Žiga Samar je dober vtis pustil že poleti, ko si je izbojeval mesto v ekipi za evropsko prvenstvo, predvsem pa novembra, ko je bil podaljšana roka Aleksandra Sekulića na parketu in Slovenijo vodil do dveh zmag. Foto: www.alesfevzer.com
Žiga Samar je dober vtis pustil že poleti, ko si je izbojeval mesto v ekipi za evropsko prvenstvo, predvsem pa novembra, ko je bil podaljšana roka Aleksandra Sekulića na parketu in Slovenijo vodil do dveh zmag. Foto: www.alesfevzer.com

V Stožicah so se košarkarji že začeli pripravljati na petkovo gostovanje v Estoniji, zatem pa jih za konec uspešnih kvalifikacij čaka še obračun v Bonifiki z Izraelom. Četrto vstopnico za svetovno prvenstvo je izbrana vrsta dvignila novembra, ko je v prav tako v primerjavi s septembrskim evropskim prvenstvom precej spremenjeni postavi ugnala Izrael v gosteh (62:75) in doma Nemčijo (90:71). Ker si je že priigrala mesto med svetovno elito, je zadnje kvalifikacijo okno priložnost, da selektor preizkusi še kakšnega novega igralca. Aleksandra Sekulića sicer še ni v Ljubljani. V kratkem se bo pridružil moštvu, od ducata, ki ga je izbral za ti dve tekmi, pa manjka še reprezentančno najizkušenejši Aleksej Nikolić, ki je v nedeljo z Brescio osvojil italijanski pokal.

Nekaj upov za prihodnost je svojo vrednost dokazalo novembra. V prvi vrsti se je izkazal Žiga Samar, ki je odlično vodil slovensko igro. Proti Nemčiji je v Kopru dosegel celo dvojni dvojček, ko je prispeval 14 točk in 12 podaj, lepo pa je statistiko zapolnil tudi predtem v Tel Avivu. "Z željo po zmagi in dokazovanju pričakujemo dve tekmi. V ekipi nas je veliko mladih, ki imamo priložnost, da se dokažemo za naslednja leta. Cilj je, da se čim bolj povežemo in odigramo čim boljšo košarko. Vemo, da ne bomo veliko časa skupaj. Tako sta neka energija in obramba glavno orožje kratkega obdobja in na tak način bomo poskušali vpisati dve zmagi," je povedal košarkar Hamburga, kamor ga je posodila berlinska Alba, ki bo za organizacijo igre skrbel skupaj z Nikolićem.

V trenutni članski selekciji so številni košarkarji, ki se odlično poznajo iz mlajših kategorij. Generacija 2001 je poskrbela za zadnjo medaljo slovenskih reprezentanc, ko je bila v kategoriji U18 na evropskem prvenstvu bronasta. Poleti bosta minili dve leti, ko je nato, ko Fiba ni organizirala klasičnega prvenstva, dobila še t. i. challenger v Grčiji. Ne le, da se dobro ujamejo na terenu, tudi zunaj košarkarskih igrišč so stkali prijateljske vezi. "Odlično se ujamemo na parketu, saj se poznamo že res zelo dolgo. Vemo, kdo kaj dela in kje je kdo dober. Spremljamo eden drugega po televiziji in smo ves čas na vezi po telefonu. Res smo dobri prijatelji tudi zunaj terena. To je nekaj, kar bo gonilna sila v tej želji po dokazovanju in zmagah," je dodal Samar, ki je bil ob dobljeni omenjeni kolajni izbran v peterko turnirja.

Gregor Glas je bil na pripravah tudi poleti pred evropskim prvenstvom, a jih je predčasno končal zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Glas je bil na pripravah tudi poleti pred evropskim prvenstvom, a jih je predčasno končal zaradi poškodbe. Foto: www.alesfevzer.com

Kot sem že večkrat omenil, sta predvsem njegova strast in posvečenosti košarki večji od kogar koli. Česa takega še nisem videl. Mislim, da to zdaj tudi vidi v igrah Partizana, ki lepo stopnjuje formo. V Evroligi je dokazal, da sodi med najboljših osem. Delo z njim je nekaj posebnega. Veliko se naučiš. Moraš biti samo z glavo pri stvari in boš od njega odnesel res ogromno.

