Aleksander Sekulić bo proti Ukrajini debitiral na slovenski klopi. Foto: KZS
Aleksander Sekulić bo proti Ukrajini debitiral na slovenski klopi. Foto: KZS

12. selektor košarkarske reprezentance bo prvič evropske prvake vodil v soboto ob 20.10 proti Ukrajini. Potem ko je Madžarska zaradi okužb z novim koronavirusom zapustila mehurček v Ljubljani, pa se je Fiba z izbranima vrstama Slovenije in Avstrije dogovorila, da bo v nedeljo odigrana še tekma sosed, ki bo prav tako ob 20.10, sicer pa bi po prvotnem razporedu morala biti v zadnjem februarskem oknu kvalifikacij za evropsko prvenstvo. "Najpomembneje je, da smo vsi zdravi. Vsi si želimo, da odigramo na način, kot se pričakuje od nas. Ta pričakovanja želimo izpolniti na terenu," je dejal Sekulić, ki ima z varovanci znova priložnost, da si z dvema zmagama že zdaj zagotovijo vstopnico za EuroBasket 2022.

Sorodna novica Slovenija v soboto z Ukrajino, v nedeljo pa po spremembi načrta še z Avstrijo

Na začetku novembra je Sekulić postal selektor. Nasledil je Rada Trifunovića, ki je izbrano vrsto prevzel po evropskem prvenstvu 2017, vodil pa jo je tudi na začetku teh kvalifikacij februarja, ko Slovenija podobno kot predtem v neuspešnih kvalifikacijah za lansko svetovno prvenstvo ni navdušila, ko je klonila pred Madžarsko, v Kopru pa se je namučila z Avstrijo: "Ne bi rekel, da je Slovenija februarja bila videti slabo. Res pa rezultatsko ni bilo, kot smo pričakovali. Omejeni smo bili s kadrom in časom. Upam, da smo se iz teh oken kaj naučili. Poskusili smo nekaj stvari spremeniti, predvsem, da uigramo ekipo, da bo mogoče malce taktičnih sprememb, kar je od trenerja do trenerja različno. Po drugi strani moramo biti realni, da smo takrat gostovali na Madžarskem, zdaj pa smo doma in imamo nekaj več časa za pripravo, kar je prednost."

Sekulić: Najprej Ukrajina, potem bomo razmišljali o Avstriji

Slovenci razmišljajo le o dveh zmagah

Ob prevzemu funkcije novi selektor ni želel izgubljati besed o kakovosti nasprotnikov, ampak je ves čas poudarjal, da je Slovenija osredotočena predvsem nase, prav tako ni našteval igralcev, ki ne morejo pomagati reprezentanci, ampak je odločno ves čas govoril le o dveh zmagah, česar v prejšnjih akcijah nismo bili vajeni: "Bolj ali manj so treningi potekali po načrtu, kot smo si zastavili stvari. Pri igralcih se vidita velika želja in motivacija. S tem segmentom smo zelo zadovoljni. Zaradi odpovedane tekme in novega termina drugega obračuna smo morali trenažni proces malce spremeniti. Ne glede na vse razmišljamo le o dveh zmagah. Ne glede na okoliščine gremo s tako miselnostjo na obe tekmi, je pa v tem trenutku prioriteta Ukrajina. Vsa naša miselnost je osredotočena na to tekmo, potem pa se bomo ukvarjali z naslednjim nasprotnikom. Res je, da so imeli pomočniki že ves material pripravljen tako za Madžare kot za Avstrijce."

Sorodna novica Blažič: Naš cilj je omogočiti Sloveniji, da leta 2022 brani svoj naslov

Ukrajina je eden izmed najpogostejših slovenskih tekmecev zadnjega obdobja. 15-krat sta se reprezentanci že pomerili, Slovenija pa je dobila 12 tekem. Od tega so deset obračunov odigrali v zadnjih sedmih letih. Z zmago nad Ukrajino si je slovenska izbrana vrsta na domačem EuroBasketu zagotovila peto mesto, dvakrat je bila boljša v kvalifikacijah za nepozabno evropsko prvenstvo 2017, na katerem je potem Ukrajince nadigrala v osmini finala, še predtem pa jih je ugnala med pripravami. Z Ukrajino se je srečala tudi v omenjenih spodletelih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ko je tudi doživela edini poraz v teh zadnjih sedmih letih, a ta je bil zares visok. Ukrajinci so namreč v Zaporožju Slovenijo nadigrali s kar 82:54, lani februarja pa je Slovenija v Stožicah slavila po podaljšku s 85:84. To je bila tudi zadnja reprezentančna tekma na parketu največje slovenske dvorane.

Bagatskis zdaj vodi Ukrajino, leta 2017 pa je Latvijo

"Ne bi se poglabljal v podrobnosti, so pa zagotovo zelo izkušena ekipa. Z novim trenerjem so dobili drugo dimenzijo. Ima neke svoje ideje, ki so bile vidne tudi februarja. Imajo močno centrsko linijo. Po globini imajo maso in moč, kar bodo želeli izkoristiti. Zunanja linija se mi zdi manj nevarna kot centrska, kar bomo skušali izkoristiti in jih prisiliti v kakšne napake. Skušali bomo razbiti povezavo med centri in zunanjimi igralci. Morali bomo biti tudi zelo pozorni na obrambni skok, saj nam malce primanjkuje centimetrov, kar pa verjamem, da bomo nadomestili z borbenostjo," je Sekulić povedal o sobotnem nasprotniku, ki je februarja slavil v Avstriji, doma pa klonil pred Madžari.

Sorodna novica Morgan: Verjamem, da bom še kdaj zaigral za Olimpijo

Ukrajino zdaj vodi Ainars Bagatskis, nekdanji trener Žalgirisa in Maccabija. 53-latvijski strokovnjak je hkrati tudi trener Kijeva, vodilne zasedbe ukrajinske lige. Že kot latvijski reprezentant se je s Slovenijo srečal na evropskem prvenstvu, v vlogi selektorja pa je domovino vodil v nepozabnem spektaklu carigrajskega četrtfinala 2017. Tedaj je gojil napadalno igro, a v ukrajinski zasedbi vendarle nima tako kakovostnih posameznikov, kot jih je imel pri Latviji: "Poznamo njegov način dela. Res goji napadalno igro in zdaj igrajo hitreje, kot so pod vodstvom prejšnjega selektorja. Poskušajo izkoristiti možnosti za protinapade. Imajo močne igralce. Tudi sicer Kijev igra podobno, ne vemo pa tega, kaj so pripravili za nas. Neznanka. Eno je, kaj so igrali februarja, lahko pa se je njihova tako napadalna kot obramba taktika spremenila. Pripravljeni moramo biti na vse. Tudi mi imamo svoje adute in pripravljamo nekaj presenečenja. Bomo videli na igrišču. Za nas bo najpomembneje, da bomo odlični v obrambi in – kot sem rekel – da razbijemo povezavo med zunanjo in notranji linijo ter smo agresivni."


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – SKUPINA F

Sobota ob 20.10:
SLOVENIJA – UKRAJINA (Stožice)

Nedelja, 20.10:
SLOVENIJA – AVSTRIJA (Stožice)

Ponedeljek:
UKRAJINA – AVSTRIJA (Stožice)

Lestvica:                            
MADŽARSKA                   2  2 0  4
UKRAJINA                    2  1 1  3
SLOVENIJA                   2  1 1  3
AVSTRIJA                    2  0 2  2