Finski ostrostrelec se bo pomeril z nekaterimi nekdanjimi soigralci pri Olimpiji. Foto: EPA
Finski ostrostrelec se bo pomeril z nekaterimi nekdanjimi soigralci pri Olimpiji. Foto: EPA

Finska in Slovenija se bosta najprej pomerili v Espooju, kjer bo volčje krdelo imelo tudi podporo navijačev, je sporočila finska košarkarska zveza. Tri dni pozneje bo še obračun v Kopru, kjer so Finci igrali v skupinskem delu EuroBasketa 2013, na katerem so pustili zelo dober vtis. Dan po Aleksandru Sekuliću, ki bo imel na voljo močnejšo zasedbo, kot jo je imel v prvem oknu, je svoje adute predstavil tudi Dettmann, 63-letni strokovnjak, ki že vrsto let vodi izbrano vrst svoje domovine, nekoč pa je odlično opravljal delo na klopi Nemčije, ki jo je pred 20 leti celo popeljal do brona na svetovnem prvenstvu.

Finska in Slovenija sta se do zdaj pomerili devetkrat. Edini poraz so evropski prvaki doživeli prav na EuroBasketu pred domačimi gledalci, ko so klonili s kar 67:92. Zadnji medsebojni obračun je bil na evropskem prvenstvu leta 2017, ko je Slovenija v Helsinkih slavila z 81:78.

Sorodna novica Na seznamu Sekulića tudi Glas, Samar in Ščuka

Susijengi seveda ne morejo računati na svojega najboljšega igralca, NBA-jevca Laurija Markkanena, slovenskim ljubiteljem košarke pa je najbolj znano ime Sasu Salin, ki je pet let nosil dres Olimpije. Po odhodu iz Ljubljane se je dobro znašel v Španiji, kjer je zdaj že sedem let, trenutno pa je eden izmed nosilcev Canariasa. Še vedno je pomemben člen ekipe Petter Koponen, ki ima tudi kar nekaj evroligaških izkušenj. Med drugim je igral za Barcelono, Bayern, Virtus in Himki. Zdaj se je vrnil domov, kjer v Helsinkih igra skupaj s kapetanom in prav tako dolgoletnim stebrom ekipe Shawnom Huffom. Dettmann računa tudi na brata Murphy, ki si kruh služita na Japonskem. Starejši Erik se je preizkusil tudi v Ligi NBA.

Polfinalisti olimpijskih iger so kvalifikacije začeli odlično in v gosteh premagali Hrvaško, na domačem parketu pa Švedsko. Z obema reprezentancama so se pomerili tudi Finci. Najprej so v sosedskem obračunu izgubili v gosteh (72:62), Hrvate pa so v Espooju premagali s 77:71. Najboljši finski igralci na teh tekmah so bili Huff, Salin, Mikael Jantunen, ki brani barve belgijskega Oostendeja, Elias Valtonen, ki je član španske Manrese, in Edon Maxhuni, košarkar nizozemskega Den Boscha.


Seznam finske reprezentance: Daniel Dolenc (205 cm, Les Sables /FRA), Shawn Hopkins (195 cm, Stjarnan/ISL), Shawn Huff (198 cm, Helsinki Seagulls), Mikael Jantunen (205 cm, Oostende/BEL), Petteri Koponen (194 cm, Helsinki Seagulls), Carl Lindbom (206 cm, Reykjavik/ISL), Miro Little (193 cm, HBA-Märsky), Alexander Madsen (208 cm, VEF Riga/LAT), Edon Maxhuni (188 cm, Den Bosch Heroes/NIZ), Alex Murphy (206 cm, Fukušima Firebonds/JAP), Erik Murphy (208 cm, Fukušima Firebonds/JAP), Juho Nenonen (202 cm, Vilpas Vikings), Lassi Nikkarinen (187 cm, Helsinki Seagulls), Topias Palmi (194 cm, Limburg United/BEL), Hannes Pöllä (209 cm, Kouvot), Remu Raitanen (206 m, KTP-Basket), Sasu Salin (191 cm, Canarias Tenerife/ŠPA), Ilari Seppälä (188 cm, BCMU Pitesti/ROM), Elias Valtonen (200 cm, Manresa/ŠPA), Jamar Wilson (185 cm, Kataja).


SKUPINA B, 3. krog, petek, 25. februarja, ob 17.30:
FINSKA – SLOVENIJA

Ob 18.30:
HRVAŠKA – ŠVEDSKA

Ponedeljek, 28. februarja, ob 17.30:
SLOVENIJA – FINSKA (Koper)

Ob 19.00:
ŠVEDSKA - HRVAŠKA

Lestvica:                             
SLOVENIJA              2  2 0    7  4 
ŠVEDSKA                2  1 1    5  3 
FINSKA                 2  1 1   -4  3 
HRVAŠKA                2  0 2   -8  2