Gregor Glas o Željku Obradoviću

Na tistem challengerju zaradi poškodbe ni igral, je bil pa za najboljšega igralca turnirja izbran Gregor Glas, sicer sploh najmlajši, ki je do zdaj debitiral v slovenski članski reprezentanci: "Rezultatsko to okno sicer ni tako pomembno, predstavlja pa lepo priložnost za nas. Ekipa je pomlajena, dali pa bomo vse od sebe, da se pokažemo v najboljši luči in poskušamo obe tekmi dobiti. Lahko pričakujete agresivno igro z veliko energije. Upam, da bomo igrali čim lepšo košarko. S fanti se dobro poznamo. Tako nekako je bila videti reprezentanca U18 in U20. Verjamem, da se bomo dobro povezali."

Krčan, ki bo v tej sestavi zagotovo prevzel veliko ofenzivno breme, je novembrsko akcijo izpustil, saj tujci pri Partizanu niso dobili dovoljenja za odhod v reprezentance. Medtem je ostrostrelec že zapustil Beograd, podpisal dolgoročno pogodbo s Cedevito Olimpijo, letošnjo sezono pa bo zaključil na posoji v Mornarju. "Počasi dvigujem formo. Zadovoljen sem, da imam končno minutažo. Mislim, da je poglavje v Baru zame super in sem hvaležen za priložnost," je povedal Glas, ki je bil imenovan za MVP-ja minulega kroga Lige ABA, sicer pa v dresu črnogorskega kluba v Ligi ABA v povprečju dosega 17 točk na tekmo.

Glas napovedal uspešne igre pomlajene slovenske reprezentance

"Izkušnja pri Partizanu je bila zelo pozitivna. Izšlo se je, kot se je. Letos sem prišel poškodovan v klub. Šele sredi oktobra sem bil pripravljen za trening. Tekme smo imeli na dva dni in preprosto nisem mogel priti zraven. Manjkali so mi treningi, ni pa bilo časa zanje. Čez nekaj časa smo s pogovorom sprejeli odločitev, da je najbolje, da gledamo v drugo smer in zamenjam klub. Hvaležen sem za priložnost, ki sem jo dobil. Res je bila lepa in posebna izkušnja. Klubov s takimi navijači in ljubeznijo do košarke ni veliko. To bo nekaj, kar bom s sabo nosil do konca kariere," je opisal sezono in pol igranja za beograjskega velikana.

Poleg Alekseja Nikolića je med trenutnimi reprezentanti pokal osvojil še Rok Radović, ki je bil s Cedevito Olimpijo najboljši na turnirju v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com
Poleg Alekseja Nikolića je med trenutnimi reprezentanti pokal osvojil še Rok Radović, ki je bil s Cedevito Olimpijo najboljši na turnirju v Mariboru. Foto: www.alesfevzer.com

V naslednji bo zaigral za Cedevito Olimpijo. Z zmaji je bil v pogovorih že pred odhodom k Partizanu, toda tedaj do sklenitve sodelovanja ni prišlo, zdaj pa je z najuspešnejšim slovenskim klubom le našel skupni jezik: "Uspelo se nam je dogovoriti. Pričakujem, da bom prihodnjo sezono zraven in bom imel neko vlogo v ekipi. Takšna je ideja. Sklenili smo, da grem za pol leta še nekam na posojo, da dobim te minute in veliko igram ter tako pridem v neki ritem. Mislim, da smo se odločili prav in upam, da bo naslednja sezona čim boljša."

