Žiga Samar pravi, da je v reprezentanci dobro vzdušje. Z večino zdajšnjih soigralcev se poznajo iz mlajših selekcij, z nekaterimi pa tudi s poletnih priprav pred evropskim prvenstvom. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar pravi, da je v reprezentanci dobro vzdušje. Z večino zdajšnjih soigralcev se poznajo iz mlajših selekcij, z nekaterimi pa tudi s poletnih priprav pred evropskim prvenstvom. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenske košarkarje v petek in ponedeljek čakata zelo pomembni kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo. V gosteh proti Izraelu (petek ob 13.00) in doma proti Nemčiji (ponedeljek ob 18.00) bi si varovanci Aleksandra Sekulića že lahko zagotovili nastop na svetovnem prvenstvu, toda naloga bo zaradi okrnjenega kadra zelo zahtevna. Selektor ima na voljo le dva igralca s preteklega evropskega prvenstva. Ob kapetanu Edu Muriću, ki je z naskokom reprezentančno najizkušenejši v trenutni sestavi, je tu še zelo obetavni organizator igre Žiga Samar.

"Res je, da je ekipa zelo pomlajena. Veliko je nove energije. Mislim, da se vsak želi dokazati, kar je pozitivna stvar. Z veliko energije nam lahko uspe tudi na naslednjih dveh tekmah," je optimističen 21-letni Jeseničan, ob Muriću tudi edini, ki trenutno igra v Evropskem pokalu. V mednarodnem tekmovanju z Murcio nastopa še najmlajši Urban Klavžar, ki pa v Španiji ne igra veliko. Drugače je z Žigo v Nemčiji, kjer si je izboril pomembno vlogo in konkretno minutažo pri Hamburgu.

Zadovoljen z vlogo v Hamburgu

Sorodna novica Sekulić: Reprezentanca je prostovoljna. Nobenega ne moremo prisiliti.

"Mislim, da sem se dobro znašel. Igram v dveh tekmovanjih, kar je bil moj cilj za to sezono. Da naredim ta preskok, saj je popolnoma drugačen ritem vsega – od treningov do tekem. Za zdaj mi uspeva," je dodal 197 centimetrov visoki "play", ki je v Nemčijo prestopil iz Španije, kjer se je po kaljenju pri madridskem Realu v članski košarki uveljavil pri Fuenlabradi, pri kateri je zdaj prve minute dočakal tudi njegov mlajši brat Matija. Ob številnih ponudbah močnih klubov izpod Pirenejev se je odločil za selitev k berlinski Albi, ki ga je za to sezono posodila bundesligaškemu tekmecu Hamburgu.

Z novimi soigralci se je Žiga dobro ujel. V Evropskem pokalu, v katerem je Hamburg po štirih tekmah pri polovičnem izkupičku, je njegovo povprečje v dobrih 24 minutah na tekmo 6,5 točke, 4,5 podaje in 2,8 skoka, v nemškem prvenstvu, v katerem je zasedba s severa države s štirimi zmagami in dvema porazoma na petem mestu, pa daje v 23 minutah po devet točk, 6,2 podaje in 4,2 skoka. Najboljšo tekmo je odigral prav pred dnevi, ko je letos zelo dobremu Ludwigsburgu, ki je sicer slavil zmago, dal 18 točk in šest podaj.

Največ lahko naredijo z obrambo

Samar je veliko odnesel iz zadnje reprezentančne akcije, na kateri je imel predvsem v Goranu Dragiću odličnega mentorja. Foto: www.alesfevzer.com
Samar je veliko odnesel iz zadnje reprezentančne akcije, na kateri je imel predvsem v Goranu Dragiću odličnega mentorja. Foto: www.alesfevzer.com

Glede na trenutno formo bo brez dvoma ne le nosilec izbrane vrste v tem oknu, ampak njen ključni mož. Uradni debi je že za njim. Najprej je dober vtis pustil februarja v kvalifikacijah, nato pa tudi poleti v pripravah na evropsko prvenstvo, na katerih si je z vrhunskimi predstavami izboril mesto v ekipi za Nemčijo: "Moja naloga je, da čim bolj pomagam ekipi. To je najpomembnejša stvar, da si poskušamo čim prej zagotoviti uvrstitev na svetovno prvenstvo, kamor tudi sodimo. To je moja naloga. Ponuja se priložnost, da prevzamem takšno vlogo. Ne čutim pritiska in z veseljem jo sprejem. Skušal bom vse skupaj čim bolje izkoristiti. Vodja ali ne, tu je še nekaj starejših in izkušenejših igralcev. Smo ekipa, moramo držati skupaj in skupaj poskušati doseči želeni rezultat."

"Najpomembnejše je, da se osredotočimo nase in na svojo igro. Ni veliko časa, da bi se pripravljali na nasprotnika. Glavno je, da uredimo svoje stvari. Jasno je, da ekipa ni tako močna, kot je bila septembra. Odpirajo se možnosti drugim igralcem. S to priložnostjo prihaja tudi odgovornost. Moramo biti zreli, da dokažemo, da smo sposobni opraviti to nalogo. Vsak mora dati svoj delež. Največ lahko naredimo z obrambo. V obrambi pomanjkanje uigranosti lahko nadomestimo z borbenostjo in požrtvovalnostjo. Dati moramo vse od sebe, in to je tudi najbolj pomembno," je še povedal up za svetlo prihodnost slovenske košarke.