Jarrod Jones za zdaj dokazuje, da so imeli v Ljubljani srečno roko pri izbiri zamenjave za nesrečno poškodovanega Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com
Jarrod Jones za zdaj dokazuje, da so imeli v Ljubljani srečno roko pri izbiri zamenjave za nesrečno poškodovanega Mangoka Mathianga. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so proti Gran Canarii (84:68) odigrali najboljšo tekmo nove sezone. Evropsko tekmovanje so slabo začeli, potem ko so bili poraženi v gosteh proti Nanterru. Po vrnitvi iz Francije so odigrali še dvoboj Lige ABA, kjer so ugnali Krko, toda med srečanjem izvedeli neprijetno novico o okužbi v moštvu, kar jih je po predpisih NIJZ-ja za deset dni oddaljilo od parketa. Vmes so prestavili obračun Lige ABA s Primorsko, 2. krog Evropskega pokala pa bi morali odigrati, saj so, kot velevajo pravila tekmovanja, v moštvu imeli vsaj osem zdravih igralcev. Bursaspor je v Ljubljani zaman čakal na tekmo, toda v Turčijo se je vrnil z zmago za zeleno mizo 20:0.

"Bili smo v samoizolaciji, upoštevali smo ukrepe in navodila države, ki smo jih dobili. Delali smo individualno. Pohvalil bi kondicijskega trenerja, ki je opravil dobro delo, da smo ostali v formi. Ves čas smo bili na vezi s trenerskim štabom in soigralci. Vedeli smo, kje pretijo največje nevarnosti nasprotnika, in mislim, da se je na tekmi videlo, da smo bili dobro pripravljeni nanje. Nismo jim dopustili lahkih metov. Dokazali smo, da se da tudi tako zmagati, vseeno pa upam, da letos ne bo več take situacije. Bili smo dodatno motivirani, da dokažemo sebi, kaj zmoremo, in mislim, da nam je tekma veliko dala," je položaj, v katerem so se znašli Ljubljančani, opisal kapetan Jaka Blažič, trener Jurica Golemac pa je dodal: "Zelo težko se je tako pripravljati. Kondicijski trener je ves čas skrbel, da igralci delajo nekaj, da se preznojijo … Vsak dan smo imeli sestanke, material smo pošiljali prek Wetransferja in komunicirali prek Zooma. Nenavadno, ampak, če hočeš, se da tudi na tak način."

"Mislim, da smo od začetka do konca dobro igrali v obrambi. To je bilo ključno in tako mora biti celo sezono," je po tekmi povedal Jaka Blažič. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Zmaji iz dnevne sobe do prve evropske zmage

Slabih šest ur pred uradnim iztekom karantene in po treh negativnih testih na okužbo s koronavirusom so zmaji stopili na igrišče. Manjkal je okuženi Alen Hodžić, ki se mu je tudi iztekla karantena, a mora zdaj po pravilih Evropskega pokala predložiti dva negativna testa v 24 urah in opraviti še zdravniški pregled. Nekaj nepredstavljivega pomeni za športnike, da gredo po skoraj desetih dneh osamitve neposredno na tekmo, in to na taki ravni, kot je Evropski pokal. Hkrati je bil po uvodnih dveh porazih to tudi izjemno pomemben obračun, saj bi se sicer začel ponovno pisati lanski scenarij, ko so se zmaji po uvodnih petih porazih znašli v nezavidljivem položaju in si močno priprli vrata v drugi del. Toda z nenavadno situacijo se je Olimpija odlično spopadla.

Golemac: Pokazali, da lahko skačemo

Granca je v Ljubljano pripotovala po visokih porazih v državnem prvenstvu, a tudi z dvema evropskima zmagama v žepu. V prvih dveh krogih drugega najmočnejšega tekmovanja stare celine je v povprečju dala po 90 točk, tokrat pa so jo zmaji z odlično igro v obrambi omejili na samo 68. Kanarska zasedba je dobro pokrita na vseh položajih s številnimi kakovostnimi posamezniki, toda Ljubljančani so z dobro defenzivno predstavo poskrbeli, da se ni nihče izmed njih razigral. Prva četrtina je bila še izenačena, v drugi pa so gostitelji prevzeli pobudo. Po zaslugi dobre obrambe, ko so dopustili nasprotnikom le devet točk, sami pa so jih dali 22, in skoka, ki so ga v drugi četrtini dobili s 16:7, so si priigrali dvomestno prednost, ki so jo do zadnje četrtine povečevali, povedli celo za 28, po nekaj minutah (pre)sproščene igre pa se je razlika precej zmanjšala, a nikoli dejansko ni bila resno ogrožena.

