Paul Pierce je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Paul Pierce je bil z 20 točkami najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Doc Rivers
Trener Bostona Doc Rivers je odlično usmerjal svoje varovance. Foto: EPA
Kobe Bryant
Kobe Bryant ni mogel verjeti svojim očem. Foto: EPA
Paul Pierce in Ray Allen
Pierce in Ray Allen se veselita velike zmage. Foto: EPA
James Posey
James Posey je bil s štirimi trojkami eden glavnih junakov Keltov. Foto: EPA
Saša Vujačič
Saša Vujačič, ki je na tretji tekmi dosegel 20 točk, se tokrat ni izkazal. V slabih 24 minutah je zadel le eno trojko (met iz igre 1/9, za tri 1/5). Foto: EPA
Paul Pierce in Pau Gasol
Paul Pierce v dvoboju s Paujem Gasolom in Derekom Fisherjem. Foto: EPA
Ray Allen
Ray Allen ni počival niti sekundo. Foto: EPA

Staples Center je bil neosvojljiva trdnjava vse od 28. marca, v končnici so Lakersi dobili 10 tekem zapored. Po grenkem porazu zdaj zaostajajo z 1:3 v zmagah in Boston lahko v nedeljo v Los Angelesu postane prvak prvič po letu 1986. Po slabi tretji tekmi se je znova izkazala velika trojica (Kevin Garnett, Paul Pierce in Ray Allen), s klopi pa je z 18 točkami (4/8 za tri) blestel James Posey.

Znova so se na tribunah zbrali številni zvezdniki. David Beckham, Justin Timberlake, Will Smith, Spike Lee, Tobey Maguire so bili prisotni, manjkal pa ni seveda niti zimzeleni navijač Lakersov Jack Nicholson.



Odom začel odlično
Lamar Odom
, ki je na prvih treh tekmah ostal velik dolžnik, je na začetku četrte tekme eksplodiral. Dosegel je osem točk v prvih petih minutah in pol. Lakersi so povedli s 16:6, trener Celticsov Doc Rivers pa je izgubil živce in si prislužil tehnično napako. Boston je zadel le tri izmed prvih 15 metov. Vladimir Radmanović je zadel dve trojki, Odom je bil nezgrešljiv in na semaforju je pisalo 24:7.

Po 12 minutah kar 21 točk razlike
Jezerniki so zadevali z vseh strani. Vstopil je Trevor Ariza in zadel trojko za neverjetnih 34:12, prva četrtina se je končala z izidom 35:14, kar je bila največja razlika po prvih 12 minutah v finalu Lige NBA. Kobe Bryant je dosegel le tri točke, vendar je razigraval soigralce, imel je štiri podaje in kar tri ukradene žoge.

Celticsi ekspresno razpolovili zaostanek
Tudi v drugi četrtini se slika na parketu ni dosti spremenila. Luke Walton in Saša Vujačič (3 točke, 1/9 iz igre) sta vstopila in zadela izza črte, Odom je sredi druge četrtine zbral že 15 točk (7/7 iz igre) in 6 skokov. Rivers je pri zaostanku za 24 točk znova vzel minuto odmora. Garnett je zadel izpod koša, Allen pa je v svojem slogu zadel trojko (45:26) in Phil Jackson je takoj vzel ''timeout''. Bostonu se je odprlo. Posey je zadel trojko, Pierce pa dokončal serijo 12:0 in razlika je bila zelo na hitro razpolovljena (45:33).

Ob polčasu so Lakersi vodili za 18
Odgovornost v težkih trenutkih je prevzel veteran Derek Fisher, ki je ob košu izsilil še osebno napako. Svoje je dodal tudi Pau Gasol. Jackson je za zadnjo akcijo pred polčasom v igro poslal Jordana Farmarja, ki je v petih sekundah pritekel do trojke in jo zadel od table ob sireni za 58:40. Prednost so si nabrali tudi v skokih (26:16).