Sorodna novica Letošnje zdravstvene težave Zorana Dragića redke kot dobitki na lotu

V Ljubljani bo moči združil z vrstnikom in zelo dobrim prijateljem, Rokom Radovićem, s katerim sta bila vrsto let nosilca mlajših reprezentančnih selekcij. Domžalčan je prvič vpoklican v člansko reprezentanco. Zagotovo bi bil del Sekulićeve vrste že novembra, a se je po individualno uspešnem začetku sezone ravno pred akcijo izbrane vrste poškodoval: "Vesel sem in ponosen, da sem del te ekipe. Zame predstavlja vpoklic v reprezentanco veliko čast in priložnost za dokazovanje. Komaj čakam te tekme. S soigralci se dobro poznamo. Kar nekaj nas je iz te ekipe, ki je osvojila challenger v Grčiji. Tako ne bomo potrebovali veliko časa za uigravanje."

Radovića so Ljubljančani lansko sezono posodili v Zagreb, kjer se je kalil že predtem, potem ko je zapustil matični klub Helios. Po uspešni epizodi v dresu Cedevite Junior je letos dočakal priložnost v moštvu državnih prvakov. Jurica Golemac mu vse bolj zaupa, krilni košarkar pa je eden tistih, ki so v turbulentni sezoni pustili najboljši vtis. Dobro svoje delo opravlja predvsem v obrambi: "Vedno je seveda lahko boljše, a sem s svojo vlogo in minutami, ki jih dobivam pri Olimpiji, kar zadovoljen. Z dobrimi treningi in potem predstavami na tekmah sem dobil to nagrado z vpoklicem v reprezentanco. Kot ekipa smo imeli veliko težav s poškodbami in nam, kot vsi vemo, žal ne gre po načrtih."

Slovenski košarkarji proti Estoniji in Izraelu s številnimi mladimi igralci

SKUPINA J, petek ob 16.00:
ESTONIJA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 27. 2., ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL

Lestvica:                              
NEMČIJA *        10  8 2  +93  18      
FINSKA *         10  8 2  +48  18      
SLOVENIJA *      10  7 3  +45  17      
---------------------------------      
ŠVEDSKA          10  5 5  -12  15      
IZRAEL           10  3 7  -10  13      
ESTONIJA         10  2 8 -109  12      
     * - na svetovnem prvenstvu        

Na seznamu so slovenski reprezentanti, reprezentančni kandidati in košarkarji, ki igrajo v najmočnejših tujih prvenstvih oz. ligah.

Košarkar (klub)TekmaMi.Točke (met)Sk.Po.
Jaka Blažič (Bahčešehir Koleji/TUR)

LP: Manresa - Bahčešehir 90:72

18

2 (1/5 za dve, 0/3 za tri)

0

2

Saša Ciani (Cedevita Junior/HRV)

Pokal: Cedevita - Cibona 66:86

Pokal: Cedevita - Dinamo 89:75

Pokal: Bosco - Cedevita 87:97

13

18

16

5 (2/3 za dve)

7 (3/5 za dve)

9 (3/5 za dve)

0

8

2

0

1

2

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA)

Denver - Dallas 118:109

Miami - Denver 108:112

25

28

12 (5/7 za dve, 0/4 za tri)

10 (4/4 za dve, 0/2 za tri)

3

5

2

6

Jakob Čebašek (Athletic Constanta/ROM)

Pokal: Oradea - Constanta 81:73

19

4 (0/1 za dve, 1/2 za tri)

0

0

Žiga Dimec (Nišinomija Storks/JAP, 2. liga)

DP: Nišinomija - Čiba 93:94

DP: Nišinomija - Čiba 87:91

DP: Nišinomija - Jamagata 93:70

21

31

26

13 (5/9 za dve)

30 (9/11 za dve, 1/1 za tri)

4 (2/7 za dve)

5

9

9

2

2

2

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA)

Denver - Dallas 118:109

Dallas - Minnesota 121:124

35

36

37 (9/14 za dve, 3/8 za tri)

33 (8/13 za dve, 2/7 za tri)

4

12

9

6

Goran Dragić (Chicago Bulls/ZDA)

Chicago - Milwaukee 100:112

Indiana - Chicago 117:113

Chicago - Orlando 91:100

/

/

11

/

/

2 (0/2 za dve)