Čestitam fantom, da so odigrali po tem težkem obdobju, ki je za nami. Osredotočeni so bili v pripravah na tekmo in pri vsem, kar smo poudarjali na sestankih. Bili smo sveži, lahko pa pričakujemo, da bo energija na naslednjih tekmah padla. Na treningih moramo poskrbeti, da se nam to ne bo preveč poznalo, in se dobro pripraviti za naprej. To sezono bo situacij, ko boš potoval in le igral tekme brez pravih priprav, kar nekaj. Zmaga je zelo pomembna. Pokazali smo pravi značaj, voljo in željo po zmagi ter ostali v boju za naslednji del.

Jurica Golemac

Proti Nanterru in Krki je imela Olimpija težave s skokom. Ljubljančani so slabo zapirali in dopustili nasprotnikom preveč ujetih odbitih žog predvsem v napadu. Tokrat so odlično nadzirali boj pod obročema, dobili skok s 46:33, predvsem sta dobro delo opravila oba visoka Američana Mikael Hopkins z 11 in Jarrod Jones z devetim, sedem odbitih žog pa je ujel tudi Blažič. "Zadnje tekme smo imeli težave s skokom, in to je bila ključna stvar, ki smo jo poudarjali. Rekli smo, da moramo igrati malce ožje in z več intenzitete v obrambi. Igralci so veliko komunicirali, pomagali drug drugemu, zapirali in vsi so bili v skoku, kar je res dober kazalnik, da lahko skačemo in so bile tiste težave zgolj naključne," je povedal Golemac.

Kot je pod njegovo taktirko Primorsko krasila odlično povezana igra v napadu, je bila podobno tudi ljubljanska igra tokrat zelo dobro organizirana in disciplinirana, brez kakršnega nespametnega divjanja. Ob nekoliko skrajšani rotaciji je imela Olimpija kar nekaj razpoloženih košarkarjev, ki so si lepo razporedili ofenzivno breme. Sprva je bil zelo razigran Roko Ukić, ki je prispeval 14 točk. Eno manj je dal Blažič. Rion Brown je bil najprej nekoliko zadržan, a je ponovno dokazal, da je zelo kakovosten strelec in jih je v statistiko vpisal 12, Kendrick Perry pa je bil znova odličen, tokrat s 15 točkami.

Olimpijo že v petek čaka nova tekma, ko v Ljubljano prihaja Split, matični klub Roka Ukića. Zatem v torek gostuje v Trentu, naslednji četrtek v Kopru v zaostali tekmi Lige ABA, nato pa v Beogradu pri Partizanu. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpijo že v petek čaka nova tekma, ko v Ljubljano prihaja Split, matični klub Roka Ukića. Zatem v torek gostuje v Trentu, naslednji četrtek v Kopru v zaostali tekmi Lige ABA, nato pa v Beogradu pri Partizanu. Foto: www.alesfevzer.com

Jones navdušil z 18 točkami in devetimi skoki

Najboljši med vsemi je bil z 18 točkami Jones, ki je bil hkrati tudi statistično najboljši posameznik srečanja. Po treh minutah na parketu proti Krki je bil to zanj šele drugi nastop v dresu Olimpije. Ameriški krilni center je navdušil z raznovrstno predstavo v napadu, ko je dokazal, da je z za svojo višino zelo mehko roko nevaren z vseh položajev, vse bolj pa je uigran tudi v obrambi. "Jones je prišel kot zamenjava za Mathianga, ki je bil pripeljan kot nosilec in igralec za dvojni dvojček. Nanj resno računamo in mu nalagamo veliko bremena. Je zelo kakovosten košarkar, a drugačen tip igralca od Mangoka. Bo potreboval še nekaj časa, da igra s to energijo in intenziteto še več zaporednih minut," je o zadnji okrepitvi svojega moštva pristavil Golemac.

Cedevita Olimpija presenetljivo gladko ugnala Gran Canario

"Ni bilo lahko. Smo športniki in želimo tekmovati, ne pa da se tekme zaključujejo za zeleno mizo. Pripravljeni smo bili na tekmo z Gran Canario in od začetka pokazali veliko željo, kar smo cel teden držali v sebi. Na koncu smo zasluženo in dokaj lahko zmagali. Od samega začetka smo imeli v glavi, kako pomembna je tekmo in da je neka prelomnica v sezone. Še posebej v Evropskem pokalu, kjer vsaka veliko šteje. Prejšnjo smo izgubili z 20:0, in to smo videli kot idealno priložnost, da se vrnemo. Nismo imeli časa za uigravanje, smo pa pokazali velik značaj. Lani smo sezono začeli s petimi porazi, pa še ni bilo vse izgubljeno. Veliko lažje je, ko premagaš dobro Gran Canario, ki velja za eno boljših ekip v Španiji. To nam bo dalo neko potrebno samozavest za nadaljevanje sezone," je na koncu dejal Blažič.