Neverjetna vrnitev Bostona v 3. četrtini
Boston je takoj na začetku drugega polčasa znižal na 12 točk zaostanka, a se je prebudil Bryant, po košu Fisherja pa so Lakersi s serijo 8:0 povišali na 68:48. Celticsi se nikakor niso hoteli predati. Razigral se je Pierce, ki je začel pokrivati Bryanta in to zahtevno nalogo opravljal sijajno. Po protinapadu Allena je bila razlika le še 11 točk (72:61). Neverjetna akcija Pierca je dala zelenim nov zalet, Eddie House je zadel za tri, za sanjski konec tretje četrtine pa je P. J. Brown zabil (73:71). Staples Center je utihnil, saj je gostom uspela serija 21:3.

Posey in Allen imata železne živce
Drama se je začela na začetku zadnje četrtine, ko je Leon Powe izenačil na 73:73. Po košu Gasola pet minut pred koncem so Jezerniki še vodili s 83:80. Celticsi so naredili naslednjo serijo, dosegli so osem točk zapored, Garnett je dosegel štiri ključne točke. Bryantu je uspelo znižati na 87:89, potem pa je Posey, ki je imel pet osebnih napak, zadel izza črte minuto in 13 sekund do konca. Pri izidu 91:94 je stvari v svoje roke vzel Allen (odigral je vseh 48 minut!), ki je prodrl mimo Vujačiča in s polaganjem odločil tekmo.

Pierce se je sam javil za pokrivanje Kobeja
''Že v prvem polčasu nam je uspelo nekaj serij, verjeli smo, da se lahko vrnemo. Strnili smo obrambo in zadevali v ključnih trenutkih. Ko smo izenačili, smo bili zelo samozavestni, da lahko tudi zmagamo. Ray Allen, ki ni počival niti sekunde, je na izjemen način odločil tekmo. Paul Pierce mi je med odmorom rekel, da bo on pokrival Kobeja in uspelo mu je. Moramo dobiti še eno tekmo, kar ne bo lahko, ni še čas za slavje,'' je bil zadovoljen Rivers.

Paul bi rad slavil kar v rojstnem mestu
''Na začetku drugega polčasa smo se odločili, da ne bomo preveč gledali na semafor in na to, da zaostajamo za 20 točk. Začeli smo se boriti in vse se je začelo ujemati. Ko smo se približali pod 10 točk, smo zares verjeli v zmago. Jaz sem višji od Allena, zato sem vedel, da bo Kobe težko dosegel veliko točk. To je res velika vrnitev, šele poleti se bomo zares zavedli, kaj nam je uspelo. Sanjsko bi bilo osvojiti naslov v mojem rojstnem mestu v nedeljo,'' je bil vesel Pierce.

Opozorila Jacksona med polčasom so bila zaman
''Njihova obramba v tretji četrtini je bila izjemna, dobili so zalet in ga zadržali. Prav to sem omenjal med odmorom. Igralci so zelo potrti, vendar mi se ne bomo predali. Kobeju ni stekel met, v drugem polčasu pa tudi drugi igralci niso prispevali svojega deleža,'' je bil razočaran Jackson, ki se zaveda, da letos zelo verjetno ne bo osvojil rekordnega desetega prstana.

Peta tekma bo v noči na ponedeljek v Staples Centru, Celticsi pa bi imeli tudi v primeru poraza še dve zaključni žogi v domačem Gardnu.


Finale, četrta tekma:
LA LAKERS - BOSTON izid v zmagah 1:3
91:97 (35:14, 23:26, 15:31, 18:26)

Odom 19 Pierce 20 (10 skokov) Allen 19 Bryant 17 Posey 18 (10 podaj) (za tri 4/8) Gasol 17 Garnett 16 (10 skokov) (11 skokov) Fisher 13 House 11 Radmanović 10 Rondo 5 Ariza 6 Brown 3 Vujačič 3 Powe 3 (iz igre 1/9) Perkins 2 Farmar 3 Walton 3
Prosti meti: 21/29 23/28 Met iz igre: 32/77 33/73 Met za 3 točke: 6/21 8/22 Skoki: 41 40


Aleš Golob