Košarkarji so ob začetku tretjega cikla priprav prejeli zlati red za zasluge. Foto: www.alesfevzer.com
Košarkarji so ob začetku tretjega cikla priprav prejeli zlati red za zasluge. Foto: www.alesfevzer.com
Kje bo Edo Murić igral v naslednji sezoni še ni jasno, čeprav zatrjuje, da ima na Poljskem garantirano pogodbo. Foto: www.alesfevzer.com
Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah
Predsednik Pahor podelil košarkarjem zlati red za zasluge
Trifunović objavil spisek igralcev za kvalifikacije

Slovenske košarkarje v prvem delu boja za vozovnico za Kitajsko čakata še dve tekmi. V četrtek v Stožice prihaja Španija, v nedeljo pa še Črna gora. "Sistem poznamo, nasprotnike pa tudi. Edini recept je, da se čim bolj pripravimo, motivirani smo zelo, in pokažemo pravo borbenost in agresivnost, ki sta nas krasili na EuroBasketu. Če bo tako, hkrati upamo, da bo za nami še polna dvorana, lahko vknjižimo dve zmagi, ki ju zagotovo zelo potrebujemo," je dejal Murić, ki bo s svojo vsestranskostjo zelo pomemben člen reprezentance. Ob odsotnosti Anthonyja Randolpha in ob pomanjkanju kakovostnih visokih igralcev bo Edo znova nosilec igre na položaju krilnega centra.

Čeprav je večina košarkarjev že pred časom končala klubsko sezono, pa vendarle na zbor ne prihajajo nepripravljeni. Namreč pod okriljem Košarkarske zveze od 11. junija večina reprezentantov vadi na individualnih treningih: "Lahko rečem, da so tisti igralci, ki sem jih videl, dobro pripravljeni. Forma seveda ne poka po šivih, a za ti dve tekmi bomo stisnili in dali maksimum. Dobro se poznamo, prav tako smo si zapomnili sistem in akcije. Tako je tudi lažje za igralce v teh oknih."

"Če jim pustiš pet minut proste igre, si v težavah"
Murić novembra ni mogel pomagati izbrani vrsti, saj je bil še član evroligaškega Anadolu Efesa. Tedaj so evropski prvaki doma ugnali Belorusijo, zatem pa klonili v Burgosu pred Španijo: "Tu sva zdaj z Aleksejem Nikolićem, tudi španska postava pa se ni bistveno spremenila. Bo pa to povsem drugačna tekma. Mi igramo doma in vemo, da bodo, če se napolni dvorana v Stožicah, oni v velikih težavah. Mislim, da smo favoriti in upam, da bomo to upravičili in razveselili občinstvo, da bi potem v nedeljo prišli v čim večjem številu. Vemo, da Črna gora ni tako atraktivna kot Španija. Računamo, da nam bodo gledalci dali tako podporo kot v Carigradu in se bomo nekoliko spomnili evforije, kakršna je bila lani."

"Poznamo dve različni Španiji. Ena je ta A-ekipa, ki leži na bratih Gasol in igra veliko po globini. Ta, ki prihaja v Slovenijo, pa igra zelo hitro košarko. Tudi njihovi centri, kot je Vazquez, igrajo hitro, ne s hrbtom proti košu in letijo po celem terenu. Mi imamo sicer ta slog radi, ampak ne smemo pasti. Verjeti moramo vase in dobro odpreti tekmo. Če jim pustiš pet minut proste igre, si v težavah. Osredotočeni moramo biti vseh 40 minut. Ekipe, kot so oni, imajo pet minut dovolj, da obrnejo potek tekme. Tega ne smemo dopustiti. Ne smemo jim dovoliti njihovega ritma," je recept za četrtkov uspeh razkril Murić.

Zatem sledi še dvoboj s Črnogorci, ki jih je Slovenija februarja, ko je Murić že sodeloval, ugnala v gosteh: "To je bila naša najboljša tekma v teh kvalifikacijah. Črna gora je kakovostna ekipa, ampak takrat smo res pokazali pravo čvrstost, ne le hitrosti in agresivnosti. Niso prihajali do lahkih metov in do skoka. Pokazali smo, da lahko igramo tudi tako. Mislim, da bodo Črnogorci zdaj še močnejši in morali bomo znova odigrati na tak način. Če bomo zmagali prvo tekmo, bo sploh občinstvo to prepoznala in bo napolnila dvorano še za Črno goro. Potem bomo imeli lažje delo. Veliko je odvisno od prve tekme. Če prvo izgubiš, je več pritiska. Veste, kako je. Šport je komplicirana zadeva. Vsak trenutek je treba biti stoodstoten."

Nadomestiti spodrsljaj iz Belorusije
Po tisti zmagi v Podgorici je sledil nedopusten spodrsljaj na dvoboju z Belorusijo. Slovenijo bo poraz v Minsku še lahko drago stal, česar se zavedajo tudi košarkarji: "Zagotovo je to velik spodrsljaj. Razočarani smo bili nad tem porazom. Nismo verjeli, da nas lahko Belorusi premagajo. Imamo obvezo in po tihem si želimo vrniti to zmago, jo nekako prinesti nazaj. Mislim, da bi nam z uspehom nad Španijo to na neki način uspelo," je dejal Murić, ki je že prej omenil, da je zdaj novo ime v ekipi Aleksej Nikolić: "Aleksej nam bo prišel prav. Že lani je ob odsotnosti Dragića in Dončića v finalu pokazal, da se lahko računa nanj in da se ne zlomi pod pritiskom. Prinesel nam bo zanesljivost na žogi in dodatno kakovost na položaju "playa". Vsi v ekipi mu popolnoma zaupamo."

Tudi v tej sezoni je imel Murić kar nekaj težav s poškodbami in zato ni šlo po načrtih. Po odhodu iz Carigrada, kjer je bil tri mesece, je zaigral še na Poljskem za Zielono Goro, kjer je v državnem prvenstvu igral dobrih 12 minut na tekmo in dosegal slabih pet točk. "S sezono nisem zadovoljen. Ves čas sem imel težave s poškodbami, ki so me ovirale, da nisem dosegel "top" forme, a tako je v športu. Nisi odvisen le od sebe, ampak tudi od sreče. Letos je nisem imel veliko. Nisem bil stoodstoten. Po teh dveh tekmah si bom vzel mesec prosto, da se odpočijem in saniram vse, da ne bo še ena taka sezona," je pristavil Murić, ki je bil pred odhodom na Poljsko pred prestopom k Olimpiji, zdaj pa, kot pravi, ni bil v stiku z zmaji: "Odkar se je končala sezona, z Olimpijo nisem imel stika. Dali so poudarek na mlade in sestavljajo zelo mlado ekipo. Jaz nimam nobenih skrbi, saj imam na Poljskem garantirano pogodbo."

Dončić obiskal trening reprezentantov v Stožicah
Predsednik Pahor podelil košarkarjem zlati red za zasluge
Trifunović objavil spisek igralcev za kvalifikacije