pa ste na nekaj tekmah obsedeli na klopi. Kako ste sicer zadovoljni s svojim statusom?
Nisem veliko igral. Pred sezono sem bil zelo zadovoljen. Dobil sem veliko priložnosti. Igral sem, potem pa je trener rekel, da želi videti nekatere druge igralce, ki jih še ne pozna. Proti Brooklynu sem dobil konkretno priložnost in sem zaradi tega presrečen. Upam, da bom čim prej stalno v rotaciji, da dobim na neki način nazaj svoje minute.

Zdi pa se, da ste na splošno zelo zadovoljni v New Yorku.
Ja, super je. Lani sem se privajal, to leto pa se že dobro počutim in čutim, da New York postaja dom. Mi ugaja.

Igrali ste za Los Angeles Lakerse, zdaj ste pri Knicksih. To sta dve sloviti franšizi, ki imata verjetno največ medijske pozornosti. Ju lahko primerjate?
Verjetno sta to franšizi, ki sta najbolj popularni, tudi po Evropi in svetu. Imel sem čast, da so me Lakersi na naboru izbrali, in sem z njimi preživel zares lepe trenutke. To je zdaj preteklost. Počutim se, da imam pred sabo še veliko igranja. Ko sem bil v Evropi, lahko rečem, da sem se malce privarčeval za naprej. Tu pri Knicksih se počutim zelo dobro. Čutim, da kot ekipa rastemo in da imamo zdaj nekakšno nalogo, ki nas bo popeljala naprej. Glede tega sem vzhičen. Če se vsi držimo tega, kar je bil dogovor na začetku leta, bomo naredili dober izid.

Glede na to, da Knicksi v zadnjih letih ne blestijo, je pritisk velik?
Moraš oboževati pritisk. Dostikrat se ljudje zlomijo pod njim. Jaz sem se navadil, saj vso kariero igram pod pritiskom. Mislim, da imajo vsi igralci, ki so tukaj, radi pritisk. Nekako se moraš naučiti in potem se navadiš, kako iz tega vpiti pozitivno in ne negativne energije. To pride z leti.

Če govoriva o posameznikih, je Carmelo Anthony vodja vaše ekipe, ki je na primer ravno na omenjeni tekmi proti Brooklynu dokazal svojo kakovost, ko vas je vrnil v igro. Potem pa je tu tudi izjemno obetavni Kristaps Porzingis. Kako gledate nanju?
Carmelo je na primer proti Brooklynu odigral fenomenalno tekmo. Vsi, ki smo igrali v drugem polčasu, smo mu delali prostor in je prišel v serijo. V ekipi imamo kar nekaj izvrstnih igralcev, ve pa se, da je Melo eden najboljših v ligi. Porzingis pa je največji fenomen. Jaz česa takega še nisem videl v življenju. To, kar on lahko naredi, kaj dela in kaj bo šele postal … Ljudje se sploh ne zavedajo. Mislim, da je prišel kot iz pravljice. Moramo biti veseli, da je z nami. Iz tekme v tekmo je boljši. Sem zelo ponosen nanj.

Dolga leta ste igrali s Kobejem Bryantom, enim najboljših igralcev vseh časov, s katerim se tudi odlično razumeta. Letos se je poslovil. Kaj lahko poveste o njem?
Imel sem priložnost, da se lani v Los Angelesu pogovoriva po tekmi. Želel sem ga prepričati, da ostane še leto ali dve, a ni hotel. Rekel je, ko je dovolj, je dovolj. To pri njem cenim. Videl je, da je dovolj. Za sabo je imel ogromno kilometrine. Odigral je veliko število tekem, bil je poškodovan in dobro je vedel, kaj hoče. Tudi to, da ve, kdaj je konec, je kakovost človeka. Od njega sem se praktično vse naučil. Imel sem ga za mentorja in starejšega brata. Še danes ga imam, če kaj ne gre. Zelo sem hvaležen za to. Ko z nekom osvojiš nekaj prstanov, ostaneš povezan za vse življenje.

Ko sva govorila ob vaši vrnitvi v Evropo, ste rekli, da se želite čim več naučiti. Kaj je bilo tisto glavno, kar ste se naučili iz evropske epizode?
Naučil sem se, da se nikoli več ne bom vrnil igrat v Evropo. Bolj mi ustreza NBA. Tu je drugače. Mlad sem šel iz Evrope. Želim tekmovati za zmage in ne za nekatere politične stvari. Vse mi v življenju pomeni. Ko se nečesa lotim, grem na vse ali nič. Zdaj smo tukaj in verjamemo, da lahko zmagamo. V to moramo verjeti. Takšna miselnost mi je pri ljudeh všeč, v Evropi pa tega nisem občutil, kjer koli sem bil.

Torej je načrt, da se kariera konča v NBA?
Ja, na srečo imam še kar nekaj let pred sabo, verjetno vsaj pet, šest ali sedem. Igram na položaju, na katerem postaneš, ko dobiš izkušnje, boljši. Ko se telo, glava in vse skupaj poveže in dotakne vsega, si šele v najboljših letih. Mislim, da sem prišel v ta leta. To hočem izkoristiti. Zelo si želim, da bi v teh šestih ali sedmih letih, kolikor bom še igral, osvojil še kakšen prstan.

Reprezentanca je že nekaj časa zaključena zgodba, o tem ste tudi govorili pred leti za MMC, zanima pa me, kakšno je vaše mnenje o zdajšnjem selektorju Igorju Kokoškovu?
Ja, to smo in sva že dala čez, Igorja pa poznam iz preteklosti. Lahko rečem le, da je zelo dober človek in zelo dober trener. Želim mu vse najboljše.

Iz New Yorka

Moraš oboževati pritisk. Dostikrat se ljudje zlomijo pod pritiskom. Jaz sem se navadil, saj celo kariero igram pod pritiskom. Mislim, da vsi igralci, ki so tukaj, imajo radi pritisk. Nekako se moraš naučiti in potem se navadiš, kako iz tega pritiska vpiti pozitivno in ne negativne energije. To pride z leti.

Naučil sem se, da se nikoli več ne bom vrnil igrat v Evropo. Bolj mi ustreza NBA. Tu je drugače. Mlad sem šel iz Evrope. Želim tekmovati za zmage in ne za nekatere politične stvari. Vse mi v življenju pomeni, da ko se nečesa lotim, grem na vse ali nič. Zdaj smo tukaj in verjamemo, da lahko zmagamo. V to moramo verjeti. Takšna mentaliteta mi je pri ljudeh všeč, v Evropi pa tega nisem občutil, kjer koli sem bil.