/

/

0

/

/

1

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 70:81

Pokal: Šenčur - Olimpija 69:90

Pokal: Olimpija - Triglav 91:84

24

22

20

15 (3/5 za dve, 3/6 za tri)

6 (2/5 za dve, 0/2 za tri)

3 (1/3 za tri)

3

4

2

2

6

2

Gregor Glas
(Mornar Bar/ČG)

Pokal: Budućnost - Mornar 100:80

Pokal: Mornar - SC Derby 103:98

35

37

16 (3/7 za dve, 1/5 za tri)

11 (2/5 za dve, 2/9 za tri)

3

4

2

4

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

Pokal: Dijon - Bourg 77:94

Pokal: Dijon - Limoges 83:65

Pokal: Antibes - Dijon 85:89

29

26

35

15 (2/2 za dve, 3/5 za tri)

23 (4/7 za dve, 3/4 za tri)

18 (1/6 za dve, 2/6 za tri)

3

5

7

1

4

4

Robert Jurković (Krka)

/

Urban Klavžar (UCAM Murcia/ŠPA)

LP: Murcia - Darušafaka 96:87

/

/

/

/

Jaka Klobučar (Duna Aszfalt Kecskemeti)

DP: Duna - Honved 94:77

32

12 (2/2 za dve, 2/3 za tri)

4

6

Martin Krampelj (MKS Dabrowa Gornicza/POL)

/





Miha Lapornik (Levice/SVK)

poškodovan



Jurij Macura (Krka)

/



Blaž Mahkovic (Helios Suns)

Pokal: Helios - Olimpija 70:81

Pokal: Podčetrtek - Helios 82:87

35

33

22 (2/4 za dve, 4/11 za tri)

27 (3/8 za dve, 3/6 za tri)

9

4

3

5

Jordan Morgan (AYOS Konyaspor/TUR)

/

Edo Murić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 70:81

Pokal: Šenčur - Olimpija 69:90

Pokal: Olimpija - Triglav 91:84

17

17

6

10 (1/2 za dve, 2/3 za tri)

8 (1/2 za dve, 2/5 za tri)

10 (2/2 za dve, 2/3 za tri)

6

2

0

0

0

0

Aleksej Nikolić (Germani Brescia/ITA)

Pokal: Virtus - Brescia 76:84

Pokal: Brescia - Pesaro 74:57

Pokal: Milano - Brescia 72:75

17

22

25

1 (0/1 za dve, 0/3 za tri)

4 (1/2 za dve, 0/2 za tri)

7 (3/4 za tri, 0/4 za tri)

1

6

8

2

2

0

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Mechelen - Charleroi 82:71

30

12 (3/4 za dve, 1/5 za tri)

12

1

Klemen Prepelič (Valencia/ŠPA)

Pokal: Real M. - Valencia 86:85

13

5 (1/1 za dve, 1/3 za tri)

0

3

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

Pokal: Helios - Olimpija 70:81

Pokal: Šenčur - Olimpija 69:90

Pokal: Olimpija - Triglav 91:84

11

23

20

2 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

7 (2/3 za dve, 1/1 za tri)

12 (3/6 za dve, 2/4 za tri)

2

1

6

0

2

1

Luka Rupnik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Oviedo 89:64

19

10 (2/2 za dve, 0/5 za tri)

2

5

Žiga Samar (Hamburg Towers/NEM)

DP: Bayern - Hamburg 70:89

23

11 (3/5 za dve, 1/2 za tri)

2

4

Leon Stergar (Krka)

/


Leon Šantelj (Zadar)

Pokal: Cibona - Zadar 71:70

9

3 (1/2 za tri)

3

0

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)poškodovan



Žan Mark Šiško (Bayern München/NEM)

poškodovan

Mike Tobey (Barcelona/ŠPA)

Pokal: Barcelona - Unicaja 87:89

13

6 (3/3 za dve, 0/1 za tri)

6

2

Petar Vujačić (Mornar Bar/ČG)

Pokal: Budućnost - Mornar 100:80

Pokal: Mornar - SC Derby 103:98

/

/

/

/

/

/

/

/