Prvi zvezdnik Kevin Durant bo za reprezentanco igral s klubskim soigralcem Russllom Westbrookom. Jeffa Greena je selektor črtal s seznama. Foto: EPA
Prvi zvezdnik Kevin Durant bo za reprezentanco igral s klubskim soigralcem Russllom Westbrookom. Jeffa Greena je selektor črtal s seznama. Foto: EPA
Mike Krzyzewski
Mike Krzyzewski bo poskušal ZDA popeljati do naslova prvakov, ki ga niso osvojile že 16 let. Foto: EPA
Rajon Rondo, Derrick Rose
Rajon Rondo in Derrick Rose bosta skrbela za hitro ameriško igro. Foto: Reuters
Chauncey Billups in Kobe Bryant
Chauncey Billups je najstarejši reprezentant. Foto: EPA
Američani slavili v Madridu

ZDA so največja košarkarska velesila, domovina tega športa in država, ki premore najboljše košarkarje na svetu. Američani so nastopili na vseh 15 svetovnih prvenstvih. Do zdaj so trikrat osvojili zlato odličje. Prvega leta 1954, nato še 1986 in zadnjega pred 16 leti v Torontu. V Kanado so ZDA prvič na svetovno prvenstvo potovale v popolni postavi. "Dream Team 2", kot so ga poimenovali, je sestavil Don Nelson. V ekipi ni bilo nikogar iz prvega "sanjskega" moštva, so bili pa zato drugi zvezdniki. Blestel je takrat 22-letni center Shaquille O'Neal, ki je bil izbran za MVP-ja turnirja. V prvi postavi sta se poleg Shaqa znašla še Reggie Miller in Shawn Kemp.
Največje razočaranje domače prvenstvo
Sledila so tri prvenstva razočaranj. V Grčijo štiri leta kasneje niso potovali najboljši. Tako v Atlanti kot tudi v Sydneyju so na igrah osvojili zlato, najbolj pa razočarali na svetovnem prvenstvu leta 2002. Prvič so prvenstvo organizirali v ZDA. Za gostitelja je bil izbran Indianapolis in vse drugo kot naslov prvaka ni prišlo v poštev. Pot Američanov proti pričakovani zlati medalji se je končala že v četrtfinalu. Krvnik gostiteljev je bila Jugoslavija, ki je slavila z 81:78. Na koncu so Miller, Paul Pierce, Ben Wallace, Jermaine O'Neal in soigralci pod taktirko Georga Karla zasedli šesto mesto.
Aktualni olimpijski zmagovalci
V svoji vitrini imajo Američane še tri srebrne medalje in štiri bronaste. Tretji so bili tudi pred štirimi leti na Japonskem. Uspešnejši so bili na olimpijskih igrah. Na splošno v vseh športih v ZDA zares nekaj pomeni le olimpijsko odličje. 13 zlatih medalj so Američani prinesli v domovino, eno srebro in dva brona. Na igre leta 1992 so prvič poslali tudi popolno ekipo z najboljšimi "profesionalci". Američani so tudi aktualni olimpijski zmagovalci. V Peking so poslali novo zvezdniško ekipo, ki je popravila neuspeh iz Aten in osvojila zlato.
Brez največjih zvezdnikov
Zlata kolajna v Pekingu je prinesla ZDA še neposredno uvrstitev v Turčijo. Sprva je kazalo, da bo eden najboljših študentskih trenerjev vseh časov Mike Krzyzewski imel na voljo prav vse igralce, na čelu z največjimi zvezdniki Lige NBA, kot so Kobe Bryant, LeBron James, Carmelo Atnhony, Dwyane Wade in Dwight Howard, ki so vsi nastopili v Pekingu. Sledile so številne odpovedi in selektor, katerega korenine so na Poljskem, je sestavil izjemno obetavno, a vseeno nadvse kakovostno moštvo, ki bo kljub vsemu glavni favorit za končni uspeh.
Ekipa zgrajena okrog Duranta
Glavni nosilec igre bo prvi strelec Lige NBA v pretekli sezoni in vzhajajoča zvezda svetovne košarke, 21-letni Kevin Durant. V ekipi je kar pet njegovih vrstnikov, le dva košarkarja pa sta rojena pred letom 1980. To sta organizator igre Chauncey Billups in krilo Lamar Odom.
Nekaj težav imajo Američani z visokimi igralci. Edini pravi center je ostal Tyson Chandler, brata dvojčka Robin in Brook Lopez ter David Lee so sodelovanje odpovedali zaradi zdravstvenih težav. Pod obročem bosta pomagala še Kevin Love in Odom.
Hitri branilci in dober strokovni štab
Odlična je zunanja linija. Poleg izkušenega Billupsa bo imel Krzyzewski na voljo še Rajona Ronda, ki napreduje iz leta v leto, in dva branilca, rojena leta 1988 - najboljšega novinca sezone 2008/2009 Derricka Rosa in Russella Westbrooka. Zadnji je soigralec prvega moža izbrane vrste Duranta pri moštvu Oklahoma City Thunder. Za mesto na krilu se potegujejo še trije odlični igralci Andre Igoudala, Danny Granger in Rudy Gay.
Krzyzewski ima na voljo tudi izjemen strokovni štab. Le pomočnik Jim Boeheim deluje v študentski košarki, in sicer na univerzi Syracuse, vsi preostali pa si kruh služijo v Ligi NBA. Pomočnika sta še Mike D'Antoni in Nate McMillan.

Američani bodo drugi nasprotnik Slovenije. Tekma bo v nedeljo ob 15.30.

Američani slavili v Madridu