Jordan Morgan Slovenije še ni zastopal na velikem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com
Jordan Morgan Slovenije še ni zastopal na velikem tekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com

Ko je Slovenija prvič zaigrala na svetovnem prvenstvu leta 2006 – tudi tedaj je igrala na Japonskem –, je imela oba centra iz Lige NBA, Raša Nesterovića in Primoža Brezca. Štiri leta pozneje na svetovnem prvenstvu v Turčiji je bil prvič naturaliziran košarkar center, takrat Hasan Rizvić. Od tistega turnirja dalje je vedno naturalizirala petico, izjema je bilo le 2017, ko je slovenski dres oblekel Anthony Randolph, ki je bil v osnovi krilni center, a je lahko pokril tudi položaj centra.

Vmes je na dveh evropskih prvenstvih zaigral Mirza Begić, na zadnjem svetovnem prvenstvu in enem EuroBasketu pa še Alen Omić. Randolph, takrat eden najboljših igralcev v Evroligi na svojem položaju, je s svojo kakovostjo naredil Slovenijo boljšo in prinesel izbrani vrsti dodatno dimenzijo, ko je lahko razširil igro in zadeval tudi od daleč. Hkrati je v obrambi lahko pokrival visoke in hitre moderne visoke igralce, kakršen je recimo Kristaps Porzingis, ki je veliko težav povzročal v četrtfinalu, a ga je Američan dobro omejil.

Zdrava konkurenca vedno dobrodošla

Sorodna novica Morgan z vrhunskimi "playi" vedno igral odlično, zato komaj čaka prihod Dončića

Zatem je Slovenija, ko se je upokojil Gašper Vidmar, morala zapolniti vrzel na položaju centra in Morgan je po Randolphu ter Arrielu McDonaldu postal tretji Američan, ki je zastopal slovenske barve. Košarkar, ki je sezono nosil tudi dres Olimpije, se je potem v letu, ko je Slovenijo čakala olimpijska akcija, nesrečno poškodoval in KZS je bil primoran najti rešitev. Odločil se je za novo naturalizacijo, podobno kot v primeru Randolpha, pa je bil tudi Tobey zadetek v polno, saj je odlično igral najprej na kvalifikacijskem turnirju za preboj v Tokio v Kaunasu, zatem pa tudi pod petimi krogi v japonski prestolnici.

Tobey je bil lani tudi del ekipe na evropskem prvenstvu, letos, ko je Morgan uspešno saniral poškodbo kolena in ima za sabo dobro sezono v Turčiji, pa se je Sekulić odločil, da na priprave pokliče oba Američana. "Vedno zagovarjam, da je zdrava konkurenca dobrodošla. Če ni konkurence, ponudimo več možnosti vsem igralcem, da se malo sprostijo. Upam, da bo to prineslo samo pozitiven odziv, ne le pri obeh Američanih, ampak pri vseh igralcih," je dejal selektor, Tobey pa je glede konkurence pristavil, da oba z Jordanom želita le tisto, kar je najbolje za ekipo.

Morgan v Lokomotiv, Tobey v Zvezdo

Vsak od njiju ima svoje prednosti. Tobey ima za sabo izkušnje z dveh velikih tekmovanj. Na olimpijskih igrah je blestel v navezi z Luko Dončićem, ko je bil celo prvi skakalec turnirja. Lani ni bil v tako dobri formi, ovirala ga je še poškodba gležnja, tudi povezava s 'playi' pa ni bila tako utečena kot leto poprej. Z 213 centimetri je seveda prepotrebna okrepitev. Če sta se že oba izkazala kot dobra v igri "pick and roll", pa je njegova kakovost tudi dober met z razdalje za tako visokega igralca, tako je z Luko igral tudi t. i. "pick and pop" in njunih akcij ni zaključeval le pod obročem. Vendar trenutno košarkar iz zvezne države New York še ni ujel prave strelske forme.

Mike Tobey se je reprezentanci pridružil na začetku minulega tedna. Foto: Reuters
Mike Tobey se je reprezentanci pridružil na začetku minulega tedna. Foto: Reuters

Morgan je na drugi strani deset centimetrov nižji. Je pa fizično močnejši, v zaključkih bolj agresiven in tudi bolj čvrst v obrambi, toda višina se je na primer že pokazala kot težava, ko je recimo težko napadal visokega Grka Jorgosa Papajanisa. Huda poškodba je za 31-letnega košarkarja, ki je Slovenijo do zdaj zastopal le na kvalifikacijskih tekmah, zgodovina. Na tokratno akcijo je prišel samozavesten, saj je imel v turškem prvenstvu, čeprav se Konyasporju ni izšlo po načrtih, individualno učinkovito sezono. V povprečju je dajal 17,8 točke in 7,6 skoka na tekmo.

Tobey je igral na višji ravni in za bistveno boljši klub, toda pri Barceloni si ni izboril konkretne vloge oziroma mesta v stalni rotaciji. Minutaža je bila omejena, njegovo povprečje v Evroligi skoraj šest točk, v španskem prvenstvu pa štiri. Ostaja na najvišji evropski ravni, saj je podpisal za Crveno zvezdo, medtem ko bo Morgan pri Lokomotivu Kubanu v Rusiji, kjer je že igral za Unics, ko se je poškodoval, moči združil s Sekulićem. Četudi se je Tobey dobro vnesel s soigralci v preteklosti, pa je trenutno zagotovo bolj uigran Morgan, kajti trenira že od začetka priprav – v Ljubljano je sicer prišel še dva tedna predtem in se posvečal telesni pripravi –, tri leta mlajši njegov rojak pa je z ekipo šele teden dni.

Pomembno bo tudi mnenje Dončića

Sorodna novica Tobey: Igranje proti ZDA bo nekaj posebnega, toda Slovenija je zdaj moja država

"Seveda je Tobey v zaostanku, saj je z nami kratek čas. Kot je dejal, je treniral, preden se nam je pridružil. Ne izključujem možnosti, da z obema odidemo na Japonsko in se tam odločimo. Tudi to je opcija," je glede odločitve povedal selektor, ki je na zadnjih pripravljalnih tekmah preizkusil oba. Američana sta si razdelila minutažo, tako da je Žiga Dimec dobil le malo priložnosti za igranje, na svetovnem prvenstvu pa bo znova njegova vloga morala biti večja, saj bo drugi center. Sekulić je sicer na priprave poklical tudi Sašo Cianija, najobetavnejšega slovenskega visokega igralca, ki pa ga je prečrtal pred desetimi dnevi.

"Tisti bo izbran, ki bo ekipi prinesel večji doprinos. Najraje bi ju dal, naj igrata ena na ena, in da vidimo, kdo zmaga. Šalo na stran. Poskusili bomo res poiskati tistega, ki najbolj ustreza moštvu," je še povedal Sekulić in dodal, da bo pomembna tudi beseda kapetana in prvega igralca Dončića, ki bo kot organizator igre jasno veliko kombiniral z glavnim centrom: "Seveda Lukovo mnenje šteje. Zakaj ne. Moramo biti iskreni. Luka je vodja ekipe in nekdo, ki ima praktično ves čas žogo v rokah. Zagotovo je pomembno, kdo je ob njegovi strani."